Home

Nieuws 2802 x bekeken

Vitelia en Isidorus-Nederpeel stoppen fusie

Oirlo – Vitelia en Isidorus-Nederpeel zijn het niet eens geworden over een mogelijk fusie. De mengvoercoöperaties uit Noord-Limburg stellen dat er geen overeenstemming bereikt kon worden “over de door de leden gewenste herkenbaarheid van de fusiepartners” in de nieuw te vormen organisatie.

Volgens coöperatievoorzitter Edwin Michiels van Vitelia was het zeker geen geldkwestie. De organisatie haalt nu het vermogen op naam-programma weer uit de ijskast.
De coöperaties hebben afgesproken geen inhoudelijke mededelingen te doen buiten de persverklaring om. Michiels: “We vinden het in elk geval erg jammer.” Volgens Michiels is de onderneming, goed voor circa 460.000 ton mengvoerafzet per jaar, groot genoeg om niet in haar voortbestaan te worden bedreigd. Eerder noemde Boerenbond Deurne een volume onder de 500.000 ton voor de langere termijn onvoldoende. Isidorus-Nederpeel meldt een afzetvolume van 290.000 ton.
Het fusietraject zou hebben moeten leiden tot schaalvoordelen. In het ledenblad beschreef Vitelia nog in juni dat een onderzoekscommissie oordeelt dat zowel Vitelia als Isidorus-Nederpeel gezonde organisaties zijn die veel gemeen hebben. De commissie zag kansen voor een fusiebedrijf uit te groeien tot een sterk groeiende regiospeler met de meest efficiënte mengvoerorganisatie en een probleemoplossend vermogen. De reacties van de bevoegde bestuurscolleges van beide coöperaties op het vooronderzoek waren volgens de organisaties positief.
Michiels ziet geen directe aanleiding nu met Boerenbond Deurne te gaan praten over een samengaan. Deurne ligt in Brabant maar de afstand tot de hoofdvestiging van Vitelia in Oirlo is 20 kilometer. “Voorlopig zien we voldoende kracht in de huidige samenwerking. Sinds 4 februari worden de rundveevoeders van Vitelia Voeders geproduceerd bij Boerenbond Deurne. Vitelia Voeders produceert vanaf die datum het legpluimveevoer voor Boerenbond Deurne. Beide firma’s hopen zo op het gebied van kwaliteit als efficiëntie voor hun klanten extra winst te halen door zich in de productie op hun specialiteit te richten.

Of registreer je om te kunnen reageren.