Home

Nieuws 5318 x bekeken 41 reacties

Wolf Luttelgeest van Oost-Europese afkomst

Naarden - De wolvin die vorige maand bij Luttgeest is gevonden, blijkt 'raszuiver' en van Oost-Europese afkomst. Waarschijnlijk is het dier op eigen kracht Nederland binnen gekomen en heeft het hier een tijdje verbleven.

Dat zijn de voornaamste conclusies van Alterra, Dutch Wildlife Health Centre en Naturalis Biodiversity Center. Zij hebben de afgelopen weken zowel het kadaver als de in de omgeving aangetroffen keutels onder de loep genomen. Daarmee hoopten zij vast te stellen hoe de wolf in de Noordoostpolder is terechtgekomen.
Het DNA van het dier komt voor 96,5 procent overeen met wolven uit het oostelijk deel van Europa, langs de Russische grens. Deze zone kan lopen van de Baltische Staten tot Griekenland. Precieze herkomstbepaling is echter niet mogelijk door het ontbreken van referentiemateriaal bij Europese onderzoeksinstituten.
De onderzoekers achten het waarschijnlijk dat de wolf op eigen kracht Nederland is binnengekomen en hier een tijdje heeft verbleven; wolven kunnen ruim 1.000 kilometer afleggen. Zeker is dat echter niet. Eind augustus wordt nader onderzoek hiernaar afgerond.

Onduidelijk is ook nog of deze vondst betekent dat Nederland op korte termijn definitief 'gekoloniseerd' wordt. Vooralsnog zijn er geen roedels aangetroffen en het kan ook nog wel even duren voordat dit gebeurt. Wel ligt het in de lijn der verwachting dat vaker eenlingen of paren de grens over trekken.

De komst van de wolf is volgens de onderzoekers het gevolg van Europese bescherming via de habitatrichtlijn. Diezelfde richtlijn maakt het lastig eventuele overlast, bijvoorbeeld voor de landbouw, te voorkomen. Overigens is het opvallend dat de wolf van Luttelgeest zover heeft kunnen komen zonder schade aan agrarische bedrijven te veroorzaken.

In opdracht van het Faunafonds, de provincies en het ministerie van Economische Zaken wordt al langer aan een zogenoemd wolvenplan gewerkt. Een van de vragen die daarin moet worden beantwoord is hoe om te gaan met schade voor boeren en de omgang met het dier. Daarom is ook LTO bij de opstelling betrokken. Het plan van kennisinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit wordt uiterlijk 1 november gepresenteerd.

Laatste reacties

 • boer drenth

  een mooi sprookje.

 • ...............

  `..en toen ging de wekker!

 • schoenmakers1

  antwoord op hoe om te gaan met de schade bij boeren, heel simpel, zoals meestal, de boer er zelf voor op laten draaien

 • J@gertje

  Als het zover komt dat dit sprookje werkelijkheid gaat worden gaat ook dat zelfde sprookje helemaal uit de hand lopen.
  Van alle groepen die de wolf in Nederland met een warm hart verwelkomen heeft er nog niemand aangeboden om zich op te offeren om voor de daaruit voortkomende schade op te willen draaien.

 • mau

  1000 km te voet ok , zich tijdelijk enigzins afzonderen van de groep ok ,
  (en da's nog meer voor mannetjes) , maar in d'r uppie 1000 km verplaatsen
  in een richting waar geen anderen zijn , da's geen normaal gedrag .
  In het kader van de evolutie (overleving van de soort) is dat gedrag dat direct met uitsterven van 't individu afgestraft wordt , dus geen voordeel voor de soort.

 • mau

  Hebben ze 't DNA van die bever (?) in de maag ook nagetrokken ?

 • Mozes

  Het wordt nog veel erger @jagertje, in Duitsland zijn relatief grote mensarme gebieden waar de wolf gescheiden van de mens kan leven en daardoor zijn schuwheid behoudt. Voor zover ik weet leven er op dit moment zo'n tachtig wolven in Duitsland. Toch moeten er ieder jaar een aantal afgeschoten worden omdat ze hun schuwheid zijn verloren en daardoor de mens niet meer ontwijken en een gevaar vormen. In Nederland is nergens een mensarm gebied waar de wolf gescheiden van de mens kan leven. Geen wolf zal in Nederland zijn schuwheid behouden. We kunnen er op wachten dat er ongelukken gaan gebeuren.

