Home

Nieuws 951 x bekeken 12 reacties

Vlaming vecht voor zijn Hedwigepolder

Rijswijk - De eigenaar van de Hedwigepolder, de Vlaming Gery de Cloedt, zal zich fel blijven verzetten tegen het onder water laten lopen van zijn grond. "Het gaat er niet om dat ik mijn huis uit moet. Het gaat erom dat alles, alles hier weg moet'', zegt De Cloedt (44) in een interview met Trouw dinsdag.

De politiek is al sinds 2005 aan het steggelen over compensatie voor de natuur die verloren gaat door het uitbaggeren van de Schelde. In dat jaar sloten Nederland en België het zogenoemde Scheldeverdrag. De polder telt volgens De Cloedt 25 pachters.

"De volgende stap? Ik heb geen keus, ik moet naar de rechter. Ik ga het inpassingsplan aanvechten.'' De Hedwigepolder is al vier generaties in bezit van zijn familie.

Laatste reacties

 • BW

  Zet hem op De Cloedt. Wij Hollanders maken grappen over de 'domme'Belgen, maar de politiek hier is van het zelfde soort.

 • minasblunders1

  Mijn zegen heeft hij ook. Jammer alleen dat hij kansloos is. De rechterlijke macht in Nederland is een verlengstuk van de politiek. Burgers hebben geen rechten, jammer maar helaas...

 • somporn

  Er is natuur genoeg,laten ze van de goede grond afblijven en deze te laten behouden aan de landbouwers.

 • schoenmakers1

  mij heeft nog niemand duidelijk kunnen maken waarom dit nodig is, het kan best dat door de uitdieping bepaalde natuur verdwenen is maar hiervoor in de plaats komt toch andere natuur op die plaats, er verdwijnt toch niets?

 • Romeijn

  Je moet verder willen kijken dan je neus lang is:
  'De ontpoldering van de Prosper- en Hedwigepolder is ook primordiaal voor de veiligheid van Antwerpen. Bij een supertij zoals in 1953 zou dat bekken goed zijn om een halve meter van de vloedgolf af te toppen voor aleer die Antwerpen bereikt.'
  http://www.sigmaplan.be/nl/nieuws/algemeen/plannen-hedwigepolder-ter-inzage/98

 • jordi 1455

  @romijn daarvoor hebben wij de deltawerken aangelegd, het onderwater zetten van de polder is een pure geldverslinding en onnodig. Overigens vernietigen ze dan het bestaande ecosysteem daar in de polder en zou het wild wat daar leeft tussen de gewassen allemaal verdrinken.

 • schoenmakers1

  romeijn, als ik verder kijk als mijn neus lang is en ga mee in jou denkwijze, dan rest er niets anders als antwerpen ontruimen en dat onder water zetten, alles opgelost en niet waardevolle landbouwgrond verkwanseld.

 • Romeijn

  Het Sigmaplan is het Belgische Deltaplan. Het gaat hier om een haven waar agrarische producten worden aangevoerd en afgevoerd. De humanitaire en economische belangen moeten goed afgewogen worden.

 • jaapjo

  @Romein,volgens mij was het meer als natuurcompensatie bedoeld voor de uitbreiding van de Antwerpse haven Die halve meter is een verzinsel als je kijkt hoe groot de Westerschelde is.Doodzonde van zo'n mooi akkerbouw gebied!

 • Romeijn

  Jaapjo, we leven in een vrij land: je mag denken wat je wilt. Maar of dat zo is zou ik toch maar even nazoeken (www.sigmaplan.be). Waarom zouden die Belgen zich anders zo druk maken?

 • jaapjo

  Als ik het zo op de kaart bekijk en de Hedwigepolder vergelijk met de Westerschelde lijkt het mij weinig nut hebben.Zeker als er al water komt te staan Maar ik heb ook niet zoveel letters gegeten.Die andere overstroomgebieden in het Sigmaplan die stroomopwaarts voorbij Antwerpen liggen lijken mij nuttiger

 • jan123123

  Door het gehannes van Nederland/Balkenende hebben zowel Vlaanderen als Nederland de kansen laten liggen
  Om hedwigpolder te behouden voor de 25 boeren in deze polder

  Onbegrijpelijk
  Totaal geen nu en waarde toeveoging dat de polder oner water gezet wordt

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.