Home
Nieuws
4 reacties
Agrarische export scoort binnen en buiten de EU
Den Haag - De agrarische export scoorde veel beter dan de totale export van Nederland in het eerste halfjaar van 2013. Zonder de agrarische sector zou de export zowel naar landen binnen als buiten de EU zijn gedaald. 57 procent van het handelsoverschot komt voor rekening van de agrarische sector.
De exportcijfers over het eerste halfjaar in 2013 zijn een fikse opsteker voor de agrarische sector. De agrarische export steeg met 2,7 miljard euro naar een record van 39,5 miljard euro. Een toename van 7,4 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van 2012. De totale goederenexport daalde in dezelfde periode met 0,2 procent naar 215 miljard. Dat blijkt uit gedetailleerde handelscijfers die het CBS eind augustus publiceerde. De agrarische export steeg bovendien zowel naar de EU-landen (plus 7,6 procent) als naar landen buiten de EU (plus 6,4 procent). Zonder de agrarische export is zowel binnen als buiten de EU de exportwaarde afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Het exportoverschot van alle goederen kwam in de eerste helft van dit jaar uit op 23,5 miljard. Daarvan kwam 13,4 miljard voor rekening van de agrarische sector, dat is 57,2 procent tegen 55,3 procent in het eerste halfjaar van 2012. Goede cijfers, die het grote belang van de agrarische sector voor de gehele Nederlandse economie onderstrepen. LTO Nederland gebruikt de cijfers dan ook graag in de lobby in Den Haag om de landbouwsector te ontzien in nieuwe bezuinigingen.
Van de agrarische export blijft 79 procent in de EU, voor de totale export is dat 73 procent. Top exportbestemming blijft Duitsland waar voor ruim 10,5 miljard wordt afgezet, 8 procent meer dan in 2012 en 26,7 procent van de totale agrarische export. België is goed voor 4,2 miljard (11 procent), het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië maken de top vijf vol. Uit de cijfers blijkt ook dat het belang van de zogenoemde BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en China) nog steeds bescheiden is. De agrarische export naar China steeg wel van 780 miljoen naar 938 miljoen euro (plus 26 procent), dat is 2,4 procent van het totaal. Rusland is met 774 miljoen goed voor 2 procent, Brazilië en India samen voor 0,3 procent. Samen net zoveel als Italië.
Herstel van de economie in de EU is op de korte termijn dan ook minstens zo belangrijk voor de agrarische export als meer exporteren naar landen buiten de EU. Dat maakt lastenverzwaringen die de concurrentiepositie binnen de EU verslechteren tot een gevaarlijk spel waar concurrenten hun voordeel mee kunnen doen. Op de langere termijn is het echter minstens zo zorgelijk dat Nederland is gezakt op de ranglijst van meest concurrerende economieën onder meer door achterblijvende investeringen in onderwijs en innovatie. Dat zijn immers altijd belangrijke pijlers geweest onder het succes van de Nederlandse agrarische export.
Laatste reacties
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.