Home

Nieuws 2 reacties

Winst ABN Amro daalt in eerste halfjaar naar 817 miljoen euro

Amsterdam – De winst van ABN Amro bank is in het eerste halfjaar van 2013 met 3 procent gedaald naar 817 miljoen euro. Zonder bijzondere posten daalde de winst met 36 procent naar 510 miljoen. De genationaliseerde bank wijt de lagere winst aan de voortdurende economische recessie.

Inmiddels zit 1 op de 12 klanten uit het midden- en kleinbedrijf bij de afdeling Bijzonder Beheer. "Dat is veel", constateert financieel directeur Kees van Dijkhuizen. "Maar zolang de economie is zoals hij nu is, komen er ondernemers in betalingsachterstand." Een groeiend aantal bedrijven, dat er de afgelopen jaren nog in slaagde de daling van de inkomsten te doorstaan, is nu aan het eind van hun reserves door de lage consumentenbestedingen. ABN Amro probeert hen te begeleiden om er weer bovenop te komen, maar het aantal afschrijvingen neemt toe. De bank vermeldt geen afzonderlijke cijfers voor sectoren zoals de agrarische sector.

Volgens topman Gerrit Zalm komen er meer mensen in de problemen met hun hypotheek en daar moet de bank voorzieningen voor treffen. ABN Amro heeft dit jaar ook te maken met hogere pensioenlasten. In het eerste kwartaal profiteerde de bank wel van een forse vrijval op de kredietvoorzieningen van Griekse leningen. ABN Amro had daarnaast een meevaller van 221 miljoen euro na belasting in de affaire rond de Madoff-fraude. De bank verstrekte in het verleden leningen aan verschillende fondsen die door de fraude werden getroffen. Na de onthulling van de fraude in 2008 werd eerder 1 miljard euro op deze risico's afgeboekt.

Voor het tweede halfjaar is de hoop van bestuursvoorzitter Zalm voornamelijk gevestigd op het aantrekken van de Nederlandse economie. Hij hoopt dat de export kan profiteren van de aantrekkende wereldhandel. Eerder dit jaar maakte ABN Amro al bekend zo'n 400 banen te schrappen bij de zakelijke tak om de winstgevendheid te vergroten.

Voorlopig gaat de bank nog niet naar de beurs volgens minister Dijsselbloem van Financiën. Hij maakte dat bekend na de Ministerraad. Hij noemde een beursgang wel ‘op termijn de beste optie’. Over een jaar gaat het Kabinet opnieuw beoordelen of een beursgang aan de orde is. Op dit moment wordt geschat dat de waarde van ABN Amro bij een beursgang kan groeien naar een bedrag van rond de 15 miljard euro. De Staat kocht ABN in oktober 2008 voor 16,8 miljard euro en heeft inmiddels in totaal 21,66 miljard euro in de bank gestoken. Aan verzekeraar ASR is inmiddels 3,65 miljard uitgegeven. De waarde van deze verzekeraar wordt geschat tussen de 2,15 en 2,3 miljard euro.

Laatste reacties

 • jehanvankroaks

  De beurs.
  Op het moment dat de speculanten etc... van investeren in vastgoed naar investeren in grondstoffen zijn gegaan zijn de grondstof prijzen voor veevoeders dramatisch gestegen. Omdat men maar één ding voor ogen heeft en dat is de eigen winst, en hoe dat tot stand komt is niet interessant als er maar wordt verdiend!
  Met een beursgang van de bank zal het ook niet anders zijn.....
  weer handel in sentimenten en gebakken lucht..... en wij ( de belasting betaler) en zeker de klanten worden hier geen cent beter van !
  Ik zeg maar zo:
  Mijn geld beleggen doe ik niet, maar mijn brood wel.

 • m.en.mh.miedema

  Je zou er medelijden mee krijgen met zulke 'armzalige' winstcijfers. Als we in de landbouw op een zelfde schaal winstmarges konden maken konden we binnen een paar jaar gaan rentenieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.