 • anton1937

  Onkunde van de zogenaamde deskundigen. Het is jammer dat de media in die onzin verhalen intrapt. Wilde zwijnen,wolven horen niet inhet dichtbevolkte Nederland .

 • PetervanKempen

  Zoals gezegd, vreemd dat die wolvin zover is afgedwaald. Lonely wolf is een begrip voor wolven die hun eind zien naderen en apart gaan sterven of niet met de roedel mee kunnen komen en zich op ander, ( makkelijk) eten (zoals schapen hebben gespecialiseerd. Ook heb ik nog steeds niet gelezen dat er duidelijk sporen van een aanrijding zijn gevonden en is het vreemd dat die wolvin niet is gemeld door een bestuurder of dat ze onderweg ook andere dieren heeft geslagen. Ik blijf de gretigheid van die geitewollensokken deskundigen met groot wantrouwen volgen. drollen vinden door hen is voor mij is iets van 'shit happens'. Nu weer lekker door onderzoeken op iets wat elke eikel in een oogopslag kan constateren?
  Inderdaad naaien ze boeren, vooral schapen houders probleemloos een jas aan wat betreft de schade. Wolven zijn mooi, maar de nederlandse biotoop is er helaas niet voor geschikt.

 • veurinkh

  wel wonderlijk dat niemand zich heeft gemeld voor een aanrijding met een wolf,maar kan nog......................

 • Munktell350

  Het is overigens de wolf van MARKNESSE en niet van Luttelgeest.De wolf is gevonden aan de Uiterdijkenweg t.h.v. de lavendel hoeve.Bij herhaling is de berichtgeving in de meeste media niet correct.

 • marten87

  Lekker boeiend, marknesse zal ook wel ergens bij luttelgeest in dat poldertje liggen..

 • vakman

  Ik geloof er allemaal niks van ik vind 1000 km al ver met de auto

 • Marcel v

  Ik vond het tenenkrommend om te zien hoe de zelfbenoemde deskundigen kwijlend voor de camera's hun verhaal mochten doen . De ene was nog meer opgewonden dan de ander maar blijkbaar is de nederlandse pers maar wat blij met dit soort gemaakte nieuws want een kritische vraag over waarom dit niet al te snuggere exemplaar naar Marknesse of Luttelgeest was gewandeld heb ik niet gehoord.

 • J@gertje

  Als die wolf ruim 900 kilometer te voet heeft afgelegd, dwars over ik weet niet hoeveel snelwegen en spoorwegen, om in Luttelgeest voor een auto te lopen.
  Dan heet mijn zuster Koningin Maxima en was mijn vader een broer van Napoleon. • groot7731

  Wolf afkomstig van Russische grens, is toch zeker 1500 km en dan heeft zij in een rechte lijn gelopen. Ik geloof er niets van. Volgens mij zitten er nu in de NOP een paar Polen gierend van het lachen om die domme Holenderski!

 • bankivahoen

  Als je de namen ziet ( Alterra, Dutch Wildlife Health Centre en Naturalis Biodiversity Center) weet je dat bij voorbaat de uitkomst van het onderzoek naar de herkomst van de grote boze wolf al vaststaat. Voorgenoemde centra's
  hebben er baat bij dat dat beest op eigen houtje hier is gekomen. Het gaat daar veel subsidie opslurpen en veel nieuwe regelgeving zal het gevolg zijn. De eerste wolf-oducten liggen al op de tekentafel!!

 • abtje

  Wolf-oduct, mooie naam voor een wolvenklem:-)

 • W Geverink

  Veurink#10 er rijden in Polen wel meer auto's rond met een deuk. Over deuk gesproken. Ik denk ook dat er een stel Polen zijn die in de 'deuk' liggen om dat leger van Nederlandse wolven 'experts'.

 • mau

  wat biedt robert bodde voor de eerste levende-wolf-in-NL foto ?

