Home

Nieuws 2 reacties

Veel animo voor subsidie zonnepanelen

Doetinchem - De subsidieregeling 'Asbest eraf, zonnepanelen erop' is in tien provincies open sinds 1 juli. LTO Noord, ZLTO en accountantskantoor Flynth melden veel belangstelling voor de regeling.

De interesse in zonnepanelen is fors toegenomen door het vrijkomen van de asbestsaneringsregeling voor agrarisch ondernemers.

De subsidie is beschikbaar voor boeren die de astbesthoudende daken van hun boerderijen willen verwijderen en daarvoor in de plaats zonnepanelen installeren. Menno Douwma, energiespecialist van LTO Noord, zegt dat er heel veel belangstelling is bij boeren voor het plaatsen van een zonne-installatie met een vermogen tot 50 kWh. Ook Ton van Korven van ZLTO laat weten dat er veel interesse is in de subsidieregeling.

Korver schat dat 400 tot 500 boeren in het ZLTO-gebied mee kunnen doen met de regeling. Korver: "Op dit moment hebben we 150 concrete aanvragen binnen. Boeren moeten er rekening mee houden dat de subsidiepot niet zo heel groot is."

Enkele gemeenten stimuleren de plaatsing van zonnepanelen met betaald advies om misstanden over rendementen op zonne-energie te voorkomen. Johannes Zijlstra, adviseur bij accountantskantoor Flynth, benadrukt het rendement van zonne-stroom sterk kan verschillen. Zijlstra: "Zonnestroom is lang niet altijd interessant voor bedrijven. De subsidie is maar een kleine bijdrage in de kosten van de asbestsanering." Boeren kunnen maximaal 7.500 euro subsidie krijgen.

In Nederland ligt naar schatting 130 miljoen vierkante meter asbesthoudende daken, waarvan driekwart op boerderijen en andere agrarische gebouwen. De overheid stelde 20 miljoen beschikbaar aan provincies om boeren te stimuleren het asbest te verwijderen en zonnepanelen te plaatsen. In 2024 moet er geen enkele boerderij meer zijn met asbesthoudende daken.

Gelderland opent de regeling op 1 oktober, Flevoland per 1 september.

Laatste reacties

  • Jan van het Zand

    Waarom moeten de zonnepanelen op het dak? Het rendement van de zonnepanelen op het dak is veel lager dan bij een zonvolgend systeem. Zonnepanelen op het dak geven 40 procent of meer MINDER rendement in stroomopbrengst. Het kan meer dan 40 procent zijn als het dak niet op het zuiden gericht is.

  • alco1

    Het zonvolgende systeem kost ook wel veel meer en onderhouds gevoelig!

Of registreer je om te kunnen reageren.