Home

Nieuws 3941 x bekeken 80 reacties

Vegetariërsbond: kweekvlees is geldverspilling

Amsterdam – De Vegetariërsbond is kritisch over kweekvlees. “Het is overbodig en niet hét ei van Columbus”, reageert de bond in reactie op de presentatie van de eerste hamburger van kweekvlees in Londen.

De bond ziet geen noodzaak in de ontwikkeling van kweekvlees, omdat er goede vegetarische alternatieven zijn. “Veel geld investeren in iets kunstmatigs als kweekvlees is daarom geldverspilling”, vindt Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond. Hij ziet wel kansen voor verbetering van het dierenwelzijn. “Als kweekvlees er aan kan bijdrage dat de vee-industrie met zijn meegastallen en plofkippen verdwijnt heeft dat natuurlijk positieve effecten”, vindt De Graad.

Hij verwacht echter dat de ontwikkeling van kweekvlees te lang zal duren. Vanwege de druk van veehouderij op het milieu acht hij het noodzakelijk om het komende decennium over te schakelen op een vegetarisch voedingspatroon.

Laatste reacties

 • jordi 1455

  worden er geen dieren gedood is het nog niet goed voor die grasvreters.

 • @meelmuisje

  Nou zeg ... ook Marianne Thieme ziet liever geen kweekvlees?
  Ik bedoel haar echtgenoot is DÈ Vegetarische Slager.
  Wat vind de Vegetarische slager er eigenlijk van??? Vegetarische slager: 'Als je nepvlees direct uit planten kunt maken waarom heb je dan nog kweekvlees nodig!'
  Hee.... Gevalletje concurrentie???

  Wat eet men liever: Kweekvlees, Het vegetarisch voedingspatroon bestaande uit sojameel bewerkt met paling- kip- spek- of tonijnsmaakstoffen, of echt biologisch puur natuur? Geef mij maar het laatste. We moeten zuiniger gaan leven met meer respect voor de natuur dus dat betekent >niet onnodig wegwerpen<. Mensen willen nog altijd eieren, kaas en melk(produkten). Wat doen we met het vee wat niet meer kan produceren? Allemaal een spuitje en op de brandstapel dan maar? Goed voor het milieu?

 • abtje

  @Meelmuisje Marianne Thieme in de tweede kamer kweekt zitvlees.

 • joopi

  Ik wil best minder vlees eten, geen probleem maar wat zijn dan die goede alternatieven ? De groenteburger heb ik al een keertje geprobeerd en die is gewoon vies

 • jordi 1455

  @meelmuisje de meeste worden geslacht behalve de zieke koeien en koeien met Antibiotica die moeten naar de destructie.

 • alco1

  Steeds maar weer dat gezemel van de druk van de veehouderij op het mileu. De mens is de druk op het milieu, met al zijn industrieele luxe. Vlees eten is een onschuldige schakel in de voeding van de mens.

 • sallandseboer

  De financierder van dit project (oprichter van Google) heeft het allemaal niet even goed door. Hij heeft zoals niet door wat hij allemaal voortbrengt met zijn grondstoffen delfing en de productie van zijn Glasses door Chinezen die 16 uur per dag werken. Dan maakt hij zich druk om een paar koeien?

 • PieterXT

  @meelmuisje
  Nou, de vegetarische slager probeert er juist een slaatje uit te slaan. Hij probeert de aandacht te verleggen naar zijn plantaardig eiwit produkten door vanavond een Battle of the Burgers te organiseren.
  Lees maar op zijn site: http://www.devegetarischeslager.nl/nieuws/battle-of-the-burgers-londen

  Zó slim deze man. Maar ja, niet voor niets partner van Marianne. Beide uit hetzelfde hout gesneden: heel goed weten hoe je je publiek moet bespelen!

 • jordi 1455

  piet.blokland natuurlijk wordt er gerommeld met het gangbare normale vlees ten gunste van het vegetarische vlees wat de naam vlees onwaardig is. Motie van wantrouwen jegens Thieme zou wel op zijn plaats zijn.

 • Oosting-Sietsma

  Oh God, de Vegataliban weer! Niet het spel spelen maar wel met de knikkers bemoeien. Als je geen vlees wilt eten, mij best dan ga je toch lekker aan de gentech soja. Maar waarom de hele wereld willen bekeren? Als jouw buurman andere keuzes maakt en wel vlees eet, bemoei je er dan niet mee! Ik ga die gemankeerde groenvreters toch ook niet bekeren de islam of zo iets?

  Volgens de onderzoekers heeft dit Frankenstein voedsel de toekomst. Dacht het niet! De heilige consument zit nu al te zieken over hormonen en antibiotica die in het normale vlees zou moeten zitten. Typisch wetenschap, een hoop hersens maar geen bal verstand van hoe de samenleving in elkaar steekt. Maar het zou een prima ontwikkeling zijn voor de geneeskunde. Spiertje kapot? ff een nieuw op kweek leggen. Niet gek, beter dan transplanteren.

  Ons Lieve Vrouwe Maria(anne) krijgt binnenkort concurrentie. Er is een nieuwe Boerenpartij in voorbereiding. Mensen met interesse kunnen mij mailen. Iemand zal die emodoos toch een keer van repliek moeten dienen.

 • Bloemestein

  @Oostimg-sietsma,
  geef even een adres door van die nieuwe Boerenpartij.

