Home

Nieuws 2595 x bekeken 5 reacties

Stadsboerderij ontwikkelt zich tot magneet

Rotterdam - Na bijna een jaar in bedrijf lijkt het stadslandbouwbedrijf Uit Je Eigen Stad, ofwel de Rotterdamse stadsboerderij, zich te ontwikkelen tot een magneet voor stadsontwikkeling.

Een toenemend aantal gemeenten en bedrijven toont interesse in het concept om zo braakliggende terreinen aantrekkelijker te maken voor andere huurders en kopers.

Dat stelt Huibert de Leede, één van de drie initiatiefnemers van het stadslandbouwbedrijf met restaurant dat bijna een jaar geleden op een braakliggend rangeerterrein in de Marconistraat begon. De filosofie achter het bedrijf is om de stad weer te verbinden met de productie van voedsel, zodat mensen zelf kunnen zien hoe voedsel tot stand komt.

Het grootste gedeelte wordt ter plaatste geproduceerd, zoals groenten, kippenvlees en straks ook vis. De rest wordt gekocht bij ondernemers uit de directe omgeving, zoals jams, mosterd, worsten en lamsvlees. "We willen de boer weer een gezicht geven. Doordat we de tussenhandel ertussenuit halen, krijgt de boer een goede prijs voor zijn waar en verliezen we geen marge aan tussenhandel'', aldus De Leede.

In het afgelopen jaar merkten De Leede en zijn partners dat hun concept zich tot een soort magneet ontwikkelde. "De onderneming is vernieuwend en trekt mensen aan. Dat is aantrekkelijk om er vervolgens allerlei andere zaken omheen te ontwikkelen, zoals woningbouw. Ze noemen het ook wel placemaking: een braakliggend terrein veranderen in een gave plek waar mensen graag komen. Zo geef je de omgeving een impuls en wordt daarmee de grond meer waard'', licht De Leede toe.

Utrecht, Amsterdam, Almere en Amersfoort hebben om die reden interesse, net als een projectontwikkelaar en de Nederlandse Spoorwegen. De NS heeft in Utrecht een oud industrieterrein waarvan op dit moment 8 hectare niet wordt verhuurd. De gebouwen erop wil het spoorwegbedrijf aantrekkelijk maken voor verhuurders door er eerst een vernieuwend concept als Uit Je Eigen Stad neer te zetten. In Almere wordt samen met Amvest onderzocht of het mogelijk is in een nieuw te bouwen wijk een stadsboerderij neer te zetten die dient als sociaal en groen hart van de wijk.

De Leede en de zijnen hopen volgend jaar het concept in een tweede stad te ontwikkelen. Ze willen zelf in 2018 in vier steden aanwezig zijn.

Laatste reacties

 • agratax2

  Pracht initiatief hier zouden boeren in de directe omgeving van de steden zich in moeten verdiepen om te zien wat hier voor mogelijkheden liggen en in hoeverre ze beter kunnen worden van deze benadering van voedselproductie en vermarkting. Doet de landbouw hier niet aan mee, dan zal de 'handel' en durfkapitaal met dit idee / systeem aan de haal gaan en kunnen de boeren en tuinders later op de hun aangeboden condities als leverancier fungeren.

 • ...

  Jan,

  Het is idd een leuk idee. Ik heb via crowd funding in dit bedrijf geïnvesteerd dus volg het een beetje. Helaas is er afgelopen jaar 1,5 ton verlies geleden, niet echt winstgevend dus!

 • minasblunders1

  Wat raar dat dàt dan niet in het artikel wordt vermeld.

 • ...............

  Als alle uren betaald moeten worden, wordt het nooit winstgevend.
  Ik denk dat Jan(#2) nog wel even op z'n centjes moet wachten!!

 • Zuperboer

  Huibert al weer een mijl(lees:hei)paal? Suc6 en groet'n 8erhoek. ('t Is toch de Huibert van de Yamaha?)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.