Home

Nieuws

Yara koopt kunstmestdivisie Bunge

Oslo – Yara International koopt definitief de Braziliaanse kunstmestfabrieken en opslagen van Bunge Limited. De Noorse wereldmarktleider met stikstofkunstmest betaalt 750 miljoen dollar (560 miljoen euro).

Volgens de deal blijft Bunge namens Yara kunstmest leveren aan Braziliaanse boeren waarvan het ook graan betreft. Bunge blijft ook de kunstmestterminal in de haven van Santos managen.
Yara verwacht dat de overname leidt tot synergievoordelen ter waarde van 25 miljoen dollar per jaar. Eerder werd van een lager bedrag uitgegaan. Voor Yara is de overname van groot belang. De onderneming, deels eigendom van de Noorse staat, wordt door aandeelhouders verweten conservatief te zijn qua overnames. In de branche wordt controle over productie en opslag als een groot goed gezien, wat in de laatste jaren leidde tot een overnamegolf.
“We zijn heel blij dat de transactie met succes is afgerond. De verkoop stelt Bunge in staat de kunstmestactiviteiten van Bunge in Brazilië te verkleinen, zodat deze beter past bij de andere agribusiness-activiteiten”, aldus Bunge-topman Soren Schroder. De inkomsten maken volgens Schroder dat Bunge in de tweede helft van 2013 meer slagkracht krijgt voor overnames en wellicht lagere financieringskosten. De solvabiliteit verbetert immers.
Yara maakte al in december 2012 bekend de deal te willen sluiten. Het kunstmestbedrijf van Bunge bereikte in 2011 een omzet van 2,6 miljard dollar. De 22 kunstmestfabrieken van Bunge hebben een productiecapaciteit van circa 350.000 ton per jaar. Op de website wordt NPK, een mix van stikstof, fosfaat en kali, gepresenteerd als belangrijkste product. De toevoeging brengt Yara dichterbij zijn doel in 2016 32,5 miljoen ton te produceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.