 • gerry 1

  Ik ben helemaal niet thuis aan deze materie, maar als ik het goed begrijp kan je dus enkel hamburgers of worst maken. geen steak ,spek of een kippenbil. mischien ben ik mis indien niet heeft het echt weinig zin. de hamburger is tenslotte enkel het 'afval'vlees bij het versnijden van een koe

 • Oosting-Sietsma

  Bloemenstein, zet maar .nl achter mijn naam, dan kom je er wel.

 • trijnie

  Mensen, maak je niet zo druk, het gros van de mensen blijft toch vlees eten. Ook a zouden ze er ziek van worden.Vega's eten zoals zij willen en hebben hier hun eigen mening over, daarbij eten ze het liefst puur zonder allerlei toevoegingen.Voor de lage lonen landen ligt het anders.

 • veldhuize001

  Nou trijnie geen probleem maar dan moeten de Vega's ook ons niet hun wil proberen op te leggen en dat doen ze steeds als men dan zo graag regelmatig een vitamine spuit wil gaan halen met allerlei troep er in moeten hun dat weten en dan een vegetarische slager bestaat niet want een slager heeft vlees en geen groenvoer

 • jordi 1455

  @Trijnie dat iemand vega is heb ik geen problemen mee, maar als die het mij gaat opdringen of behandeld als een Üntermensch dan is die vega in kwestie fout bezig.

  @Oosting-Sietsma, Is jou partij voor het afschaffen van de mestwetgeving die van geen kant deugt?

 • drientje

  Goed zo Trijnie, ga jij maar maar lekker vegetarisch eten. Weet dan wel dat je je plantaardige producten maar voor 40% consumeert en 60% in jouw beleving afval wordt. Die 60% kan natuurlijk ook, zoals nu gebeurd, diervoeding worden, maar dan is er weer vleesconsumptie nodig.

 • Alexis

  vleesproductie betekent soja kweken in Zuid Amerika ten koste van pampa's en tropisch regenwoud. Slecht voor de CO2 balans van de (ook mijn) aarde. vervolgens hier soja eiwit omzetten dierlijk eiwit, waarbij de afval/mest hier het milieu verziekt. subsidie op luchtwassers van mijn belastinggeld. MRSA in het ziekenhuis waar ik misschien ook naar toe moet. Q-koorts in de lucht waar ik wil fietsen. Ongezond leven betekent hogere kosten gezondheidszorg = mijn belastinggeld. Kortom: vlees eten is een keuze die ook mijn leefomgeving negatief beïnvloedt. Ik mag daar dus wél iets over zeggen: mensen eten tegenwoordig veel te veel vlees, vlees is veel te goedkoop. het moet weer het luxeproduct worden wat het vroeger was. Het natuurlijke dieet van primaten is voornamelijk plantaardig met zo nu en dan een beetje vlees.

 • trijnie

  Drientje, ik ben helemaal geen vegetariër, hooguit een flexa- zoals men dit tegenwoordig benoemt. Maar ik zou het wel willen zijn, want met name rood vlees is niet echt gezond ook al is het een bron van eiwit.
  Niet voor niks is er zoveel darmkanker in Amerika waar ze enorme stukken eten. Maar ik eet het met mate en die vit. B 12, ik ben er kort geleden op onderzocht en ik zat nog boven het gemiddelde wat de rode bloedcellen betrefd. Dus 3 tot 4 x in de week vlees en enkele eitjes is schijnbaar genoeg om op dit punt gezond te blijven.
  En een vega zoals hierboven mag zijn mening toch wel geven? Daar moet je niet als door een wesp gestoken, op reageren want daar heb je alleen jezelf maar mee uit evenwicht.

 • loef

  Even voor de duidelijkheid de meeste soja die zijn weg vindt naar Nederland komt uit noord Amerika. In de jaren 80 waren meer varkens en koeien hier terwijl volgens de sateliet beelden het regenwoud flink groter was als nu. Het tropisch regen woud word gekapt als eerste hoofd doel voor de teelt van suiker riet, waar van een flink deel op geslurpt word door de heilige koe. Subsidie op lucht wassers ? Go weer een nieuwe onzin verhaal. prima ieder mag zijn menig hebben en eten wat je wil.
  Q- koorts ook al zo iets wat zomaar weer in de schoenen van een geiten boeren geschoven is terwijl er nog steeds geen wetenschappelijke
  basis er voor is.
  En hoe gaat het straks als ik een leren schoen wil aan trekken komt zeker ook uit het lap. Enne de pillendraaier kan die zonder runder vet,
  als ook de verf industrie die ook weer alle handde stoffen gebruiken uit slacht afval....

 • Oosting-Sietsma

  Alexis 'vleesproductie betekent soja kweken in Zuid Amerika ten koste van pampa's en tropisch regenwoud. Slecht voor de CO2 balans van de (ook mijn) aarde'

  Zuid Amerika, soja, gentech, Monsanto. En de rest van je betoog.... Het is waar omdat jij zegt dat het waar is? Wel eens cijfers gezien van vegetariërs en vleeesters t.o.v. de kosten van gezondheidszorg? Denk het niet maar wel uitspraken doen van iets waar je niets van weet.

  Ik moet helaas af en toe naar de stad, krijg ik al die ongezonde lucht daar binnen. Ik wil me graag aan de statistieken houden die zeggen dat mensen op het platteland gemiddeld 7 jaar langer leven dan de stadsmens. Ondanks de MRSA en de Q-koorts en het vleeseten.

