Home

Nieuws 105 reacties

Slachtoffer Bruins was 'jonge ambitieuze boer'

Ten Boer - Zijn oom die in september 1944 werd doodgeschoten in Noordoost-Groningen heeft hij nooit gekend. Tot in het voorjaar van 2012 duidelijk werd dat de vermoedelijke moordenaar, de Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins, in Duitsland vervolgd wordt voor de moord op Aldert Klaas Dijkema. Toen begon voor neef Aldert Klaas Veldman een periode waarin zijn overleden naamgenoot alsnog gestalte kreeg. "Ik kan hem nu een beetje typeren."

Uit de verhalen blijkt Dijkema uit Bierum een "jonge, rustige boer" te zijn geweest, die "ambities had om hogerop te komen". Zijn vader zou na zijn dood hebben gezegd dat hij had verwacht dat Dijkema wel ergens burgemeester zou worden. Maar zover kwam het dus niet. De 36-jarige Dijkema, van wie in de omgeving genoegzaam bekend was dat hij in het verzet zat, werd gearresteerd en in de nacht van 21 op 22 september doodgeschoten.

De daders zouden Bruins en een andere, inmiddels overleden man zijn geweest. In een Duits tv-programma vertelde Bruins zelf dat ze met het slachtoffer naar een fabriek reden en hem opdracht gaven "even te gaan pissen". Daarna is Dijkema minstens 4 keer in rug en achterhoofd geschoten. Later zeiden ze dat hij op de vlucht was neergeschoten. Bruins ontkent dat hij zelf de trekker heeft overgehaald.

Over de dood van Dijkema werd niet veel gesproken, vertelt Veldman. "Er werd niet veel gecommuniceerd en bovendien was het allemaal geheim. De familie kreeg het advies om niet naar de begrafenis te gaan." Veldmans moeder, een zus van het slachtoffer, kan er inmiddels nauwelijks nog over vertellen. "Zij wordt in januari 100", aldus Veldman. "Ze is niet meer zo spraakzaam en haar geheugen laat haar in de steek." Een andere zus van Dijkema is medeaanklager in het proces tegen Bruins. Zelf zal de vrouw niet naar de rechtbank in Hagen afreizen; ze laat zich door een advocaat vertegenwoordigen.

De zussen van de verzetsstrijder kijken verschillend tegen de rechtszaak aan. Voor Veldmans moeder is het allemaal niet meer zo actueel. "Moet je daar na zoveel jaar nog energie in steken?", vraagt ze zich af, vertelt Veldman. Zijn tante vindt het juist goed dat Bruins op zijn 92ste nog voor de rechter komt. Zelf staat Veldman er ook zo in. Hoeveel straf Bruins uiteindelijk krijgt, maakt hem niet veel uit. "Maar ik hoop dat hij niet wordt vrijgesproken." Maandag kan Veldman de vermoedelijke moordenaar van zijn oom in levenden lijve in de rechtbank zien.

Laatste reacties

 • trijnie

  Triest toch dat die vreselijke dingen gebeurden en heden ten dagen nog steeds doorgaan. Wanneer zal er vrede zijn onder mensen?
  Onze postbezorger is een armeen die gevlucht is omdat hij als christen vervolgd werd en hij vertelde in zijn gebrekkig Nederlands hoe hij de rust hier met zijn vrouw en kind als groot geluk ervaarde en ik dacht bij mijzelf dat we het hier toch maar goed hebben. En ook dat we deze vluchtelingen onze vriendschap moeten tonen.

 • ed12345

  Trijnie ik ben blij te lezen dat er ook mensen zijn die niet alleen negatief over deze vluchtelingen denken en schrijven
  Prima

 • minasblunders1

  '..dat we het hier toch maar goed hebben' zegt Trijnie. En inderdaad is het leven in een democratische rechtstaat een groot goed. Dat is dan ook de reden dat men hier zorgvuldig mee om dient te gaan en men moet er zorg voor dragen dat we niet af gaan zakken. Helaas moet ik ( en velen met mij) constateren dat we ons als rechtstaat op een hellend vlak bevinden. Waar voormalige dictaturen zich aan het ontwikkelen zijn naar meer openheid en rechten voor burgers, zijn we in dit land ( en ook als Europa) bezig precies de omgekeerde weg aan het bewandelen. Een groot gevaar, dat (nog) weinigen zien.

 • Bison

  Democratische rechtstaat my ass,recht voor een ieder maar niet voor de hardwerkende die zijn eigen broek ophaalt.
  Entitlementstaat klinkt beter.
  Ik ben niet voor niets opgerot uit dat kut land.
  Jullie weten niet meer wat 'vrijheid' betekent

 • agratax2

  Ik zie bovenstaand in verband met de excuses die onze regering heeft aangeboden aan de nabestaanden van de acties in Indonesie gedurende hun vrijheids strijd en onze politionele acites. Het is lang geleden en voor de nog levende mensen en hun erfgenamen is dit soort acties belangrijk. De huidige beleidsmakers hebben niets met de toenmalige acties en het gebeuren te maken. De moord op bovenstaande 'verzetsheld' is te vergelijken met de vermoorde indoneiers al zullen we dit anders zien als Nederlanders. Ik ben het in dezen wel eens dat de 'moordenaar' als nog voor de rechter komt, niet vanwege een eventuele straf, maar om te laten merken dat er tot de dood voor gerechtigheid wordt gevochten.

 • Piet, Midden-Europa

  Zo is het @trijnie !!!... @agratax1 slaat ook de spijker op z'n kop !!!... Recht is recht en Krom is krom, ik bedoel onrecht !!!... Dat zijn meestal individu-ele zaken. De duitsers moesten bevelen uitvoeren in binnen en buitenland, de nederlanders moesten een zogenaamde opstand (het ging toch om Vrijheid ?) onderdrukken in Indonesie. Helaas wij kunnen de Geschiedenis niet onder het vloerkleed vegen, daar mogen wij ook niet omheen draaien. Maar wat ik in het boven vermelde artikel dubbel erg vind ; dat een nederlander een landgenoot vermoord !!!...

 • trijnie

  Helemaal mee eens, het is goed dat er excuses is gemaakt.
  Maar het befehl is befehl was ook niet in nederland aan de orde.
  Ik had twee oudere neven die ook in v.m. Indië moesten vechten en bij één van hen heeft het grote gevolgen voor zijn verdere leven gehad.
  Nooit meer de oude vrolijke vent die hij was.....

  En ja, het is des te erger als je als Nederlander meeheult met de vijand.
  Er zijn altijd mensen die niet zinnig kunnen denken en die zijn het gevaarlijkst.
  Ik denk ook aan de verrechtsing in de maatschappij, je komt het steeds meer tegen.

 • Hans Sudfryslan

  Bison je hebt volkomen gelijk , hard werkende ondernemers worden weg gepest omdat ze in de weg staan omdat bepaalde projecten niet afgemaakt kunnen worden . Bezwaren worden door deze rechtstaat gewoon van tafel geveegd . Dat je gewoon overlast krijgt [ganzen , distels en muggen ] is hun pak ki an niet . Wij vertrekken eind van dit jaar ook uit dit Democratische Nederland . De gronden met gebouwen zijn verkocht aan de provincie .

 • W Geverink

  En Hans, waar gaat de reis naar toe?

