Home

Nieuws 11 reacties

Dijksma: basismonitoring diergezondheid blijft bij GD

Den Haag – De basismonitoring voor diergezondheid blijft bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Wel stelt ze extra eisen.

Bureau Berenschot deed onderzoek naar de Gezondheidsdienst voor Dieren en concludeert daarbij dat het huidige systeem van basismonitoring van de GD bij uitstek in staat is tot het opsporen van uitbraken van bekende en onbekende dierziekten. Ook werkt het systeem goed om  trends en ontwikkelingen die relevant zijn voor de diergezondheid in Nederland in beeld te houden.

De onderzoekers vinden wel dat de informatie over de werking en de resultaten van de basismonitoring beperkt worden gedeeld. “Meer transparantie en bredere communicatie dan alleen naar direct betrokkenen komt het vertrouwen van de GD ten goede”, aldus de onderzoekers.

Dijksma wil de monitoring bij de GD behouden, maar benadrukt wel dat er blijvend aandacht nodig is voor de borging en de professionaliteit binnen de GD en voor de inhoudelijke deskundigheid. Ze wil daarom onafhankelijke voorzitters instellen voor de begeleidingscommissies. Deze commissies  spelen een centrale rol bij het borgen van de publieke belangen. Ook moeten er een afwegingskader komen voor het afwegen van sectorale en publieke belangen. “Op deze wijze zorg ik voor voldoende oog voor het publieke belang in de begeleidingscommissies”, aldus Dijksma.

Berenschot oordeelt dat het afwegingskader waarop de signalen van de GD worden beoordeelt meer inkadering vraagt om de borging van de kwaliteit en objectiviteit te verbeteren.

Laatste reacties

 • abtje

  Het zou ook niet verkeerd zijn om meer gebruik te maken van andere collega's van de GD, die zijn vaak nog beter en goedkoper. Zoals dat bureau in Woerden hoor ik ook hele goede verhalen van.

 • w v gemert

  Meer begeleiders, meer voorzitters het is iedere keer dezelfde grammofoonplaat die deze staatsecretaris afdraait. Wie betaalt deze GD kosten ,de dierhouder of Den Haag ?

 • Marcel

  Abtje kun je me aangeven welk bureau dit dan is

 • abtje

  Tuurlijk Marcel, EVL in Woerden aan de Houtzaagmolen, tegenover het ziekenhuis.

 • abtje

  Sorry, foutje, het is aan de Zaagmolenlaan.

 • Marcel

  dank je Abtje

 • abtje

  De GD is zo ziek van deze concurrent dat ze er een grote controle heeft laten plaatsvinden om zich hiervan te ontdoen.
  De controle leerde dat dit bureau volledig legaal opereert en op meerdere terreinen beter is dan de GD. Die leert nu leven met buikpijn, een goede ontwikkeling, gezonde concurrentie.

 • Fleur de lille

  '...De onderzoekers vinden wel dat de informatie over de werking en de resultaten van de basismonitoring beperkt worden gedeeld. “Meer transparantie en bredere communicatie dan alleen naar direct betrokkenen komt het vertrouwen van de GD ten goede”, aldus de onderzoekers...'

  '...Ook moeten er een afwegingskader komen voor het afwegen van sectorale en publieke belangen...'

  One-Health!

 • Mozes

  Fleur de Lille, jou eigen sector, de humane gezondheidszorg is niet het juiste voorbeeld. Gisteren nog werd bekend dat 1 op de 11 sterfgevallen in ziekenhuizen mede veroorzaakt wordt door de (foutieve) behandeling.
  De belangrijkste verbeterpunten: beter aan richtlijnen houden, dossiers beter bijhouden en raadplegen en kritischer zijn naar elkaar.
  Met andere woorden Fleur de Lille, als jij net zo kritisch was naar collega's als naar boeren zouden heel wat minder mensen in jou sector onnodig overlijden.

 • bankivahoen

  Fleur is ook besmet met een vooringenomen hetze tegen de sector , daar kun je niks aan doen , een plank voor de kop maakt het lastig alles van 2 kanten te bekijken Mozes@ !

 • Fleur de lille

  @Mozes
  Humaan en veterinair slaan heel langzaam de handen inéén.
  Ik ben net zo critisch op veehouders als op huisartsen.
  Dat is m'n dagelijkse werk.

  Informatiedeling door de GD is één van mijn speerpunten.
  Hiermee kan overdracht van zoönosen worden beperkt.

  In 2008 zijn ze stevig de mist ingegaan door uitkomsten van de Q-koorts tankmelktests niet te delen met humaan.
  Hiermee hebben ze('...foutieve behandeling...') doden op hun geweten.

  Er bestaat niet zoiets als mijn sector. Wel onze maatschappij.

  One-Health.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.