 • Mozes

  Voor het kweken van kunstvlees heb je celvoeding nodig. Die wordt gemaakt uit wei wat overblijft bij de kaasproductie.

 • Romeijn

  @Oosting-Sietsma: de ziektekosten verzekering voor vegetariërs is tot wel 8,5 %goedkoper. Dat zal een reden hebben.
  Het is niet relevant dat mensen op het platteland zeven jaar langer zouden leven dan in de stad. Bovendien is dat niet zo. Wel relevant is dat de levensverwachting voor vegetariërs gemiddeld acht jaar langer is.

  @loef: je moet de reactie van Alexis eerst eens beter lezen want Alexis is niet tegen vlees eten. Bij jullie beiden kloppen sommige details niet.

 • Oosting-Sietsma

  Mozes, veganisme is een utopie. Tenzij je voor een heleboel vervangende producten afhankelijk wilt zijn van laboratoria. Neem alleen maar stremsel. Of je krijgt Paneerkazen zoals de hindoes dat doen. Met azijn en citroenzuur. Laten we zeggen dat smaken verschillen.

  Het probleem met dat frankensteinvlees is dat ze nog een hele lang weg te gaan hebben. Want ooit zal het uit het laboratorium moeten. En dan zal houdbaar en resistent gemaakt moeten worden. En van industriële productie krijg ik zo'n Monsanto-achtige nasmaak van. Grote oncontroleerbare bedrijven waar enkel heel specialistische mensen weten wat ze er aan het doen zijn. Gaat het maar controleren dan. Frankenstein op industriële schaal dus.

  Maar de Vega's zijn er gek op. Die vreten zich te barsten in het GMO voer. Alles is beter zo lang het maar niet van een dier komt. Overschrijden dus veel makkelijker de tolerantiegrenzen inzake toevoegingen, met alle gevolgen van dien. Vegetarisch eten hoeft geen probleem te zijn maar op de manier waarop het gebeurd, ruil je domweg het ene 'kwaad' in voor het andere. Kortom, gewoon emotie. Nah ja, het zijn er maar een paar procent.

 • Oosting-Sietsma

  Romijn Dan heb je andere cijfers dan ik. Andere onderzoeken. En als je praat over beter lezen.... Ik trek een vergelijk inzake argumentatie. Maar alles van tafel vegen omdat het niet relevant is? Waarom, omdat het niet voor maar tegen spreekt? En wat jij zegt is waar omdat jij het zegt en wat ik zeg is niet waar omdat ik het zeg?

  Toevallig lid van de PvdD? Die heeft dezelfde technieken.

  BTW: Verzekeringen bieden allerlei groeperingen kortingen aan. Die zijn nergens echt op gebaseerd. Is gewoon een manier om bepaalde segmenten in de markt aan te spreken. Ik heb namelijk nog nergens data kunnen vinden die een vergelijkend volksonderzoek van enige omvang hebben gedaan. Op een wetenschappelijke manier dat is.

 • bankivahoen

  Bepaalde mensen willen er allerlei niet bestaande uitspraken en onderzoeken bijslepen om hun gelijk wat meer kracht bij te zetten, dat wil echter niet zo lukken bij de agrarische sector die veel beter onderlegd is als alle ir's , ing's en drs'en bijelkaar! Vooral vega- achtige personen. Toch zijn het maar een klein aantal mensen dat zweeft op die hype ! Dat mogen ze natuurlijk zelf weten, maar ga er niet een geloofsbelijdenis van maken . Geloven hebben we al meer dan genoeg.

 • yvijn

  Tjonge jonge, dit zo allemaal lezende: wat zijn mensen af en toe toch vreselijke ego-sukkels.....

 • yvijn

  Enne.. Oosting-Sietsma, over smaak valt zeker te twisten. Maar die van jou daar geef ik geen cent voor.

 • W Geverink

  Tja. Als je de uitspraken van de vegajehova's leest zijn het mensen waar weinig actie in zit. Alleen in het uitdragen van hun geloof zijn ze fanatiek waarbij ze verwachten van de meerderheid dat die ook gaan leven alsof ze dood zijn.

 • Romeijn

  Hoor en wederhoor heeft weinig zin als er niet geluisterd wordt. Met onjuiste informatie vraag je om een tegenreactie die niet in de eerste plaats het tegendeel wil aantonen maar je wilt laten nadenken. Als je dingen niet zeker weet laat die dan open. Wat ik hier zie is dat voortdurend langs elkaar heen gepraat wordt. Bovendien worden er zaken bijgesleept die niets met het artikel te maken hebben. Dan begint het van beide kanten aardig op botsende geloven te lijken zonder dat men ooit begrip voor elkaar kan opbrengen.

