Home

Nieuws 2292 x bekeken 13 reacties

VVD: kabinet moet vernieling proefveld voorkomen

Den Haag - Het kabinet moet Wageningen UR en lokale overheden helpen bij het voorkomen van schade aan proefvelden met transgene gewassen.

Dat vinden de VVD-Tweede Kamerleden Helma Lodders en Bart de Liefde, die hierover schriftelijke vragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) hebben gesteld.

Aanleiding is de vernieling van twee velden met aardappelen vorige maand in Eemsmond (Groningen) en Valthermond (Drenthe). Op de velden wordt geëxperimenteerd met aardappelen, die een betere weerstand hebben tegen de schimmel phytophthora. Een deel van de planten was genetisch gemodificeerd, wat hoogstwaarschijnlijk de aanleiding voor de vernielingen is geweest. Volgens Wageningen UR, die de proeven uitvoert, is hiermee een jaar aan onderzoek verloren gegaan.

De VVD wil nu dat Dijksma zich inspant om toekomstige vernielingen zo veel mogelijk te voorkomen. Verder vragen Lodders en De Liefde wat de strafmaat voor dergelijke vergrijpen is en willen ze weten of die volgens de staatssecretaris adequaat is. Ook willen zij een overzicht ontvangen met alle vernielingen van proefvelden in de afgelopen tien jaar. Dijksma heeft nog niet op de vragen gereageerd.

Laatste reacties

 • bbuizer

  Mag dit dan verder gaan dan wat de overheid doet om fietsendiefstal te voorkomen? Nu ook blauw in het veld? Wie gaat dat betalen?

 • jk.

  Blauw in het veld! Onze regenhaspels zijn pas nog met de helicopter gecontroleerd en twee dagen later nog eens fijntjes door een diener.
  De overheid weet precies wie de daders zijn. V. vd G had die ook niet in Wageningen gestudeerd?

 • jordi 1455

  jk. klopt samen met die kliek van Wakker dier.

 • Marco22

  Ze weten ook precies waar die velden liggen. inside job.

 • agratax2

  Proeven met GMO 's best maar dan wel eerst een goede risico analyse en niet een risico taxatie met als als uitkomst ' Dat zien we later wel' . Daarvoor is de natuur toch echt te belangrijk en de patent rechten die de GMo' s met zich mee brengen is de wereldbevolking al helemaal niet gediend. Wat te denken als er via bedrijfsovernames deze GMO patenten in handen vallen van rijke onverlaten / landen die alleen maar uit zijn op macht en eigen gewin? Laten de wetenschappers eerst eens goed nadenken over de gevolgen van hun creatieve daden al vorens deze uit te voeren. We gaan altijd achteraf over de politieke en ethische gevolgen babbelen, dan is het te laat om de ontwikkeling te stoppen of in goede banen te leiden. Ik zou tegen vor en tegen standers willen zeggen ' Bezint eer ge begint' . De huidige manier om te proberen elkaar te overtroeven doet geen goed aan beider standpunten en zeker niet aan het milieu.

 • DGroo

  Wie is agratax1 ? Een onbekende proefvelden vernieler? Waarom blijven zij anoniem als ze naar hun mening het gelijk aan hun kant hebben. Discussieer met open vizier!

 • agratax2

  Dgroo. Als je wilt weten wie ik ben kan dat maar dan wil ik weten wie jij bent. Ik kan je wel zeggen dat ik al jaren blogs schrijf over landbouwprojecten in het buitenland. Lees je mijn stukje goed kun je concluderen dat ik geen vernieler ben, die zijn zin wil doordrukken en denkt het gelijk aan zijn kant te hebben. Maar tot nu toe niet overtuigd van GMO ben en daarom me als kritische tegenstander opstel. Op dit moment zijn er te veel negatieve resultaten van de GMO technologie door wetenschappelijke voorstanders en vooral bedrijven achter gehouden. Dus eerst gedegen en EErlijk Risico onderzoek en die openbaar maken ookals die aantoont dat de risico' s onaanvaardbaar groot zijn. Op dit moment lijkt het meer een Geloofsoorlog tussen Voor- en Tegenstanders.

 • Tiny1946

  Mensen de Gmo s moet door gaan voor in de toekomst de voedsel voorraad op pijl te houden, de granen mais aardappelen kunnen dan dubbele hoeveelheid opbrengen ook de gewasbescherming middelen zijn dan uit den boze.
  Ik ben een voorstander voor de ontwikkeling van de Gmos.

 • marten87

  Dat is een mooi sprookje Tiny.
  Het heeft zeker voordelen, maar er zijn ook nadelen.
  Om het kennis niveau te verhogen worden er proeven gedaan, zonde dat dit dan zo verloren moet gaan.

 • anton1937

  De VVD heeft al jaren het boerenbedrijf afgeschreven,want de VVD kiest altijd voor het groot kapitaal. Voor de publiciteit of de VVD iets over heeft voor de boeren is kletsen tegen een publiciteitsmuur meer niet.

 • m.nieuweboer

  Wel boeren verbaliseren die mest bovengronds aanwenden om het bodemleven niet te vernietigen,dit om de vermeende schade van NH3 ,die niet bestaat.

 • agratax2

  Tiny1946 (met pensioen?)
  Lees onderstaande artikelen als je wilt en denk dan 3 x na over het voor of tegen GMO's zijn in de vorm die nu wordt aangebeden.
  http://www.independent.co.uk/environment/nature/gm-maize-has-polluted-rivers-across-the-united-states-2091300.html ; http://www.organicconsumers.org/articles/article_28062.cfm.

 • gerjan slingenbergh

  De beste manier om schade te voorkomen is het verbieden van de proeven.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.