Home

Nieuws 605 x bekeken

Tsjechië vreest terugvordering van landbouwgelden

Praag – Tsjechië dreigt 968 miljoen euro aan hoofdzakelijk landbouw- en regionale steun te moeten terugbetalen aan de Europese Commissie.

Hoewel Brussel nog geen rekening heeft gestuurd, voelde het ministerie van regionale ontwikkeling zich onlangs gedwongen te erkennen dat de uitvoering van met EU-geld gefinancierde projecten niet goed verloopt.

Dat melden verschillende Tsjechische media. Inhoudelijke details zijn niet bekendgemaakt, wel dat er ruim een kwart van de Europese subsidies die Tsjechië ontvangt mee is gemoeid. Een eventuele terugvordering zou rampzalig zijn voor de begroting, aangezien het geld al grotendeels is uitgegeven. Ook dat kan leiden tot problemen met de Commissie, omdat het dan lastig wordt het begrotingstekort onder de 3 procent te houden.

Vorige week trad de Tsjechische regering af na één van de ergste corruptieschandalen van de afgelopen decennia en gisteren volgde een deel van het parlement. Waarschijnlijk worden eind oktober verkiezingen gehouden. Ondertussen laat het ministerie  weten er alles aan te doen de uitvoering en administratie van Europees gefinancierde projecten te verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.