 • Mozes

  Bij mij ontstaat steeds meer de overtuiging dat dat verhaal over kweekvlees niet over een gebakken hamburger gaat maar over gebakken lucht. Nergens wordt namelijk vertelt welke voeding ze voor het kweekvlees hebben gebruikt. Een koe vreet gras wat in de pens door microben wordt omgezet. Daarna gaat het naar de darmen waar het wordt ontleed in verschillende stoffen. Die worden opgenomen door de darmen en gaan via de bloedbaan naar de lever waar ze verder bewerkt worden. Pas daarna gaan ze via de bloedbaan naar de spieren en zijn ze geschikt voor de voeding van cellen om te functioneren of te groeien.
  Je kunt cellen in een kweekschaaltje niet zomaar laten groeien van plantaardig matriaal. Ze hebben hele specifieke voeding nodig, de zogenaamde celvoeding.
  Celvoeding wordt gemaakt uit melk en wordt gebruikt bij het produceren van entstoffen. Voor het produceren van entstoffen heb je namelijk levende cellen nodig die ook voeding nodig hebben.
  Als ze voor het produceren van kweekvlees inderdaad celvoeding hebben gebruikt is er niets nieuws te melden en is het gewoon gebakken lucht. Als je eerst een koe nodig hebt om van plantaardig matriaal melk te maken wat vervolgens tot een duur farmaceutisch preparaat wordt verwerkt wat je dan weer tot kweekvlees gaat maken, welk voordeel heb je dan bereikt?
  Wordt vervogt.......

 • Mozes

  ......vervolg:
  Als ze vanuit plantaardig matriaal rechtstreeks vlees konden kweken hadden ze een doorbraak en werkelijk iets te melden. Het ziet er naar uit dat het gewoon een mediastunt is waar het journaal wat doorgaans op de hand is van dieractivisten zich voor heeft laten gebruiken. Dat het net in deze tijd van het jaar (komkommertijd) gepresenteerd wordt wijst ook in deze richting.

 • Romeijn

  Juist Mozes: je kan ook oud volkorenbrood mengen met wat water, margarine, vleeskruiden en dat opbakken. Dan kom je ook heel dicht bij de smaak van een hamburger. Daar heb ik heel wat nietsvermoedende agrarische jongeren bij horen zweren dat het vlees was.

 • trijnie

  Jij en ikke, voor of tegen, pro of anti, wij en zij.
  Vleeseters/vegetariërs.
  Haat en nijd.
  Is hier misschien, al zou het maar een enkele keer zijn, plaats voor een genuanceerd beeld?
  Niemand heeft helemaal gelijk.

 • alco1

  Mensen die veel reacties krijgen op hun reactie, moeten eens bij hen zelf te rade gaan hoe dat toch komt en Romeijn, kun je even zeggen wie die agrarische jongeren waren, dan kunnen we jouw verhaal even verifiëren.

 • agro1

  prima ontwikkeling, nog even en ze kunnen ook varkensvlees in het lab veroorzaken, zodat ook de muzelmannen halal varkensvlees kunnen eten, WAT EEN MARKT!!!!!

 • farmer135

  je snapt het niet alco : het is juist de bedoeling om veel reacties te genereren.....

 • abtje

  Gatverdamme Mozes, nu moet ik jou gelijk geven....:-)

 • Mozes

  Abtje, in een andere discussie, gisteren of eergisteren, heb ik jou ook gelijk gegeven. Dus niet zo gefrustreerd doen.

 • abtje

  Mozes, :-) is geen uiting van frustratie.

 • Romeijn

  Goed alco1: als jij eerst je naam en woonplaats vermeldt dan kunnen wij jouw achtergrond ook verifiëren.
  De tests met hamburgers van oud volkorenbrood zijn overigens ervaringen van ca. 35 jaar geleden bij Oude Molen langs de Drentse Aa en bij Aalten in de Achterhoek.

 • abtje

  Dat zeg jij nu wel Romeijn, over dat oude brood, maar ik heb twee weken geleden een stukje vers brood gekregen van een Turkse vrouw om te proeven. Dat brood had echt de structuur van ouderwets draadjesvlees en met een beetje fantasie smaakte het er ook nog naar.

 • Alexis

  wat helemaal ontspoord is, is dat vlees nu zo goedkoop is dat mensen het zonder na te denken consumeren als snack. heel ongezond voor mens, dier en milieu. vlees is in ons natuurlijke dieet een luxe toevoeging. we eten voornamelijk plantaardig materiaal en zo af en toe vlees. daar komt bij dat de afgeleide kosten van vlees, zoals herstelmaatregelen voor milieu, kosten gezondheidszorg etc worden afgewenteld op de maatschappij als geheel (mijn belastinggeld dus). als vlees een betere positie zou krijgen, zouden die kosten verrekend kunnen worden in de prijs, net zoals dat geldt voor andere bedrijven. bovendien zouden veehouders met een fractie van het aantal dieren een goed inkomen kunnen verdienen, beter voor iedereen. maar dat eist een omschakeling in het denken waar de meeste mensen voorlopig nog niet aan toe zijn.
  ik vind het leuk om mee te doen in een brede discussie, maar kortzichtigheid en schelden is niet mijn stijl. opmerkingen over het postuur van Dijksma vind ik beneden niveau.

 • jordi 1455

  @romijn zeker dat onderzoek van die zevenadventisten sekte.
  Overigens die margerine waar je het over hebt is puur vergif.

 • Romeijn

  Wat betreft die hamburgers van oud volkorenbrood en vleeskruiden: dat gaat ook heel goed met boter of olie.