 • trijnie

  Bison, als je nederland vergelijkt met bv de oost Europese landen of sommige zuid Amerikaanselanden dan is het hier nog heel goed toeven hoor. Jouw vrijheid zit in andere dingen, denk ik: ruimte, schone lucht, minder bemoeienis met bedrijf en leven.
  Maar in hoeverre is het bij jou een verzorgingsstaat?
  Is er niet pas onlangs een ziektekosten verzekering gekomen voor de minderen in de samenleving?
  Iedere medaille heeft een keerzijde.

 • Mozes

  Bison, als Canada net zo dichtbevolkt is als Nederland heb je daar precies dezelfde regels als hier. Hoe dichter mensen op elkaar wonen hoe meer regels er nodig zijn om dat samenleven in goede banen te leiden.

 • Roelof Wijnholds

  O wat is het toch fantastisch in 'kamp Holland' waar je bang en voorzichtig met je mening moet omgaan. Ook de schriftelijke feiten mogen niet aan het vage daglicht komen, immers dan zouden de inwoners van 'kamp Holland' nog angstiger worden omtrent hun 'veiligheid en justitie' die er dus voor de gewone inwoners niet is in Holland! Veiligheid en geen last van justitie, zo zijn de kaarten geschud! Voor de overheid & elite dan wel te verstaan, zijn hebben het exclusieve recht het gewone volk te plukken. U kunt het mogelijk niet geloven? Google dan eens op 'Vrouwe Justitia in verval.nl' de feitelijkheden uit rijen verwurgingsdossiers worden daar zo maar aan het vage daglicht gebracht! En de politiek, die wil uiteraard daar van niets weten. Dat begrijp ik ook wel want het boert immers zo fantastisch.

  Zo is het in 'kamp Holland' ook - correct - dat er gronden verkocht worden voor derden en daar van geen enkel bewijs van transactie ter hand gesteld word! Door Advocaten geredigeerd zo als men dat zo mooi juridisch zegt, 200 ha ging het om! En hoe komt dat nou dat de Nederlandse economie in een vrij val blijft zitten, heeft de burger in 'kamp Holland' het vertrouwen verloren?

 • bankivahoen

  Verzorgingsstaat trijnie@ ? Laat me nie lachen, Nederland was een verzorgingsstaat en stopt hier nu mee ! Dat werd hoog tijd, het is in de gewone wereld allang ieder voor zich en daar is niks mis mee!

 • alco1

  @trijnie. Je spreekt over de steeds verder gaande verrechtsing in de maatschappij, al zijnde slecht. Ik hoop dat je de steeds verdergaande radicalisering bedoelt, want normaal rechts heeft ons land nodig, omdat er verdient moet worden om sociaal te kunnen zijn

 • minasblunders1

  Het is ze dus gelukt om je uit te roken Hans?

 • trijnie

  Bankivahoen, je hebt gelijk, het wordt er niet beter op. Er is veel egoïsme.
  De gemeenschapszin is weg, individualisme viert hoogtij, ik zie het ook bij mijn kleinkinderen. En ik kan niet helemaal begrijpen hoe dit komt.
  Misschien te veel weelde, je weet haast niet meer waar je ze blij mee kunt maken, ze hebben alles al. Misschien de teloorgang van verenigingen en kerken?
  Maar als je het vergelijkt met sommige landen dan is het hier nog goed. Mijn schoonmama zit in een verzorgingshuis en in tegenstelling van wat ik vaak hoor, wordt daar nog heel veel voor de mensen gedaan, ook door heel veel vrijwilligers.

 • trijnie

  Alco, ik bedoel de groepen, die overal voet aan de grond krijgen daar waar het economisch wat minder gaat: de neo-nazi's.
  Heel gevaarlijk!

 • bankivahoen

  Jouw signaleringen over de maatschappij kan ik alleen maar beamen trijnie@.Inderdaad te veel weelde kan de mens niet aan,maar ook de high-tech communicatie middelen van deze tijd gaan de mens transformeren tot gevaarlijke zombies, kijk op straat en overal om je heen om dit te zien. En dit is niet meer te stoppen ,fabrikanten hebben het zo goed voor elkaar dat als je niet meegaat hierin dat je helemaal achterblijft en als haast voor achterlijk gehouden wordt als je afhaakt. Kijk eens wat je per persoon per jaar kwijt bent aan deze rommel en niet te vergeten de peperdure abonnementen, ook dit stijgt torenhoog! Dit gaat ten koste van wat de eerste levensbehoefte nog mag kosten ( goed voedsel )! Jammer dat er geen publieke stroming opgang komt om hier een halt aan te roepen, want dit gaat de mensheid geen duizend jaar meer volhouden op deze manier. Je opmerking dat verenigingen hier onder te lijden hebben is waar, oa. voetbalclubs hebben steeds minder jeugdleden en clubs worden al opgeheven ivm. gebrek aan leden en vrijwilligers. De teloorgang van de kerken vindt ik een goede zaak die zorgen alleen voor wrijving in de samenleving.

 • trijnie

  Bankivahoen, wat de kerken betrefd ben ik het deels met je eens.
  Er is veel verdeeldheid en dat is jammer.
  Toch had het ook veel goeds, je hoorde bij een groep en dat gaf toch een gevoel van veiligheid en saamhorigheid, ook werd en wordt er enigszins voor je gezorgd.
  Ik heb indertijd zelf bij een kerk gehoord, maar omdat ik met de manier van geloven niet meer voort kon, heb ik mij moeten losmaken en dat heeft mij grote moeite gekost en ik mis dat nog steeds. Gelukkig blijft over het geloof wat niet aan een instituut vast zit. En het leven daaruit maakt ook wel uit hoe mensen zich gedragen.

 • Hans Sudfryslan

  W. Geverink de reis gaat naar Bretange daar heb ik onlangs een melkvee - akkerbouw bedrijf gekocht . Wij gaan daar 80-90 koeien melken .

 • Hans Sudfryslan

  Minasblunders 1 ; Ja ze hebben mij dusdanig dwars gezeten dat we toch de boel verkocht hebben aan de provincie maar dat ging niet zonder slag en stoot. In 2010 hebben we in onderhandeling geweest met DLG en dat is op niets uitgedraaid doordat Henk Bleker geen gronden meer aankocht voor natuur . Wij hebben toen de boel verbouwd [Melkstal en tanklokaal ] .In december van dat jaar heb ik nog persoonlijk gesproken met Henk Bleker en de situatie om mij heen en het in te richten gebied naast mijn boerderij , deze zei toen dat ik deze gronden wel kon aankopen en moest maar een bod doen op die landerijen en dat heb ik ook gedaan . In juni 2011 kreeg ik bericht van DLG dat ze definitief afzagen om mij uit te kopen en het bod op de gronden was goed maar het Fryske Gea wilde de gronden niet afstaan . Nu weten we dat dit volledig Staatssteun is en dat mag niet van Europese Hof . De raad van State veegde in Augustus daarop onze bezwaren volledig van tafel maar zei er wel bij dat wij DLG Provincie Friesland Gemeente Weststellingwerf en ik zelf om tafel moesten gaan zitten en een oplossing moesten gaan zoeken over de situatie . De gevolgen kun je wel raden dat was natuurlijk teveel eer en is ook niet gebeurd waardoor ik na vele briefen ze op een gegeven ogenblik ze de oorlog heb beloofd . Wordt vervolgt