 • gerrit.lammertink1

  Uitgerekend die ene wolf die er in Nederland rondloopt wordt doodgereden door een auto waarschijnlijk met Pools kenteken want een Hollander had zich wel gemeld.
  Het zou ook nog kunnen dat die wolf hier was om de ganzenpverlast te bestrijden. Komkommertijd voor de journalistiek

 • mau

  ze twijfelden nog tussen luttelgeest en simpelveld
  maar achteraf hebben ze spijt dat ze 'm niet gewoon op texel ofzo
  hebben neergelegd .
  For the fun !

 • LJV

  Het is inderdaad onlogisch dat een wolvin alleen zo ver weg trekt en als een wolf onopgemerkt zo'n reis kan maken en ook nog enige tijd hier kan rondlopen, zodat een toevallige aanrijding nodig is voor het iemand opvalt, dan ligt voor de hand dat het er meer zijn, waarschijnlijk een roedel van een stuk of 5 of 6.
  Aangezien er nu voldoende wild voorhanden is, zal het waarschijnlijk wel tot de winter duren voor de wolven weer gaan trekken en opvallen in de sneeuw en er een schaap gepakt wordt.
  Ik ben benieuwd naar onderzoek van de uitwerpselen, is het van een of van meer exemplaren?

 • barneveldsei

  Een visje uitgooien om een zak geld binnen te halen ,daar betalen we allemaal aan mee. De gene die het onderzoek doen hebben gewoon een ziek dier met de dieren ambulance naar Nederland gebracht.

 • Romeijn

  Een compliment voor de fantastische speculaties; waarschijnlijk op basis van de eigen mentaliteit. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten.
  Toch maar even afwachten wat verder kan worden aangetoond.

 • Mozes

  Romeijn, een wolf heeft een actieradius van tientallen kilometers op dezelfde dag. Hoe slaag je erin om wolvenkeutels te vinden?
  Waarom had de wolf nog een wintervacht?

 • Romeijn

  Ik ben geen wolvenkenner (wie wel?); daarom wacht ik netjes de resultaten van het verdere onderzoek af.

 • dvandekamp

  Wat een onzin zeg, ik vind Roodkapje geloofwaardiger. En de Wolf is zeker de Ketelbrug effe overgestoken de flevopolder in ?! Ga toch weg, ja wel de brug over maar in de kofferbak van een Lithouwer die krom ligt van het lachen.

 • mau

  Wat zegt men ook altijd alweer over wolven ?
  Als je er één zíet , zijn er honderd !?

 • okswerd

  Reinder

  Loof een beloning uit aan degene die de wolf heeft doodgereden, en controleer dan of er nog sporen op zijn auto zitten.
  Meldt zich niemand, dan is het duidelijk dat deze wolf in het buitenland is doodgereden, en is alle commotie voorbij.

 • jordi 1455

  In den haag zijn ook (geld)wolven te vinden.

 • J@gertje

  Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar de herkomst en het DNA van de bever die de wolf in zijn maag had.

 • jop

  er lopen er in Nederland nog honderden rond: wolven in schaapskleren. Zie ze er maar uit te pikken.

 • mau

  en hoe groot is de kans om een dusdanig schuw en sluw dier als een wolf
  in een autoluwe omgeving als de NOP aan te rijden ?
  Een vrij groot dier dus bestuurders proberen 'm te ontwijken ivm schade .
  En dan nog wel een score van 1 van de 1 (100% dus) , alles plat .

 • W Geverink

  Die kans is groter dan je denkt mau. Nu al kun je in die polder geen stap zetten zonder wolvestront tegen te komen.

 • koestal

  hallo,het staat allemaal in de fabeltjeskrant,nu maar lekker slapen

 • kesteloo

  Als je deze 'wetenschappers' geloofd, denk je waarschijnlijk ook dat politici het beste met je voor hebben

 • koestal

  wat hebben deze onderzoeken al weer gekost ? tonnen

 • geintreseerde

  die mensen allemaal moeten ook werk hebben
  wolfje kijken

 • Goldwyn


  De wolf is er wel hoor. Reken er maar op

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.