 • Alexis

  ik krijg de indruk dat veel mensen op dit forum zo gepikeerd reageren omdat zij vegetarisme/veganisme zien als een bedreiging voor hun 'handel'. 'vega' is een levensstijl, de meesten proberen zo bewust en gezond mogelijk te leven. zij willen niet meedoen met grootschalig misbruik van dieren voor menselijke genoegens zoals intensieve veehouderij, jacht, sportvissen, dierproeven en circusdieren. anderen gaan minder ver, maar bij de meesten staat centraal dat mensen verantwoordelijk zijn voor hun positie op de planeet en hun relatie tot andere diersoorten. het verschil tussen mensen en andere dieren is niet absoluut, maar altijd gradueel. ook dieren hebben zelfbewustzijn, individuele persoonlijkheid,intelligentie, sociaal gevoel etc. de ene soort meer dan de andere. zoogdieren lijken daarin erg op elkaar.
  de enorme toename van het aantal mensen met alle consumptie heeft een zeer negatief effect op de aarde, de natuur en de biodiversiteit. de agrarische sector (zowel vleesproductie als grootschalige landbouw) speelt daarin een belangrijke rol, maar is niet de enige factor. ook autorijden, wegwerpcultuur, hordes kinderen maken en zo, zijn keuzes waarmee mensen de planeet belasten. daarom kun je niet zeggen dat de keuzes van mensen alleen maar hun eigen zaak zijn.

 • bankivahoen

  Alexis@, kun je mij vertellen waarom vegas zo gepikeerd reageren op mensen die wel onbeperkt vlees willen consumeren ? Ik krijg nooit het idee dat zij denken ieder mag kiezen wat ie wil maar willen vaak hun mening opdringen aan andersdenkenden. Vanwaar die vaak agressieve manier van reageren ? Van mij mag iedereen doen wat ie wil maar ga een ander er niet mee lastig vallen, ook niet met drogreden als het zou slecht zijn voor de planeet. De natuur regelt het zelf wel, ook als er op een gegeven moment teveel mensen op aarde zijn!

 • Mozes

  Het bovenstaand artikel gaat over het kweken van vlees, niet over de voor of nadelen van vleesconsumptie. In reactie #31 en #32 heb ik uitgelegd dat het een gebakken lucht verhaal is. Alleen @abtje gaat hier op in, de anderen praten hier met een boog omheen.
  Wat is de waarde van hetgeen gisteren met veel bombarie in Londen gepresenteerd werd?
  Volgens mij is dit vrijwel niets.

 • abtje

  Mozes, omdat er niets bekend gemaakt is weet niemand er verder iets van. Er is niets om op te reageren, behalve jouw betoog. Het enigste wat ik daar op aan kan merken is dat behalve wei er ook vaak kippe-ei-eiwit gebruikt word.
  Korte discussie? Vindt je ook niet?

 • Mozes

  Juist abtje, dat hele kweekvleesverhaal is een verhaal van niets. Over de essentiële vraag welke voedingsstof gebruikt is wordt geen woord los gelaten. En dan heeft het verhaal geen enkele waarde.

 • Alexis

  De keuzes die mensen maken hebben soms negatieve gevolgen voor anderen en voor de aarde als geheel. als mensen ongezond willen leven is dat uiteraard allereerst hun zaak, maar het gevolg is ook bv toegenomen kosten gezondheidszorg, WAO, WMO etc (lagere AOW?;-) en in hoeverre maak je de keuzevrijheid van individuen ondergeschikt aan het algemeen belang? we accepteren wel vrijheidsbeperking in het verkeer (max snelheid, alcohol), maar bij roken/meeroken zie je al weerstand. wij accepteren geen bemoeienis bij keuze voor kindertal. kennelijk is de bereidheid om eigen keuzevrijheid af te wegen tegen algemeen belang, beperkt en afhankelijk van geldende moraal.
  wat 'vega's' beweegt is over het algemeen de zorg voor de planeet, de biodiversiteit etc (en dat is geen drogreden als je ziet dat veel van deze mensen ook afzien van andere zaken als vliegvakanties) maar vooral de relatie tussen mensen en andere dieren. Veel vega's ergeren zich vooral aan de volkomen achteloosheid waarmee het grote publiek vlees beschouwt als een vanzelfsprekendheid, als een hartige snack en niet als een dier dat heeft geleefd onder onnatuurlijke omstandigheden en is gedood uitsluitend voor het genoegen van mensen. natuurvolkeren hebben vaak veel meer respect voor de dieren die zij bejagen en eten. Vega's proberen dat respect weer terug te brengen in de relatie tussen mens en dier.

 • Alexis

  zijn vega's echt zo agressief of zijn ze vooral confronterend en wordt dat als onaangenaam ervaren? ik ken ook mensen die boos worden als ze worden aangesproken op rotzooi op straat gooien of herrie maken.
  overigens ben ik het helemaal met je eens dat de natuur het uiteindelijk heus wel overleeft. we zijn nu bezig in hoog tempo de huidige biodiversiteit om zeep te helpen, er is nu een 4e grote uitstervingsgolf aan de gang. de mens is een echte plaag, maar dat is inderdaad tijdelijk. na ons krijgen andere soorten weer ruim baan. dat is het mooie van evolutie.

 • trijnie

  Alexis, natuurlijk zijn niet alle vega's agressief, net zo goed als boeren niet agressief zijn. Maar bij veel mensen op dit forum is het beesten houden voor de vleesproduktie wel hun broodwinning. In feite kunnen ze niet wat anders dan doorgaan met het leven dat ze leiden.
  Als je een werkgever hebt, kun je eventueel nog veranderen al is dat vandaag de dag ook niet gemakkelijk.
  Dat de reacties nogal heftig zijn, is daarom begrijpelijk.
  En je moet er van uitgaan dat de meeste boeren goede zorg besteden aan hun vee, al is dit in een bepaald perspectief.