 • Hans Sudfryslan

  De burgemeester zou in grijpen met de M E als ik bleef verzetten deze natuurontwikkeling heb hier op gereageerd je doet maar . Nadat It Fryske Gea ook nog een aanklacht van vernieling gronden waar ik mais op zou zetten indienden bij de politie waar een proces verbaal uitvloeide van vernieling grasland heb ik 3 uur op het politiebureau gezeten . Heb de rechercheur uitgenodigd voor een rondleiding mijn bedrijf en omgeving en daar ging deze mee akkoord en daarna is de proces verbaal in de keuken verder afgehandeld . Als je met bepaalde wetten op de hoogte bent kun je deze toe voegen en deze is gebeurd en de zaak is daarna geseponeerd en vernietigd . It Fryske Gea had niets in te brengen . Heb daarna nog via deze rechercheur nog een poging gedaan om een deel van de gronden aan te kopen . Hierbij is de burgemeester over de rooie gegaan en ze moesten niets meer van mij aantrekken want dan zou hij mij opsluiten als ik ook maar 1 vinger uitstak . Dat was aanleiding van DLG en Provincie om toch maar met mij om tafel te gaan zitten en mijn bedrijf alsnog aan te kopen .

 • minasblunders1

  Tjonge, wat een verhaal zeg! Je zult wel blij zijn als je de spreekwoordelijke deur hier achter je dicht kunt trekken. Ikzelf heb te maken met iets soortgelijks. Helaas ben ik pachter en heb dus minder mogelijkheden dan jij. Ik had mijn bedrijf willen kopen in 1998 maar mocht dit niet vanwege dat dit ook natuur moest worden. Bezwaren tegen die aanwijzing werden (zoals gebruikelijk in dit land) van tafel geveegd. Tot aan de RvS tot 2x toe geprocedeerd, maar 'natuur' was zó belangrijk, daar konden mijn belangen best voor wijken. Vervolgens is in de loop der jaren de pachtprijs zó hoog opgeschroefd, dat deze net zo hoog is als de opbrengst van de grond. 'Gelukkig' had de provincie glasharde toezeggingen gedaan dat als een pachter zijn bedrijf aan zou bieden, zij alles zouden doen om een oplossing te vinden tussen de verpachte en onverpachte staat van de grond. Dus toen ik in 2010 besloot om mijn bedrijf dan maar aan te bieden, er was immers toch geen normale bedrijfsvoering op mogelijk, dacht ik dat het wel opgelost zou worden. Maar je raadt het al: de deur bleef gesloten, men nam nergens enige verantwoordelijkheid voor. Wordt vervolgd...

 • minasblunders1

  Dus weer naar de RvS. Dan denk je 'natuur was zó belangrijk, dus zijn ze nu ook wel gehouden aan overname die nota bene VERPLICHT was. Maar nee hoor, nu het de provincie geld zou gaan kosten is de natuur plotseling niet meer zo belangrijk. Nu zit ik dus noodgedwongen als pachter met een onbetaalbare pacht, terwijl ik als eigenaar al 15 jaar mijn bedrijf had kunnen ontwikkelen. Maar dat is géén rechtsongelijkheid, dan heb je 'gewoon pech' aldus de RvS.

  Nee, die rechtspraak in dit land is niet veel meer dan een peperdure poppenkast om te verbloemen dat we eigenlijk een dictatuur zijn.

  Ik ben jaloers op je dat jij wel de kans hebt om je leven te gaan leiden in een ontwikkeld land. Zéker voor de toekomst van je kinderen, je gunt ze toch wat beters.

 • trijnie

  Hans sudfryslan, als ik het zo lees is het begrijpelijk dat je weggaat.
  Ze hebben je niet fair behandelt.
  Hoop dat het je in het mooie Bretagne goed bevalt.

 • Romeijn

  Als je persoonlijk bent gedupeerd door het zwalkend overheidsbeleid is dat nog geen reden om dan ook maar tegen alle natuurbeleid te zijn. De uitleg van de andere kant zou ik ook graag horen: procederen tot Raad van State aan toe kan ook iets zeggen over de kwaliteit van adviseurs en/of ondernemerschap. Deze discussie hoort hier eigenlijk niet thuis (onder 'Bruins'). Het lijkt me beter om deze discussie voort te zetten op Boerderij Connect.

 • somporn

  Regel is regel, alleen als het de staat goed uitkomt,drijf je ze in het nauw met hun regels,gaan ze op de achterste benen staan en zijn ze zo achterbaks als maar kan.

 • oeleboele

  de verdeeldheid komt niet door de kerken, maar door de mensen!
  Zij vinden van alles en zij vinden dat het moet zoals zij het willen, dat heeft met een kerk niks te maken. Misschien es wat meer geven en nemen in deze wereld net als in een huwelijk, maar dat zijn we grotendeels al verleerd.
  Want wie niet zo denkt als 'mij', of het anders wil is bijvoorbaad al afgeschreven.

  Ikke ikke en de rest kan stikke, dat is hoe veel mensen tegenwoordig denken.

 • Can

  Canada is geen vezorgingsstaat.
  maar iedere inwoner is verzekerd voor doctor en tandarts .
  Er is nog ruimte en er zijn nog mogelijkheden om je persoonlijk of bedrijfsmatig te ontwikkelen , het leeft hier goed .
  De meeste mensen worden naar eenige tijd rustiger en iets gematigder in hun opvattingen , dat is wat ruimte doet.
  De agressie waar 'bison' nogal eens mee reageerd !
  ik ben van meening en hoop dat er in het hoge noorden (peace area) misschien nog ruimte is voor dit soort mensen.
  Ik woon 25 jaar in Canada , en ik hoop van harte dat ik hem niet ken .
  I think he is full of shitt .
  Dit soort reacties horen in een andere category thuis
  En misschien 'bison' ook .

 • Bison

  Er komen gewoon teveel mensen in de wereld.
  Hans succes met de emigratie,..wijs besluit.

  degroeneweiden,..je laatste zin.
  dat is altijd al zo geweest.

  Minasblunders1, ik was ook pachter en dat is geen excuus om daar te blijven zitten,...waar een wil is is een weg.
  Emigreren doe je voor jezelf,de kinderen zoeken toch hun eigen weg.

  Trijnie,alle sociale voorzieningen zijn hier hetzelfde als bij jullie en het word hier ook misbruikt door de nietsnutten die hier ook zat zijn( indianen zijn de ergste)

 • Bison

  Organized Godsdienst is ook een vorm van onderdrukking,.kijk maar 60 jaar terug.
  Als katholiek mocht je geeneens naar een andesdenkende kijken daar zorgde de gemeenschap wel voor, en visa versa.Soort trouwde soort en dat was dat.
  Als arme behoeftigde moest je voor in de kerk op het arme bankje zitten om steun te kunnen krijgen zoniet dan kreeg je niks van de 'vroede vaderen'
  Vadaag de dag heb je te maken met die verrekte Moslims en hun 'cult of death' Islam.
  Om te geloven heb je geen kerk nodig.

 • abtje

  @Jose Zo peacefull ben je anders niet richting heer Bison.

