Home

Nieuws 5 reacties

Akkoord arbeidsomstandigheden landbouw

Den Haag – Supermarkten, LTO en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben afspraken gemaakt over het tegengaan van arbeidsmisstanden in de land- en tuinbouw.

Werknemers moeten volgens de cao- en de contractafspraken worden betaald en de arbeidstijden mogen niet worden overschreden. Ook mogen de arbeidskosten niet worden gedrukt via schijnconstructies of andere illegale arbeidsafspraken. Supermarkten hebben afgesproken dat er in de champignonteelt en in de tuinbouw alleen nog producten worden afgenomen van telers die werken met gecertificeerde uitzendbureaus.
De stichting Fair Produce Nederland richt zich al op eerlijk geproduceerde champignons. Supermarkten C1000 en Coop waren al overgestapt op deze gecertificeerde champignongs.

De afspraken over de arbeidsomstandigheden zijn gemaakt op een top over arbeidsmigratie die maandag in Den Haag werd gehouden. Hier spraken bestuurders, werkgevers- en werknemersorganisaties, woningcorporaties en migrantenorganisaties uit binnen- en buitenland over het in goede banen leiden van arbeidsmigratie. Asscher gaat tevens onderzoek laten doen naar verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt door arbeidsmigranten uit EU-landen. Bij het onderzoek wordt ook gekeken naar mogelijkheden om arbeidsverdringing tegen te gaan.
PVV-leider Geert Wilders demonstreerde maandag bij de ambassade van Roemenië met een bord tegen de toegang van Roemeens arbeiders tot Nederland.  Vanaf 1 januari mogen Roemenen en Bulgaren zonder tewerkstellingsvergunning toetreden tot de Nederlandse arbeidsmarkt.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  als iedereen voor hetzelde stukloon wil werken zal niemand er problemen mee kunnen hebben, is zoiets als eerlijke concurentie

 • ikkethuis

  Als we nu al deze eisen opleggen bij de nederlandse (champignon)kwekers, en vervolgens gaat de supermarkt ze uit het buitenland halen waar een lager loon en minder eisen zijn aan de omstandigheden. DAN ZIJN WE TOCH DE NEDERLANSE TUINBOUW KAPOT AAN HET MAKEN.

 • erpelteler

  Ik lees elders op deze site dat de nederlandse supermarkten het zelf niet zo nauw nemen met de eigen CAO. Hoe kun je dan eisen dat alle leveranciers notabene ná een verplichte prijs daling WEL aan alle eisen moeten voldoen?

 • Mels

  Dat is nou het probleem. Kwaken over van alles maar de misstanden achter de eigen deuren angstvallig verborgen houden. En geen politicus die er wat van zegt.

 • alco1

  @ikkethuis. Goed gezien.
  Verder zijn veel nederlanders al totaal verwend en halen de neus op voor veel werk en is CAO loon bij velen nog ver beneden hun WW uitkering. Dit alles zorgt ervoor dat de stroom buitenlanders blijft komen en zij nemen dus vanwege de hogere CAO nog meer euro's uit B.V. Nederland meenemen. M.A.W. NOG VERDER IN DE CRISIS.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.