 • trijnie

  Alexis, en je zorg over moedertje aarde is een waarheid als een koe.
  Ik zie het al zolang om me heen en ik ben er soms weleens verdrietig om want er zijn al zoveel mooie dingen weg. Maar je houdt het niet tegen. De wereldbevolking groeit tegen de klippen op ten koste van andere leefvormen.
  Het is een verloren zaak, hoe depri dit ook klinkt.

 • alco1

  @trijnie. Jammer dat je niet gebeld hebt, want ik denk dat we over heel veel dingen gelijk gestemd zijn. O.a ook wat je nu zegt dat de wereld bevolking te de klippen op groeit ten koste van heel veel. Dit is ook wat ik steeds naar voren breng. Ik vindt daarbij het vlees eten een onschuldige schakel in het voedings patroon. Geen vlees eten wordt door heel mensen als oplossing gebracht, maar ik dus zie als afschuiven van de echte problemen die de industrieele luxe van de mensen met zich meebrengt.

 • Coanma

  @joopi (helemaal boven bij de reacties): Valess is wel lekker, niet gemaakt van soja, maar wel van..melk. Dus toch de koe. Goed alternatief voor af en toe en veel een-pansgerecht (pasta bv of rijst of aardappeloverschotels) met groenten erin, gewoon lekker, zo kun je het prima afwisselen. Kan wel lekker en minder dus.

 • trijnie

  Coana, ja valess is één van de weinige vleesvervangers die lekker is, toevallig aten we het deze avond. En er is ook nog een ander merk met, jawel, kaas van de koe die ook erg lekker maar wel vet is. Als je niet teveel vet binnen wilt krijgen kun je beter een stukje vlees nemen.

 • trijnie

  Alco, we gaan binnenkort eerst eens even bij ruben kijken, als hij tenminste contact zoekt.

 • Alexis

  @ trijnie. ik probeer zo genuanceerd mogelijk te reageren. verder geef ik antwoord op de vraag van Bankivahoen, die het woord agressief gebruikte.. Natuurlijk begrijp ik dat het erg is als je werkzaam bent in een bepaalde sector en je ziet dat er steeds meer kritiek komt. maar ontkennen helpt niet en de tegenaanval evenmin. in nederland is de agrarische sector de belangrijkste factor in de afname van de biodiversiteit (rapport planbureau leefomgeving). wereldwijd is dat de bevolkingstoename en de groeiende welvaart met bijbehorend consumptiepatroon. alleen stoppen met vleeseten zal onze leefwereld niet redden. voor soorten die zo explosief groeien als de onze heeft de natuur over het algemeen keiharde correctie maatregelen. maar los van de zorg om de natuur: heel veel 'vega's' willen gewoon niet medeverantwoordelijk zijn voor de wijze waarop dieren behandeld worden in de intensieve veehouderij. Maar het is heel moeilijk om consequent alleen maar 'goede' keuzes te maken, want hoe ver wil je gaan? geen auto, geen kinderen, je eigen pensioenfonds met duurzame beleggingen, zelfmoord? daarom houd ik het liever op inconsequent zoveel mogelijk goede dingen doen, dan consequent foute.

 • abtje

  @Alexis Je begint al fout met je vega's. Het zijn vegetariers of veganisten. Laten we die twee eerst eens goed uit elkaar halen.
  Ze gedragen zich als Soennieten en Sjieten. Zijn ze met weinig, zijn ze mak. Komen er meer dan begint het gelazer.
  En als je tarier of nistje bent is prima, maar ga dan niet lopen zeuren over vleesvervanger, je eet het of je eet het niet.
  Ik eet regelmatig vegetarisch, maar dan eet ik geen vleesvervanger. dan eet ik morzarella of een notenmix of whatever. Maar ik ga niet doen alsof ik vlees eet of iets wat er op behoort te lijken maar het niet is.

 • Alexis

  @abtje. ik antwoord op vragen. kortheidshalve zijn vegetariërs en veganisten samengevat onder 'vega's'. Niet mijn keuze, maar kennelijk gebruik op dit forum. ik heb geen woord gerept over vleesvervangers, noch over mijn voedingspatroon en zeuren is niet mijn stijl.

 • Coanma

  Het zou toch mooi zijn als we hier beladen onderwerpen met nuances kunnen 'bespreken', de vergelijkingen zijn niet zo leuk eerlijk gezegd vanwege de manier waarop. Er worden veel te vaak mensen in een bepaalde hoek weggezet. Ik zelf eet vlees, bij voorkeur biologisch en ook graag vegetarisch, gewoon omdat groenten en noten super lekker en gezond zijn en ik een verschil wil maken en het niet nodig vind om iedere dag vlees te eten, alleen al denkend aan alle anderen op deze planeet en denkend aan vele voorouders voor wie vlees een bijzondere maaltijd was en voor miljoenen in de wereld, laat staan eten in zijn algemeenheid. Mensen mogen, en dat gebeurt ook juist bij dit onderwerp, op een nette manier hun visie op de wereld schrijven. Terecht dat er zorgen zijn en ook dat mensen hun werk willen verdedigen. Met extremen bereik je uiteindelijk alleen dat de hakken in het zand gaan en er niets bereikt wordt. De signalen vanuit de bevolking die er echt wel zijn laten zien dat het mooi zou zijn als ons eten zo verantwoord mogelijk mag leven. Daar kunnen nog steeds stappen gezet worden, zelfs ondanks al het werk dat boeren al moeten zetten (regels, regels..) en genoeg boeren die omschakelen. We mogen ook erg blij zijn dat wij geen honger kennen, die tijden waren er en wie weet wat ons nog te wachten staat... Maar beschaving uit zich doordat mensen de luxe hebben zich steeds meer bewust te worden over het leven en dat van andere mede-wezens.

