Home

Nieuws 10 reacties

Verlenging uitrijperiode mest tot 15 september

Den Haag – Akkerbouwers krijgen twee weken respijt voor het uitrijden van drijfmest. Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) heeft de uitrijperiode voor bouwland verlengd tot 15 september, zo schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Voorwaarde is wel dat uiterlijk op de laatste dag van die periode een groenbemester wordt ingezaaid. Het besluit van Dijksma is mede het gevolg van politieke druk van de VVD. Tweede Kamerlid Helma Lodders dringt al langer aan op verlening van de uitrijperiode vanwege het ongebruikelijke koude en natte voorjaar.

Na inwinning van advies bij de Technische Commissie Bodem (TCB) geeft Dijksma deels gehoor aan die oproep. Verlenging op grasland is volgens de commissie niet nodig en daarom ziet de staatssecretaris daarvan af. Voor wat betreft bouwland adviseerde de TCB af te wachten hoe het weer zich zou ontwikkelen, maar Dijksma vindt met Lodders dat nu duidelijkheid is gewenst.

Laatste reacties

 • poldes

  terecht besluit.

 • tvanalphen1

  een goede beslissing ;.

 • LUCTOR

  Op zich is dit een goede beslissing maar het is wel een beetje rancuneus dat er vanuit de politiek beslist wordt over de uitrij periode.
  Ben benieuwd hoe ze de volgende keer omgaan met een vroeg voorjaar en een late natte koude zomer met te weinig zon uren?

 • saturna

  geeft maar weer eens aan hoe dom die ambtenaren zijn!

 • minasblunders1

  En wat vindt Brussel hier wel niet van?

 • gjcamps

  Ja het lijkt wel USSR, alle beslissingen centraal gestuurd. Politiek moet beleid maken voor lange termijn en niet bij de waan van de dag afhankelijk van het weer. Boeren kunnen zelf heel goed bepalen wanneer het beste tijdstip is van mest uitrijden of groenbemester zaaien. Triest, volgens mij zijn er veel grotere problemen in Nederland .

 • Lauwers Wim

  De belgische overheid zal zo een verstandige beslissingen nooit nemen!!

 • a.t.herwijnen

  mest is te kostbaar om goede gewassen te telen. laat de besluitvorming bij de boeren liggen. deze zullen heus geen mest aanwenden als dit niets oplevert voor hun gewas.

 • vinnetrad

  dom, dommer het domst dat zijn ambtenaren,regel is regel,wet is wet
  waarom verlenging,heel veel akkerbouwers hebben van'tvoorjaar hun
  akkers al bemest met de norm,deze kunnen niet meer bemesten,of er
  word weer gefraudeerd.

 • minasblunders1

  Lauwers Wim, wij hebben nu eenmaal het geluk dat we een zéééér verstandige overheid hebben. Stuk voor stuk integere mensen met een enorme kennis. Een hoogstaande kennis die nergens ter wereld wordt geëvenaard. Mocht er onverhoopt iets fout gaan, waar deze integere mensen uiteraard niet verantwoordelijk voor zijn, dan hebben we gelukkig altijd nog onze corrupte (sorry, hoogstaande) rechterlijke macht, waar wij allen veel respect voor hebben. De hele wereld kijkt dan ook met veel bewondering (een leedvermaak) naar dit steeds verder wegzakkende zootje. Nee, ik ben blij dat ik in dit fijne land leef.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.