Home

Nieuws 2 reacties

Veerman mocht van Balkenende niet naar Brussel

Groesbeek – Oud-landbouwminister Cees Veerman was in 2004 door toenmalig Eurocommissaris Franz Fischler van landbouw gevraagd om zijn opvolger te worden.

Veerman kreeg hiervoor steun van landbouwnaties Duitsland en Frankrijk en ook vanuit de zuidelijke landen Italië en Spanje was steun voor zijn kandidatuur. Dat zegt Cees Veerman in een interview met deze krant. Veerman werd uiteindelijk geen Eurocommissaris omdat premier Jan-Peter Balkenende Veerman niet naar Brussel wilde laten gaan omdat hij een belangrijke rol speelde in het kabinet. Daarnaast wilde Eurocommissaris José Manuel Barroso liever een vrouwelijke kandidaat vanuit Nederland om de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in de commissaris-posten in evenwicht te houden. Uiteindelijk werd Neelie Kroes vanuit Nederland voorgedragen. Zij werd Commissaris voor mededinging.

Veerman vindt het jammer dat hij destijds geen Eurocommissaris werd. “Er was steun vanuit grote landen, ook vanuit het zuiden. De Franse president Jacques Chirac heeft nog met Balkenende gebeld om me voor te dragen, maar Balkenende wilde me niet laten gaan”, aldus Veerman. Hij kreeg bij zijn voordracht geen steun van de noordelijke landen, omdat Denemarken met Mariann Fischer Boel een eigen kandidaat had. Zij is het uiteindelijk ook geworden.

Veerman heeft nu geen ambities meer om Eurocommissaris te worden. Wel is hij samen met de Fransman Bertrand Hervieu en de Duitse Dirk Ahner adviseur van de huidige Eurocommissaris, Dacian Ciolos. Over het nieuwe Europese landbouwbeleid zegt Veerman: “Het is een verstandige tussenstap.” Wel zou hij graag zien dat de vergroeningsmaatregelen verhandelbaar worden via een rechtensysteem, zoals bij de CO2-handel. Hiermee kunnen de vergroeningsmaatregelen geconcentreerd worden getroffen in gebieden die minder geschikt zijn voor landbouwproductie.

Laatste reacties

  • drientje

    Het blijft een baantjes jager.

  • jaapjo

    Laat Cees maar schuiven

Of registreer je om te kunnen reageren.