 • Bison

  Jose nice guy ,talk about being agressive, you don't even know me!.
  Advise for ye,....You can stick it were the sun don't shine.

 • abtje

  @Jose heer Bison is gewoon ruwe bolster blanke pit.
  Gewoon lekker eerlijk, maar heel klein beetje grof.;-)
  In ieder geval nog niet brainwashed en braindead, wat jij schijnbaar graag ziet met rustiger worden.:-)

 • Bison

  Sorry dat ik recht voor de raap ben ,.ik ben nou eenmaal niet voor poilitician of ambassadeur in de wieg gelegd.

 • Mozes

  Jose #29, ben jij toevallig afkomstig uit Lemselo in Twente? Ik ken namelijk een Jose die 25 jaar geleden vanuit die plaats naar Canada is geëmigreerd.

 • minasblunders1

  Romeijn, de rechterlijke macht in dit land is net zo corrupt als de overheid, neem dat nu maar van me aan. Je kunt je kop wel in het zand blijven steken maar het enige wat je daarmee bereikt is dat dit nooit gestopt wordt. Sterker nog: het wordt steeds erger door figuren als jij die de waarheid niet willen horen en zien.

 • trijnie

  Bison,, je kunt de kerk van 60 jaar geleden niet vergelijken met die van vandaag. Er is veel verandert, zelfs in de Rk kerk, althans in Nederland.
  Mijn dochter is 15 jaar geleden met een katholiek getrouwd en hoewel ik zelf heilsoldate was, ben ik voorgegaan in de dienst samen met de priester.
  Ook het begeleiden van onze dochter in de christelijke leefwijze werd door de priester nadrukkelijk naar voren gebracht.
  Dus er verandert hier in Nederland toch echt het één en ander.
  Ik denk schijnbaar verkeerd t.a.v. de sociale voorzieningen daar. Het is ook zo'n verschrikkelijk groot land.

 • LUCTOR

  Ben zelf van na de oorlog maar heb mensen die de oorlog wel hebben meegemaakt vaak horen zeggen dat diegene die in de oorlog fout was na de oorlog het meest is voort geholpen.

 • trijnie

  Dus de indianen laten zich van alles aanleunen.
  Misschien zijn de reservaten waarheen ze zijn verbannen niet groot genoeg?
  Of de grond is niet zo goed?
  Of hun cultuur is kapot gemaakt omdat de blanken altijd vinden dat zij het beter weten. Het scheelt er waren er al heel wat gestorven door de ziekten die de blanken mee brachten.....
  Hardstikke cynisch maar is het niet zo?

 • LUCTOR

  trijnie het is een must voor de RK kerk om te veranderen met alles wat er pak weg de laatste 15 jaar naar voren is gekomen om nog een beetje een gezicht over te houden. Er word voor de gein wel eens gezegd dat is er een van de pastoor maar begin het nog te geloven ook.

 • Bison

  Ik weet wel dat het een beetje verwaterd isTrijnie, In mijn familie speelde geloof niet zo'n rol. Ik ben zelf ook met een andersdenkende getrouwd.
  Hier in zuid Alberta speelt het onder de 'zwarte kousen' nog heel sterk.
  Ik heb voor ze gewerkt,..Bunch of hypocriets.

 • trijnie

  Daar noem je ook wat bison. Deze mensen zijn erg gesloten en daar kom je niet tussen. Het is hun keuze maar het is niet gemakkelijk voor diegenen die met hun werken of wonen. Je blijft altijd een outsider.
  En ja, ze geven een eigen uitleg aan het Woord en dat is ook in mijn ogen erg jammer van het evangelie. Hier in nederland is het denk ik net zo als in Alberta. Ik had ook zulke buren, pas toen ze erg ziek was, kwamen we wat nader bij elkaar.

 • trijnie

  Klompjan, het is jammer dat die wantoestanden zijn gebeurd in de rk kerk.
  Ik denk dat het celibaat daar deels schuldig aan is.
  Maar het komt niet alleen in de rk kerk voor, het gebeurt overal en het is niet alleen iets wat in het verleden gebeurde.

 • Hans Sudfryslan

  Minasblunders 1 # 24 ; de jongen is 21 en heeft de afgelopen paar jaar daar stage gelopen eerst bij een Nederlander en daarna bij een Franse melkveehouder dit heeft ook het besluit mede bepaald om in Bretange rond te kijken wat daar te koop is .

 • minasblunders1

  Dan hebben jullie een goed besluit genomen Hans; Als ondernemer moet je niet in dit land willen zijn. Ik wens jullie alle goeds toe voor de toekomst. Duim maar voor me dat het mij binnenkort ook lukt om hier weg te komen. Er wordt hard aan gewerkt.

 • W Geverink

  Hans ik wens je alle geluk in het nieuwe land.

 • Mozes

  Trijnie #44, het ligt niet aan het celibaat. Het misbruik was vrijwel volledig homoseksueel. Vroeger werd homoseksualiteit in de samenleving niet geaccepteerd. Voor een homoseksueel was het niet mogen trouwen in een kerkelijk ambt geen probleem omdat hij daar toch geen interesse in had. In de samenleving werd hij geminacht, in een kerkelijk ambt was hij een gerespecteerd persoon. Velen kozen voor een kerkelijk ambt, niet vanuit een spirituele roeping maar vanuit een homoseksuele vlucht. Ze vervulden een kerkelijk ambt niet vanuit een hoogstaande moraal maar vanuit de behoefte hun homoseksualiteit te verbergen en naar buiten toe een gerespecteerd persoon te zijn. Deze mensen hebben anderen en daarmee ook de kerk veel schade toegebracht.

 • abtje

  De kloosters liepen leeg toen homosexualiteit in de maatschappij meer geaccepteerd werd.

 • BoB de Bakker

  @Trijnie, onlangs las ik dat je uit Vechtdal kwam. Dat is toch nog behoorlijk protestant? Of vergis ik mij daarin.

 • BoB de Bakker

  @Trijnie, Hardenberg, Vriezenveen en Staphorst

 • Bison

  Trijnie de hedendaagse indianen(op de reservaten) betalen geen inkomsten of enige andere belasting,..doktor tandarts ambulance/vlietuig of bus naar en van het ziekenhuis is gratis.
  Huizen worden door de staat betaald en in een paar jaar is het brandhout.
  Ze krijgen ook nog een maandelijkse uitkering van heb ik jou daar en ze hebben een treaty card voor kleding en zo op de koop toe.
  Ze leven als varkens en zuipen als gondeliers en zijn te lui om een poot voor de andere te zetten.
  En maar klagen.

  De misionarissen en monniken hebben deze mensen vroeger groot onrecht aangedaan onder het mom van zieltjes winnen.
  'T had beter geweest als deze zieltjes doctors op zee over board gegooid waren.