 • Mozes

  Coanma, jammer dat de toenemende beschaving van de bevolking zich vooral uit in politiek-maatschappelijke uitspraken en niet in koopgedrag in de winkel.

 • Coanma

  @mozes, daar heb je helemaal gelijk in, ik had deze reactie verwacht, goed dat je hem maakt, De mens weet niet meer wat hij eet, slechts een plastic bakje met een product erin. Daar doen de supermarkten hard aan mee en daar zou paal en perk aan gesteld moeten worden. Boeren een goede prijs en de consument kan dan eens bedenken dat vlees niet net zo duur (of goedkoper) moet zijn als pleepapier... Maakt vlees meer gewaardeerd en de mens bewuster, maar ja.

 • Alexis

  mijn steun heb je! mensen realiseren zich vaak niet eens dat ze vlees eten (broodbeleg, borrelworstjes etc) en ze realiseren zich zeker niet vaak genoeg dat het gaat om dieren, die hebben geleefd en zijn gedood. wakker dier probeert consumenten in elk geval duidelijk te maken dat kipfilet eens een kip was en dat je dus beter kunt kiezen voor biokip ipv plofkip. het is zaak de consument ervan te overtuigen dat je beter wat minder vlees kunt eten, maar wel van goede kwaliteit van dieren die een goed leven hebben gehad en op een nette manier zijn geslacht en waarvoor de boer een goed inkomen heeft verdiend met minder dieren.

 • Coanma

  Daar hebben we wakker dier eigenlijk niet eens voor nodig, het gaat erom fatsoenlijk na te denken en ook aan het belang van de boer. Boeren willen ook gewaardeerd worden voor hun werk en daarop afgerekend worden, hoeven boeren niet allerlei fratsen uit te halen die niets meer met boeren te maken hebben (gasproductie bv). Simpel eigenlijk, maar kennelijk te moeilijk voor de politiek en veel mensen. Boer blij, want dieren beter en alles veel beter te behappen. Maar ja als we straks China nog meer gaan bevoorraden dan komt Nederland echt in de knel te zitten (regelgeving, dieren aantallen, verkeersbewegingen etc). Het verschil kan gemaakt worden bij de mens zelf, maar dat is simpelweg slechts bekeken op de kleine postzegel die Nederland heet, de rest van de wereld is nog niet zo ver en zal het vaak een zorg zijn. Dus ben niet hoopvol gestemd, behalve dat ik voor mijzelf keuzes maak.

 • alco1

  Een paar uitspraken wil ik toch even nader uitlichten:
  Alexis Ontkennen helpt niet. Moet je je dan zo maar iets laten aanpraten wat helemaal niet zo is, kortom leugens laten gedogen, die door niet te zake kundigen in de wereld geslingerd worden. Die éne veearts zegt iets zonder ook maar ooit in een megastal geweest te zijn en in feite zomaar napraat. Tegenspraak is er niet om ons schoon te praten, maar omdat de waarheid gezegd moet worden, Ik zie ook nog heel veel verkeerd gaan, maar dan vaak bij een individuële boer, waar samen met de instanties hulp gegeven, want het is daar vaak een psychisch probleem.
  De landbouw de belangrijkste factor in de afname van de biodiversiteit. Ja logisch. Je kunt ook zeggen: omdat de mens gevoed moet worden is er afname van biodiversiteit.
  Wel ben ik blij dat ingezien wordt dat vlees eten niets met het voortbestaan van de leefwereld te maken heeft.

 • abtje

  Ik twijfel zelfs ten zeerste aan de integriteit van wakker dier. Hier zijn gewoon een paar slimmerikken bezig om een leuk baantje voor zichzelf te behouden.
  Want als het dier voorop staat dan begin je waar het dierenleed het ergste is. En dat doen ze niet. Integendeel, juist waar het 'dierenleed'het minste is gaan ze lopen klooien zodat de produktie daar naaertoe gaat waar het juist het allerbelabberste is voor het dier.

 • Alexis

  @alco en abtje. we zouden er veel uitgebreider op door moeten gaan en dat is wellicht onhandig op deze manier. wat ik heb gezegd is dat alleen stoppen met vlees eten niet voldoende is om onze leefwereld te redden. dat impliceert niet dat je rustig door kunt gaan. maar daarnaast zijn er nog heel veel andere veranderingen nodig, zoals een drastische afname van de bevolking en veel minder grote consumptie. en dát zie ik niet gebeuren in een wereld die helemaal gericht is op economische groei en die een krimpende bevolking als een risico ziet. Daar waar mensen zich vrijwillig beperken in kindertal is dat meestal gericht op vergroten van individuele welvaart. jullie zorgen over de situatie in het buitenland deel ik. daarom denk ik dat de consument een belangrijke factor is; díe moet weigeren om 'slechte' producten te kopen, dan gaat AH de goede wel leveren. het is toch zot dat chinezen onze melkpoeder opkopen omdat zij hun eigen melk niet vertrouwen en dat wij hier chinees vlees en eventueel andere producten gaan importeren?

