Home

Nieuws 3 reacties

WUR: succes kweekvlees nog lang niet gegarandeerd

Wageningen – Wageningen UR (WUR) waarschuwt voor te veel optimisme over de mogelijkheden voor kweekvlees. Weliswaar is er sprake van een wetenschappelijke doorbraak op dit terrein, maar het is zeer de vraag of en wanneer vlees verkregen uit stamcellen ‘echt’ vlees zal verdringen.

Onlangs presenteerde de Maastrichtse onderzoeker Mark Post in Londen de eerste hamburger van gekweekt vlees. Hij ziet zijn vinding als een oplossing voor een brede waaier aan problemen, waaronder dierenleed, milieuvervuiling en landgebruik. Maar volgens levensmiddelentechnoloog Tiny van Boekel (WUR) zijn er nog te veel onzekere factoren om te kunnen voorspellen of kweekvlees zijn potentie ook echt kan waarmaken.

“Technologisch vind ik dat Post toch wel een doorbraak heeft bereikt”, zegt hij. “Maar ik zie grote uitdagingen in de opschaling. Kunnen we de kosten dusdanig reduceren dat kweekvlees kan concurreren met plantaardige eiwitten? En zijn de milieu-technische voordelen die worden geclaimd haalbaar? Een andere vraag betreft de acceptatie: gaan consumenten dit pikken?”

Van Boekel benadrukt dat het nog wel twintig jaar kan duren voordat kweekvlees in de schappen van de supermarkt kan liggen, iets wat Post overigens ook zelf heeft aangegeven. Volgens de levensmiddelentechnoloog valt niet te voorspellen hoe de wereldeconomie er op dat moment uitziet en of er niet inmiddels betere of goedkopere alternatieven bestaan.  In twee decennia tijd kan veel veranderen.

Hoogleraar humanistische wijsbegeerte Cor van der Weele, ook verbonden aan de WUR, ziet minder hindernissen. Uit onderzoek blijkt dat consumenten overwegend positief reageren op het idee van kweekvlees; zelfs diegenen die er aanvankelijk niets van moeten hebben, draaien vaak bij. Van der Weele wijst erop dat dat de moraal rondom vlees aan het veranderen is. “Misschien vinden we gewoon vlees straks wel barbaars, vergelijkbaar met slavernij. Dat is best denkbaar.”

Laatste reacties

 • trijnie

  Ik kan het allemaal niet meer volgen en ik wil het ook niet meer.
  Al dat geknoei met ons eten.
  Stofjes zus en stofjes zo en er komt steeds meer kanker. We moeten weer terug naar gewoon eten, puur en niet tot en met bewerkt.

 • hietkamp

  Nou stel je voor wij hebben kweek vlees, wat moeten wij dan met de kalveren want zoals nu lijkt begint de oorlog om melkpoeder nu al. Dus wat betekent dat er meer melk productie moet komen en wat kalfjes op gaat leveren en waar moeten die dan heen. Die zullen dan afgemaakt worden dus dan vind ik de manier van zoals nu gaat mooi. Wat wel zo is dat ze in 2050 een voedsel te kort voorspellen. Dus wat er nu meer nodig is dat kan mooi door kweekvlees opgevangen worden een gedeeld. Ik denk dat je niet iets zo maar moet willen gaan vervangen dan krijg je weer andere problemen en zo blijft dan door gaan

 • food.communications1

  Of de moraal rondom vlees eten verandert, vraag ik me af. Er wordt meer aandacht op gevestigd, vooral door diegenen die het vlees niet op hun menu hebben. Dierenwelzijn krijgt meer aandacht, een logisch gevolg van onze welvaart. En meer dierenwelzijn -bovenwettelijk- is in te vullen. De Nederlandse veehouderij laat dat zien. En dat de vrager ervan daarvoor betaalt, is logisch. Dan komen zaken in beweging. Ik ben ervan overtuigd dat de komende generaties lekker blijven genieten van vlees als ze weten dat het leven van het dier dierwaardig is geweest. Net zo goed als er mensen zijn die dat doen omdat het ze bar weinig interesseert hoe het dierenwelzijn is geregeld.
  Marc van der Lee

Of registreer je om te kunnen reageren.