 • ed12345

  Trijnie ik woon niet ver van Montreal met twee natives (indianen reservaten) de ene Cocknawagha vrij groot ,die doen bijna alles zelf van de vuilnisdienst tot wegenbouw en noem maar op dat draaid redelijk goed ,soms worden er door het elderly counsel (n soort gemeente bestuur) wel eens rare beslissingen genomen zoals alle niet puur Indians moeten weg getrouwd of niet maakt niet uit.De andere Oka die doen weinig en het is nog wel eens wat .Inderdaad ze betalen geen belasting ,als gevolg van overeenkomsten uit het verleden in ruil voor land en vrede daarom kunnen ze b.v. cigaretten verkopen zonder belasting
  en mogen zij casino's hebben waar in derest van Canada het alleen aan de staat is toegestaan bijde activiteiten doen ze op grote schaal Toegeven dat het er vaak rommelig uitziet maar beslist niet overall Het is nu eenmaal een feit dat wat iemand krijgt hij minder zuinig als waar hij zelf voor gewerkt heeft

 • ed12345

  Bison ik denk dat je er van uit kunt gaan dat bijna elk coloniserend land grote fouten gemaakt heeft ,lees multatulie maar eens ,Nederland b.v.heeft veel geld verdiend aan de slaven handel .Als we er op terug kijken allemaal niet zo mooi
  Maar je moet het zien in de geest van die tijd .Terug kijken en critiseren is gemakkelijkr dan vooruitkijken.Ik heb het boek van Kaap tot Congo uit de jaren 50 en was bedoelt als handleiding voor toekomstige emigranten Zoals er in dat boek over de afrikaanse mensen gedacht wordt en raadgeving hoe er mee om te gaan stuit ons vandaag tegen de borst maar toen was het waaschijnlijk normal zo te denken

 • Willem1962

  Tja, wat Bison zegt kan ik een heel eind in mee gaan.
  De 'natives' (zo willen ze graag genoemd worden, geen 'Indiaan') hebben de 'zorg' voor de natuur heel hoog zitten, tenminste, dat laten ze maar al te vaak en al te graag horen. Maar als je ziet wat een klere bende het in de reserves is, da's met geen pen te beschrijven. Als je de pech hebt om geen direkte familie te zijn van de 'band leader' (of vroeger het 'opperhoofd' geheten in het Nederlands) dan heb je weinig in te brengen en leef je ook onderaan de stam.
  De gelden die de 'bands' krijgen worden eerst en vooral verdeeld onder de band leader, daarna komt de rest van het klootjesvolk.
  De behuizing, ach, zoals Bison ook zegt, een paar jaar is het onverklaard bewoonbaar, daarna is het onbewoonbaar verklaard. Er word gedacht, ach, de regering zorgt wel weer voor nieuw. En de regering is zo stom ook nog idd.
  Er word op een ongekende manier met geld gesmeten en klagen is het eerste waar 'men' mee komt. Discriminatie is het eerste woord wat er geleerd word.

 • Willem1962

  Zodra de twee wekelijkse cheques uitgedeeld worden, is er een run op de 7-Eleven winkels of andere 'convenience stores' en word er een ongekende hoeveelheid vreettroep aangekocht. Sorry, maar zo is het. Veel kip, veel 'slurpies' (een mierzoete automatendrank) en er worden weer bij honderden sigaretten en drank gekocht. Dan is het leven weer even goed voor een paar dagen en dan vervalt men weer in de stupide idioterie van alledag. Rondhangen in winkelcentra en wat dies meer zij.
  Oef, en ik merk dat er giga afgedwaald is van de topic, sorry, maar moest even Bison toch gelijk geven voor wat betreft zijn uitspraken.
  Verder 'Friese Hans', veel succes met de emigratie, hoop dat je dromen uitkomen.
  Minasblunders, schouders recht (stiff upper lip, lol) en door gaan met waar je mee bezig schijnt te zijn.
  Voor wat betreft on topic, yep, geef de duivels van de oorlog geen rust tot ze allemaal zes voet onder de grond liggen, hoe oud ze ook zijn.

 • trijnie

  Alle mensen, ik heb wat wakker gemaakt om het over indianen te hebben, moet er maar eerst eens over nadenken.

 • Piet, Midden-Europa

  @trijnie, ik kom nog even terug op uw reactie onder nr. # 19. Het is waar in de kerken is veel scheef gegroeid !!!... Het heilig evangelie is ondergesneeuwd door traditie's !!!... In het bijzonder (naar mijn mening) bij de conservatieven en evangecalen (zwarte kousen en pinkstergemeentes) Jammer !!!... Dat heeft veel kerkgangers vervreemd, wat ik ook begrijpelijk vind. Maar het gaat zoals u zegt om persoonlijk geloof !!!... Dat ben ik voor 100% met u eens !!!... God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest moeten bij ons geloof de eerste plaats innemen !!!... Want als wij naar onszelf en onze medemensen kijken blijft er weinig goeds over !!!... Omdat veel mensen zichzelf en hun hartstochten belangrijk vinden, is er helaas heel veel scheef gegroeid binnen de kerken. Tenslotte nog een stukje geschiedenis over Moord en Doodslag ; ik heb de Tweede Wereldoorlog niet meegemaakt. Maar dacht afgelopen nacht aan een geschiedenis die plaatsvond in het dorp waar ik opgroeide. Daar woonde een NSBer die volgens de overlevering geen kip kwaad had gedaan (uit meerdere monden gehoord vooral van Katholieken) De NSB-man was Nederlands-Hervormd, maar werd toch door zijn Gereformeerde broeders---die zich verzetstrijder noemden---VERMOORD.

 • minasblunders1

  Roelof Wijnholds, ik heb de door jou aanbevolen website bekeken. En kan niet anders dan wederom tot de conclusie komen dat er maar weinig mensen zijn die met macht kunnen omgaan. Ik ken er eigenlijk maar één. De rest is corrupt bagger.

 • trijnie

  Goed, laat ik beginnen met Mozes en abtje en anderen over de kerk.
  Ik heb net een kerkdienst op tv gevolgd dus ik heb de priester maar eens goed bekeken.
  Ik denk dat er wel homo's en lesbo's en ik wil zelfs verder gaan met pedo's, in het verleden zijn ingetreden. En die op hun beurt hun sexuele driften niet de baas konden.
  Maar ik ben er van overtuigd dat er heel veel mensen waren, en weinigen zijn, die wel vanuit een verlangen God hebben willen dienen en ook nu nog voor deze weg kiezen.
  Zo nu en dan bezoek ik als gast een klooster en ervaar de stilte, de diensten, het zoeken naar God als zeer weldadig. En hoewel ik niet katholiek ben , en hiervoor ook niet zou kunnen kiezen, zou ik een leven als kloosterling wel bv een jaar willen beleven.
  Wij als mensen in de maatschappij krijgen vaak zoveel te 'verwerken' dat we haast geen stilte kunnen vinden voor de Dingen die er werkelijk toedoen. En van daaruit denk ik dat er ook heel veel goeds is gebeurd in de kloosters en onder de religieuzen buiten de kloosters. Er zullen toch ook wel mensen zijn die wel goede ervaringen met hen hebben gehad.
  Ik zelf kan hier niet een hele kerkgemeenschap voor veroordelen.
  Wel vind ik het jammer dat ze zich niet wat meer aan de tegenwoordige tijd aanpassen, vaak gebeurt dit te laat en dan ben je, je mensen kwijt.
  En dat is in alle kerken hetzelfde, dat is éénvan de redenen van leegloop.

 • Hans Sudfryslan

  Minasblunders 1 # 46 We gaan voor je duimen dat alles goed komt met jou en dat je net als ons een goede toekomst krijgt . Hoor vanzelf wel eens waar dan de reis naar toe gaat .

