Home

Nieuws 7 reacties

Veel boeren profiteren van hoge prijzen

Amsterdam – Melkveehouders en akkerbouwers hebben het tij mee. Mede daardoor kan de agrarische productiewaarde dit jaar met 3 procent toenemen, meldt ING in zijn kwartaalbericht.

In de pluimveehouderij is de situatie heel wat minder rooskleuring

In de eerst helft van het jaar produceerden melkveehouders 3 procent boven het quotum en stegen de opbrengsten in de sector met 6 procent. Volgens ING liggen recordsaldi in het verschiet, maar of die daadwerkelijk worden behaald is afhankelijk van de ontwikkeling van de voerprijzen; vooralsnog worden de resultaten door het dure mengvoer gedrukt.

Ook in de akkerbouw gaat het niet slecht. Weliswaar laten de graanprijzen een duidelijke neerwaartse trend zien, maar deze liggen nog altijd ruim boven het langjarige gemiddelde. Het einde van het vorige aardappelseizoen ging gepaard met hoge exportcijfers en goede prijzen. De uienexport behaalde zelfs een recordniveau van 1 miljoen ton.

Deze ontwikkelingen staan in scherp contrast met de mineurstemming in de pluimveehouderij. Dit jaar zal de gemiddelde eierprijs mogelijk bijna eenderde lager uitkomen dan in het topjaar 2012. Die prijsdaling is grotendeels te wijten aan een overcapaciteit van leghennen in Europa. Volgens Wageningen UR is een bescheiden prijsherstel pas volgend jaar te verwachten.

De vooruitzichten voor de varkenshouderij zijn niet ongunstig, ondanks een moeilijk eerste half jaar. De tot nu toe hoge prijs voor varkensbrok lijkt de daling te hebben ingezet, wat ondernemers enige lucht geeft. De warme zomer leidde tot een goede vraag én schaarste aan varkensvlees. Ook buiten van buiten de EU was de vraagontwikkeling redelijk.

Laatste reacties

 • sjaakie

  Al een snelle conclusie jaar duurt nog 4 maanden!!!

 • schoenmakers1

  hoe hebben ze de inflatiecorrectie berekend? Dit vanaf, wat zal ik zeggen, 1980

 • somporn

  Dit doen ze om Den Haag wakker te maken zodat ze de landbouwers zwaarder kunnen belasten.

 • boeraf

  Niet te vroeg juigen,meeste aardappels en suikerbieten zitten nog in de grond!

 • Sjarlie

  volgens de Boerderij is het meestal bij de boeren toch allemaal goud wat er blinkt..

 • amazingjoske

  ambtenarenpraat, die hebben toch geen benul hoe het er echt aan toe gaat....

 • koestal

  de graanprijzen zakten net voor de oogst,hoezo dan nog profiteren ?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.