Home

Nieuws 13 reacties

Tijgermug ook aangetroffen in Almere

Almere - Bij een bandenbedrijf op een industrieterrein in Almere is onlangs een exemplaar van de Aziatische tijgermug aangetroffen. Dat meldde de gemeente Almere vrijdag. De exotische mug dook de afgelopen weken ook al op in Oss, Weert en Montfoort.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de mug vanaf volgende week in een straal van 500 meter rondom het bedrijf bestrijden, om eventuele verdere verspreiding te voorkomen. De NVWA gaat hiermee door tot eind oktober, wanneer het muggenseizoen eindigt. Volgens de gemeente is de kans dat de aangetroffen mug ziekteverwekkers bij zich draagt, zeer klein.

Laatste reacties

 • Hans Sudfryslan

  De tijgermug zal zich voorgoed vestigen in de talrijke plas dras natuurgebieden die nu in sneltrein aangelegd zijn en worden hier in Nederland . De EHS gebieden worden een walhalla voor deze muggen die vooral overdag actief zijn .

 • Romeijn

  Het is beter om niet bevooroordeeld te speculeren: tijgermuggen zijn tot noch toe alleen aangetroffen in geïmporteerde autobanden en Lucky bamboo. Het is mogelijk dat tijgermuggen zich uitbreiden in bebouwde omgeving op plekken waar altijd warm en stilstaand water aanwezig is (bijv. kassen). Plas-dras natuurgebieden en natte onderdelen van de EHS zijn in het algemeen te dynamisch in vochtigheid en temperatuur, zodat uitbreiding van de tijgermuggen daar veel minder waarschijnlijk is.

 • Mels

  Nee,dat zal allemaal wel,hypocriet gelul,maar als ie zich hier wel vestigt ga jij ze dan allemaal met een vliegemepper platslaan??? Dit beest kunnen we missen als kiespijn.

 • Romeijn

  @Mels: heb je de oude autobanden en andere rommel waar water in blijft staan op je eigen erf al opgeruimd?

 • Mels

  Gaan we vervelend doen? Ik heb die troep niet nodig en wil GEEN tijgermug met alleellende die daar bijhoort en heb niks te maken met jou neptuur ideolgie.

 • jordi 1455

  Was laatst nog een stuk gaan wandelen langs door een bos en toen ik bij het water kwam zag ik zwermen met muggen.

 • Hans Sudfryslan

  Die tijgermug is niet te stoppen en speculeren doe ik niet Romeijn ze zijn er al . De eersten waarnemingen zijn van 2006 dun niet ontkennen .Ze zijn door heel Nederland al waar genomen . De EHS gebieden zijn ook al de domein van de knut , de gevolgen daarvan weten we al , Blauwtong en de Smallenberg virus dus ontkennen heeft geen zin, nep natuur wordt straks de bedreiging van Nederland .

 • Romeijn

  @Hans: dan is het maar goed dat we de EHS buiten het agrarisch werklandschap houden.
  Overigens zijn knutten - net als sommige malaria-tertiana overbrengende muggensoorten - wel inheems. De tijgermug is een exoot die zich vooral in stedelijke omgeving kan vestigen. Die stedelijke omgeving is wel het afzetgebied van de landbouw; kan je moeilijk platgooien.
  Net als de al aanwezige malariavectoren kan de tijgermug geen ziekten overbrengen als er geen besmetting is. De malaria-tertiana besmettingen konden zich vroeger handhaven door de verspreide aanwezigheid van veestallen in de buurt van woonhuizen. Dat komt omdat muggen zoogdieren en beschutting nodig hebben om besmettingen door de winter te helpen. Veestallen dus.

 • jordi 1455

  @Romeijn ga maar eens nachtje bij een meertje in de EHS slapen, de volgende dag wordt je gek van de jeuk, in afrika zijn amper veestallen en daar zijn overal muggen en de amazone net zo.

 • Hans Sudfryslan

  @Romeijn er zijn vele landerijen in de EHS die verhuurd worden aan agrariërs en die er vee in laten weiden . Maar er zijn veel meer agrariërs die met hun landerijen tegen deze EHS gebieden aan liggen , idem met hun stallen en deze knutten en de tijgermug blijven niet in de EHS gebieden zitten als jij dat denkt . Ik zit in de zelfde situatie als boven genoemde en weet er alles van af . mijn melkveebedrijf ligt op 160 meter van deze EHS. Na 7 uur s avonds kun je hier niet meer buiten zitten of je wordt wel gestoken door 1 of andere mug .

 • Romeijn

  @Hans: de relatie die je legt tussen tijgermuggen en EHS snap ik even niet. De kans om tijgermuggen tegen te komen zal in de EHS altijd lager zijn dan elders. Knutten zijn geen muggen maar vliegjes en komen ook op cultuurland voor. De vraag blijft weer: worden de knutten door getransporteerd vee besmet of door migrerende wilde dieren?
  Beide muggen en knutten hebben een beperkte actieradius. De kans dat je op je erf gestoken wordt door 'eigen' muggen en knutten is groter dan dat deze dieren je van honderden meters afstand komen opzoeken. En hoe harder de wind hoe minder ze vliegen.
  Op de meeste boerenerven is wel stilstaand (regen)water te vinden waar gewone steekmuggen uitstekend in gedijen. Eigen schuld, dikke bult.

 • W Geverink

  Muggen vermeerderen zich overal waar het nat is. Dat kan in water op een schaaltje in de tuin of in banden op het erf maar zeer zeker ook in natte natuurgebieden zoals bij Hans of zoals wij die hier rond om ons heen hebben. Duizenden hectares nat moerasgebied is de ideale muggenfokkerij. Hier kunnen na een paar dagen mooi weer zo extreem veel muggen uitkomen dat drie heavy duty muggenverdelgers (van eigen ontwerp op krachtstroom) er de handen vol aan hebben. Twee in de stallen en een op het erf. Muggen komen af op CO2 en op licht en als ze een van twee of beiden waarnemen gaan ze er op af.

 • Romeijn

  Mensen hebben het meest last van de Gewone steekmug. Die komt vooral rond woningen voor. De larven leven in stilstaand zoet water waar de natuurlijke predatoren ontbreken: tuinvijvers, dakgoten, regentonnen, opblaasbadjes, emmers, gieters en autobanden. Dat is tevens de meest geschikte biotoop voor de Tijgermug. Alleen heeft die nog meer warmte nodig die je vindt in warmte eilanden als kassen en de bebouwde omgeving (stad).
  In de koelere 'wetlands' komen vooral andere soorten muggen voor, waaronder muggen die niet steken (dansmuggen). In brakke en zoute 'wetlands' vind je nauwelijks muggen. Natuurbeheerders kunnen muggenpopulaties reguleren door tijdelijk het waterpeil iets te verlagen. Daardoor komen de eitjes van steekmuggen droog te liggen en komen zij niet meer uit.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.