 • abtje

  @Trijnie Er zijn ontzettend veel mensen toegetreden tot de kerk met de allerbeste bedoelingen en heel erg veel goed hebben gedaan voor de mensheid. Daarom is het juist zo zuur dat een percentage wat de boel belazerd en misbruikt heeft al die goedwillend en goeddoende mensen oversneeuwen.
  De kerk als instituut had hier enorm hard tegenop moeten treden, maar heeft daarin jammerlijk gefaald.

 • trijnie

  De indianen. Mijn eerste reactie was, nadat ik jullie reacties had gelezen: Die nieuwe Amerikanen zijn net gekke henkie, niet normaal.
  Jullie kweken luie mensen, wat is de bedoeling ervan om ze zo in de watten te leggen en ze te verpesten?
  Het was toch een volk dat voor zichzelf kon zorgen en er een eigen cultuur op nahield? Vanuit het werk dat ik vroeger gedaan heb, heb ik geleerd dat je goed voor mensen moet zorgen en dat je een heel eind met ze op weg kunt gaan, en zelfs als er een terugval is, moet je ze weer 'oprapen' maar ik heb ook geleerd dat het een keer klaar moet zijn. Je kunt en moet mensen niet op sleeptouw blijven nemen want dan leren ze nooit op eigen benen staan.
  Dus, leer ze een vak, geef ze een huis maar niet telkens opnieuw en bovenal ofze willen of niet, geef ze ruimte onder jullie die in de meerderheid bent maar in feite asielzoekers bent.
  Moeilijk hoor, ik kan me indenken dat dit een probleem voor jullie is en ik kan er vanuit deze kant, het moeilijk beoordelen.

 • trijnie

  Abtje, dat komt omdat mensen alles wat niet deugd, in de doofpot willen stoppen, of zoals men het wil vergoelijken, het met de mantel der liefde wil bedekken. Maar dat deugd voor geen kant, daar zet je de dingen niet recht mee. Het is met alles in het leven zo, of het nu in kerk, vereniging of een huwelijk is, praat erover, zeg de dingen die gezegd moeten worden want pas dan kun je veelal verder.
  En om weer bij de katholieke kerk terug te komen, het heeft de slachtoffers veel onrecht gedaan en ik denk het meest door hen niet te geloven en hun klacht niet serieus te nemen.

 • ed12345

  Trijnie er helaas een hemelsbreed verschil tussen de indianen hier in oost Canada en in west Canada niet vergeten dat vroeger de fransen met de indianen samen werkte de engelsen beslist niet

 • trijnie

  Piet, middeneuropa, Mijn eigen geloof is heel belangrijk voor mij, maar ik ben niet meer kerkelijk actief. Ik weet niet hoe het er bij jou voorstaat maar ik voel mij daar schuldig over.De moskeeen groeien als paddestoelen de grond uit en kerken worden gesloten. En ik zou niet weten waar ik op dit punt een thuis zou kunnen vinden, ik ben gewoon geen mens om in een bepaald hokje te worden gestopt.Maar het voelt niet goed want zo werk ik mee aan de ontkerking.

  Je schrijft over die NSB er, het is erg dat dit gebeurt. Ik ken zelf een vrouw die van een goede Duitser was gaan houden, je weet wat daarmee gebeurde. En de zoon van deze Duitser en deze vrouw heeft ook een erfenis mee moeten dragen terwijl dit een doodgoeie vent is.....
  En het maakt geen verschil of het een gereformeerde verzetsmoordenaar was, wij christenen kunnen in bepaalde situaties allemaal door het lint gaan.

 • LUCTOR

  @trijnie Als heil of ex heilsoldate ken je toch zeker de 10 geboden hoe is dat te rijmen met reactie #66 zeker staat er in het grote boek weer iets om deze plooi recht te strijken om bij het artikel te blijven hoe oud deze Heer Bruins ook mag zijn hij dient verantwoording af te leggen voor wat hij in het verleden heeft gedaan en gezien zijn leeftijd zal het niet zolang meer duren voordat hij voor de hoogste rechter verschijnt.

 • voortman

  dringend beroep aan de redactie op alle commentaren die niet in direct verband met het onderwerp staan bij alle berichten te verwijderen. voor discussie zijn ander forums dan die van een 'vakblad'

 • trijnie

  Klompjan, ik begrijp je reactie niet helemaal... Maar natuurlijk moet die Bruins berecht worden tenminste wel in mijn ogen maar als deze man echt berouw heeft over wat hij heeft gedaan dan zal hem dat vergeven zijn, hoewel ik dit als mens toch weleens moeilijk kan zeggen.

 • trijnie

  Ed, nog even, want we storen mensen door ons afdwalen, maar ik zal eens opzoek gaan naar indianen in Amerika over het algemeen.

 • Mels

  Trijnie,doe dat nou niet en zoek juist specifiek want dat verbetert je mening omdat je dan ziet wat er echt loos is en waar het verschil tussen oost en west vandaan komt.

 • Piet, Midden-Europa

  Zoals u zegt @trijnie is het heel goed om over het een en ander te praten !!!... Om alleen maar tegen de kast te schoppen is goedkoop !!!... Is ook eenzijdig !!!... Helaas wordt te vaak een incident opgewaardeerd tot algemeenheid, dat is helemaal fout !!!... Hoe benader je een probleem, hoe ga je er mee om ???... Net las ik in een reactie van @ed12345 hoe het gedrag van de Engelsen en Fransen was ten opzichte van de Indianen en de totaal verschillende gevolgen. Net als u heb ik vanmorgen ook een Katholieke kerkdienst gevolgd op de Televisie, het heeft mij goed gedaan, maar ik dacht wel ; het zou mooier geweest zijn als ik er persoonlijk bij was geweest. Want saamhorigheid, zoals u dat in een van uw reactie's formuleerde kan in ons geloofsleven zeer positief werken, denk ik (?) Wij zijn met de stroom van ontkerkeling meegezwommen, maar ben er niet gelukkiger van geworden. Wat pedofilie betreft ; het komt in de beste (niet alleen in Kerken) familie's voor, helaas !!!... zulke patienten moeten behandeld worden, want zij kunnen ernstige (vooral psychologische) schade aanrichten. Tenslotte het oordeel of VOOROORDEEL van MENSEN over andersdenkenden ; ''verbeter de wereld en begin bij jezelf'' hoorde je vaak zeggen in de FLOWER POWER tijd (eind 60tiger jaren), toen was er een tijd van omdenken en het begin van de ontkerkeling. Misschien moeten wij weer terug naar onze wortels Trijnie (?), maar hoe wat en waar ?, daar ben ik ook nog niet helemaal uit.

 • Bison

  Nog even dit zeggen.
  Elke indiaan of native had millionair kunnen wezen als ze hun hersens gebruikt hadden, helaas het 'vuurwater' heeft de meesten de das omgedaan.
  Terug naar het verleden kan niet meer en naar de toekomst willen ze niet.
  Beroeps werkelozen dus en er komen er steeds meer. De regering is hierin de slechte geneesheer die de wonden stinkend maakt.