 • trijnie

  Alexis, fatsoenlijk slachten, er stond pas geleden een foto en een artikel op Boerderij over het halal slachten in polen. Daar wordt het verboden.
  Ik ging bijkans over m'n nek, walgelijk.
  Maak je daar ook eens sterk voor.

 • jordi 1455

  @abtje ik vindt wakker dier meer vegetariërs en veganistenbond.
  Over dat je hun intregiteit betwijfel daar ben ik het wel mee eens want de sleutelfiguren waren wel eens in opspraak , laatst nog omdat Roos Vonk had gefraudeerd bij het vleeseters zijn hufters onderzoek.

 • Coanma

  En toch zijn we met z'n allen al weer veel verder dan 20 jaar geleden, want nu kunnen we wel over het consumeren van dieren spreken met besef dat we er extra goed voor moeten zorgen als het om grote getalen gaat in ieders belang.. en de hoeveelheid die wij consumeren. Het is al veel meer uit de extreem linkse hoek, want heel veel consumenten zijn het er wel mee eens, alleen gaat niet de knop om bij al die plastic bakjes met vlees erin.. in de stuntsupers. Het duurde ook eeuwen eer vrouwen gelijke rechten kregen (in het westen...), dus het zal nog wel even duren eer we het als gewoon accepteren dat we consuminderen.

 • Alexis

  Trijnie, rituele slacht is in Polen verboden. een poging om het weer toe te staan is afgewezen. Natuurlijk klagen joden dat zij in hun religieuze gebruiken worden beperkt. Maar treffend vind ik dat er meteen bij vermeld staat dat Polen vroeger voor 300miljoen aan halal vlees exporteerde naar Turkije en Israel. Kennelijk is dat toch de drijfveer om het verbod ter discussie te stellen en niet de 'vrijheid van religie'. Ik denk dat als er Ndl alleen ritueel geslacht mag worden voor de binnenlandse markt, de lol er ook gauw af is. Niettemin, het aanvechten van rituele slacht staat zeker op mijn lijstje. De Kamermeerderheid was/is er, maar zoals je weet heeft Bleker daar een mooie draai aan gegeven.

 • Romeijn

  Uit een artikel op Foodlog.nl: 'Bij de kweekvleesburger komen 6 van de 7 ingredienten (ei, alginaat, zout, bietensap,paneermeel,saffraan en kunstmatig gekweekt spierweefsel overeen met de ouderwetse vegaburger. Het meest logische is ook dat laatste ingredient te vervangen door hoogwaardig gestructureerd plantaardig eiwit dat niet van echt vlees te onderscheiden is.'

 • Mozes

  Romeijn, hebben de elitairen op foodlog ook vertelt in welke verhoudingen de verschillende ingrediënten voorkomen?

 • Romeijn

  Uiteindelijk gaat het meer om de smaak en mondbeleving dan om de voedingswaarde. De meeste mensen halen meer dan voldoende voedingswaarde uit de aardappelen of pasta ernaast. Niemand eet een maaltijd van alleen maar vlees.
  De Ieren trokken naar Amerika vanwege een hongersnood die veroorzaakt werd door gebrek aan aardappelen, vlees speelde daarbij nauwelijks een rol.

 • jordi 1455

  @alexis een verbod op ritueel slachten is in strijd met artikel 6 van de Nederlandse grondwet, daardoor is het voorstel ook gesneuveld. Als je de regels leest van het ritueel slachten valt het leed wel mee, het moet al door een vakkundig persoon gebeuren en het moet snel gebeuren.

 • Buurman

  De stunt van de kweekvleesburger is alleen bedoeld voor het werven van fondsen voor het ontwikkelen van organen uit stamcellen en in het geheel niet bedoeld als alternatief voor de veehouderij.
  Elke miljardair wil wel een paar organen ter beschikking hebben voor zichzelf zo lang ze niet in de basis verzekering komen. Het prijskaartje is voor hen geen probleem.

 • Elevage

  als die miljardair nou echt om de aarde geeft, zoals in een artikel in de krant werd gesuggereerd, dan zou hij zorgen dat alle mensen schoon water hadden en de kinderen naar school. Maar nee ip daarvan gaat het geld naar een fantasieproject. Overigens lof voor de prof dat hij zoveel geld binnen heeft gekregen voor deze fried-air produktie

 • pdenh1

  Eerst iets rechtzetten.Het begrip vegetarische slager vult regelmatig de kolommen. De slager is ie,and , die dieren klaarmaakt voor de consument, nadat deze geslacht zijn. Het begrip vegetarische slager is derhalve grote onzin; het heeft met slager en slacxnhten niets te maken. Jaap Korteweg werkt handig met dit begrip, doch ten onrechte. De man maakt slechts een vegetarische hap, dat met vlees niets te maken heeft.Laat hij zich vegetarische producent noemen! Maar nu terzake. Laten alle krachten zich mobiliseren om het gesuggereerde voedseltekort in 2050 te voorkomen ; alle daartoe genomen en te nemen iniatieven zijn welkom.Ook als vlees daarvan een element is, laten we zorgen, dat er vlees blijft. gewoon vlees, labvlees(kweekvlees)en vleesvervangers. Er zit wereldwijd zoveel kracht en vernuft in de mensheid, dat de veronderstelde voedselproblemen gaandeweg opgelost worden en de wereldbevolking van 10.9 miljard mensen in 2090 voldoende, naar keuze, te eten heeft.

Laad alle reacties (76)

Of registreer je om te kunnen reageren.