Home

Nieuws

Turkse munt gaat verder onderuit

Amsterdam - De onrust op diverse opkomende markten treft ook Turkije. De Turkse lira zakte woensdag opnieuw verder weg, terwijl de aandelenkoersen sterk omlaag gingen.

De lira zakte tot een nieuw dieptepunt, een dag nadat de Turkse centrale bank een van zijn rentetarieven licht had verhoogd om de verzwakking van de munt tegen te gaan. Turkije was voor de Nederlandse agribusiness vorig jaar goed voor 181 miljoen euro export, terwijl het land andersom voor 308 miljoen aan agrarische producten exporteerde.

Net als in bijvoorbeeld India staat de waarde van de Turkse munt sterk onder druk door de zorgen over de gevolgen van de afbouw van de stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank. Het ruime steunbeleid van de Federal Reserve zorgde afgelopen jaren voor een forse kapitaalstroom naar opkomende markten, waar de rendementen veel hoger waren dan op de kwakkelende Amerikaanse en Europese markten. Met het voorzichtige herstel in de VS en delen van Europa en de aanstaande afbouw van de stimuleringsmaatregelen stroomt het geld nu echter weer in omgekeerde richting.

De zorgen treffen vooral landen die sterk afhankelijk zijn van buitenlands kapitaal. Sinds begin augustus hebben de valuta van India, Brazilië en Indonesië al ruim 5 procent van hun waarde verloren. Ook de Zuid-Afrikaanse rand staat fors onder druk. Daarnaast gingen aandelenmarkten in de opkomende landen woensdag opnieuw onderuit.

Of registreer je om te kunnen reageren.