  IMO in de katholieke kerk aanbidden ze naast God de vader, de zoon en de heilige geest ook alle heiligen(die ze notabene zelf heilig hebben verklaard)..Practizerende Afgoderij dus.
  Macht corrupt en absolute macht corrupt absolutely, er is er maar een die absolute macht in goede banen kan houden,.. Hij is helaas al lange tijd afwezig.

  Oorlog is een smerige mensonterende business,..het zal helaas nooit veranderen,..daar zorgt de Satan wel voor. • Mozes

  @Trijnie, ik heb in reactie #48 niet gezegd dat alle mensen die een kerkelijk ambt vervulden dit deden vanuit een oneigenlijk motief. Het ging om een bepaald percentage.
  Zelf heb ik juist heel positieve gevoelens jegens de kerk. Vooral in mijn kinderjaren was de kerk voor mij belangrijk om vertrouwen in de mens te behouden.
  Het is wrang om de laatste jaren met verhalen geconfronteerd te worden van mensen die als kind in diezelfde kerk juist het vertrouwen in mensen hebben verloren.

 • Mozes

  Bison, als jij verbaast bent over het dubbelgeloof van de Indianen dan ken jij de Twentse katholiek nog niet. Het katholieke geloof in Twente is een deken waar het oude voorchristelijke natuurgeloof onder verborgen zit. Bij ieder dorp staat onder een grote monumentale eik een landkruis. De echte Twentse katholiek heeft nog steeds spirituele gevoelens onder een grote eik........ Wij hebben paasvuren, midwinterhoorn blazen en heidense geveltekens die vooral bestaan uit vruchtbaarheidssymbolen.

 • Piet, Midden-Europa

  Nou @Bison, u hebt uw mening duidelijk vertolkt, ik bedoel ''van dik hout zaagt men planken'' Ach Bison u bent geen zacht gekookt eitje, dat moge duidelijk zijn !!!... Maar dat betekent niet dat ik het in alle opzichten met u eens bent !!!... Heilig verklaarden worden wel ge-eerd maar niet aanbeden !!!... Als dat volgens u wel zo is, gaat het om ontspoorde Katholieken.

 • alco1

  Een ieder zijn ding waar ie zich goed bij voelt, met respect voor elkaar. Echter dat is helaas waar het menigeen aan ontbreekt. Met alle consequenties, zelfs oorlogen als gevolg.

 • ed12345

  In cocknawaga of eigenlijk heet het nu Khanawaky zijn meerdere millionairs
  cigaretten worden er dagelijks waarschijnlijk enkele honderdduizenden verkocht en hun casino schijnt de draaien als een tierelier
  het geld en spullen die ze krijgen zijn een resultaat van( treaty's) overeenkomsten tussen de vertegenwoordigers van de staat en de Indians in lang vervlogen tijden om grote tracts land in handen te krijgen en de vrede te handhaven Het beruchte indianen jagen door gewone mensen wat naar het schijnt in de USA heft plaats gevonden was in Canada onbekend In quebec de enorme waterkrachtcentrale Jamesbay is gebouwd op indianland dus moest er afspraken gemaakt worden voor vergoeding

 • Bison

  Mozes je kan de meeste christian religieen terugleiden naar de zonne God.(pagan)
  De Islam leidt terug naar de maan God(Satan)

  Piet,midden-europa,Niemand zegt dat je het met me eens moet wezen,een ieder heeft zo z'n eigen mening en ik heb de mijne,
  Het kost me teveel moeite om overal doekjes omheen te draaien en het is mijn stijl niet. Ik heb het ook weleens bij het verkeerde eind
  Mijn vader zei altijd,.. als je je eigen verdrinken wil doe het dan in helder water...dan kunnen ze je zien liggen.lol

 • Bison

  ed12345 je heb gelijk in het verschil tussen natives in oost en west.In de oost hadden de indianen al 3-400 jaar geleden contact met de blanken( kan je wel ien ook want de helft is al blank).Hier in de west aten ze honderd jaar geleden nog sprinkhanen voor supper.ha
  Toen ze in de fourties de Alaska highway aanlegden kwamen ze natives tegen die nog nooit een blanke of neger gezien hadden,die arme donders sprongen in wanhoop zo van de rotsen af.
  Er zijn hier nog wel een paar isolated tribes die weinig contact met een blanke hebben en ook weinig of geen engels spreken (drank dat hebben ze wel)!

 • W Geverink

  Ach mozes, De geveltekens zijn eeuwen geleden op geschilderd en worden tegenwoordig in stand gehouden als geschiedenis. Het hoord bij de boerderij. Als geboren achterhoeker ben ik ook met de landkruizen wel bekend. Of veel achterhoekers er spirituele gevoelens bij hebben? Denk het niet. Iemand legde me een keer de weg uit naar een bepaalde plek en om daar te komen moest ik op een gegeven moment bij 'Tinus van de rekstok' links af… Wat de indianen betreft: Die hechten nergens waarde aan. Bovengenoemde voorbeelden zijn zeker niet overdreven. Indianen zijn soms best wel creatief in het bedenken van oplossingen. Zo zocht een indiaan op een reservaat in de buurt naar een manier om zijn paarden op een gemakkelijke en goedkope en vorstvrije manier van water te voorzien. Hij pakt de motorzaag en zaagd een gat in de buitenmuur van de spiksplinternieuwe mobile home (die de overheid een paar maanden ervoor gratis voor hem heeft neergezet) zodat de paarden uit de badkuip kunnen drinken.

 • W Geverink

  En voor ik het vergeet. Het is niet waar dat indianen geen klok kunnen kijken en nooit ergens op tijd kunnen komen. De drankwinkels gaan om tien uur s'ochtens open en vaak staan om kwart voor tien de eerste klanten al op de parkeerplaats...

 • Piet, Midden-Europa

  Ik heb niks tegen u @Bison, u zorgt voor discussie !!!... Bovendien nog een beetje lol toe !!!... Ga zo door !, dat houdt het grappig !!!...

 • Bison

  Geverink waar ik vandaan kom in de buurt van Rijnsburg en Warmond waren veel mensen met de zelfde achternaam en om ze uit elkaar te houden werden er bijnamen uitgevonden.zoals,..blauwe piet(dronkaard)en zijn kinderen waren genaamd likewijs ie, zoon van blauwe piet), jan de leugenaar,de bochel,keesie lul,
  de sjarl(sjacheraar,.. mijn schoonvader. ha)de klot,..en zo waren er honderden.

 • W Geverink

  Bijnamen zijn er in de achterhoek ook genoeg bison Maar ik had hoewel ik in de buurt toch best redelijk bekend was had ik van Tinus van de Rekstok nooit gehoord. Bij navraag bleek dat daarmee het landkruis onder de boom bij de afslag bedoeld werd.

 • denker123

  @trijnie en Piet het is beter een Katholieke kerkdienst op de
  televisie te blijven volgen dan toe te treden tot hun netwerk,daar ging het vroeger en nu vaak fout als men niet naar hun pijpen danste.Verloren zonen of dochters werden dan vaak radicaal,crimineel of traden toe tot de NSD zoals deze Siert Bruins met al die verschrikklijke gevolgen.Ook in de
  islam wereld gebeurd dit nog elke dag,daarom is het in de oorlog in Syrie zo onduidelijk wie de goeden en de slechten zijn.Voor een goede afloop in een oorlogsfilm moet de kijker toch weten wie de goeden en de slechten zijn !!!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Piet, Midden-Europa

  @denker123, u bent beslist geen ''smalspoor-intelectueel'' !!!... U heeft een goede algemene ontwikkeling !!!... Maar des te ouder ik word des te meer ik mij de vraag stel ; waar vinden wij alleen maar goed ? en waar vinden wij alleen maar slecht ? Uiteindelijk denk ik dan ook als wij het onszelf niet te moeilijk willen maken, spelen wij maar in de achterhoede. De weg van de minste weerstand. Moedig is dat natuurlijk NIET ! Desondanks doet het mij goed om over het een en ander van gedachten te wisselen. Ik dank u voor uw aandacht.

 • trijnie

  Denker 123, Als je wat ouder wordt, ga je milder en genuanceerder denken. Je hebt van fouten en ervaringen geleerd. Maar hoewel je dan ook nog weleens terug wilt kijken op je leven, de balans op gaat maken, moeten we niet in het oude blijven hangen. Wat geweest is, kun je niet uit vlakken maar je moet vooruit , en wel, met de bagage die je hebt.
  En van daaruit kun je het beter gaan doen. Dat geldt voor ieder persoonlijk maar ook voor de kerken. Toen ik voor een tijdje terug weer eens op mijn oudestek terug kwam, wist ik niet wat ik zag en meemaakte. Wat een verfrissing, het was totaal vernieuwd. Maar ook wat waren er weinig mensen over.Ik denk dat de kerken meer met hun tijd moeten meegaan en zich flexibel moeten opstellen. Stilstaan is de dood in de pot.

  En ik ben bang dat veel boeren dat ook denken, wat hun bedrijfsvoering betrefd

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Beheerder
  Redactie

  Graag terug naar het onderwerp van dit artikel. Verder is het absoluut niet nodig om vergelijkingen te maken met Hitler, de situatie in Amerika, wereldleiders en zaken die momenteel in de actualiteit spelen. We begrijpen dat hier veel meningen over zijn en dat hier graag over wordt gepraat, maar boerderij.nl is hier niet de juiste plaats voor.

 • Bison

  Mozes sorry for de confusion.
  Dat aankaarten van het Katholieke geloof #73 was meer bedoeld als reactie op trijnie #60 (vergeten te vermelden)en mijn persoonlijke mening over de Katholieke kerk,,... had NIETS met de indianen te maken.

  In de tijd van de kolonialisatie van Canada waren er vescheidene religieen actief om indianen te 'bekeren' van hun volgens de blanken 'heidense' geloof.
  Duizenden indianen kinderen werden jong van hun ouders weggehaald en in instituten beheerd bij nonnen en broeders en priesters geplaatst om te proberen er 'mensen' van te maken. Het is uiteindelijk een disaster gebleken voor de ouders en kinderen alike.
  Er was/is niks verkeerd met het oorspronkelijke spiriutele geloof van de indiaan,...kan een blanke nog wat van leren.


 • Mozes

  Bison, je hebt niets gezegd waar ik mij aan stoorde.
  Ik stoorde mij aan een reactie van iemand anders en nog niet eens zozeer omdat die voor mij te grof was maar vooral omdat ik geen enkele aanleiding zag voor die reactie. Het was in mijn ogen een geval van zinloos verbaal geweld. En het stoorde mij dat die persoon 7 minuten daarvoor in een andere discussie anderen aansprak op de moraal van hun reacties.

 • Mozes

  Natuurlijk is het wel zo dat deze discussie heel ver was afgedwaald.

 • Romeijn

  Mijn excuses Mozes. Ik had niet verwacht dat je mijn opmerking over de parallel lopende Twentse belevingen vanwege één Duits woord zo hoog zou opnemen. Daarmee probeerde ik op een onhandige manier terug te komen bij het onderwerp van het artikel. Wat mij betreft mag de beheerder wel eerder 'off topic' reacties verwijderen. Als de regels zo soepel worden toegepast dan worden het snel onderonsjes die niet geschikt zijn voor een openbare discussie.

 • Piet, Midden-Europa

  Vandaag is de Nederlandse oorlogsmidadiger Siert Bruins voor de Rechter geleid in de Duitse Stadt Hagen (onder Dortmund), volgens de Rechter heeft hij Aldert Klaas Dijkema vermoord en twee joodse mensen waarvan geen namen genoemd werden. Bruins zweeg in alle talen. Tsja, ik dacht hoe is het toch mogelijk dat het bijna 70 jaar geduurd heeft om deze man voor de Rechter te krijgen ???...

 • trijnie

  Uiteindelijk toch nog gerechtigheid. Zoiets mag niet ongestrafd blijven.

  Erg jammer dat er ook bij deze discussie 'geel' gekleurd bij moest komen...

 • denker123

  Beheerder,Hitler was de veroorzaker van deze moorden,Bruins voerde de bevelen uit zegd hij maar die kwamen onrechtstreeks van Hitler.Waren deze verzetstrijders er niet geweest dan was het nasi regime mischien nog aan de macht ,of waren de Russen veel verder gekomen en zaten we met een communistisch regime,in ieder geval waren er nog veel meer slachtoffers gevallen.Zelfs Paus Pius 12 sprak zich niet voldoende uit tegen de jodenvervolging van Hitler.De hedendaagse oorlogen lijken ook veel op het begin van W.O.2.Radicaal geworden moslims die uit hun netwerk gestoten zijn willen nu de macht grijpen inlanden in het midden oosten.Het hangt allemaal aan elkaar daarom is deze discussie zo breed geworden.Het ergste is dat bijna niemand iets geleerd heeft van wereldoorlog 2.

 • alco1

  Al vanaf 1933 was al duidelijk wat de plannen waren van Hitler. Bouwen van bunkers en schuilkelders en een enorme uitbreiding van het leger, maar geen land nam de verantwoordelijkheid om hem te stoppen. Heden ten dage zien we steeds weer van die figuren die zich boven een ander verheffen. Het is erg dat er een leugen van chemische wapens nodig was om die Sadam te elimineren.

 • Piet, Midden-Europa

  Aan het begin van oorlogen liggen veel oorzaken ; ontevredenheid, honger, idealisme/extremisme, haat, nijd enzovoort !!!... Hitler, Stalin, Mussolini, (waar de toenmalige Paus Pius 12 bang voor was) Gadaffi, Milosovic, Nasser, Hoessein enz. Plus de huidige Dictatoren of dictators die machtbezeten en psychopatische/saddistische praktijken laten zien. Wij zien nu ook hoe de gecivieliseerde wereld/politiek toekijkt !!!... Wij zien ook het gedrag en de houding van China en Rusland, zij hebben wel hun comministische idealen ingeruild voor kapitalistische idealen, dat is waar !!!... Maar dictatoriaal zijn zij gebleven !!!... Daarom zullen zij hun dictatoriale broeders niet in de kou laten staan. Gevaarlijk, zeer gevaarlijk !!!... Als de westelijke wereld verdronken is in haar sociale idealen, gaan waarschijnlijk de Chinezen met de Russen de toon aangeven.

 • Khalid en zijn maten

  Als in landen waar veel dure mineralen ,olie of gas in de bodem zit , onenigheid ontstaat zijn het over het algemeen de grote mogendheden die zich ermee bemoeien. En het leed van de bevolking staat hierbij vaak in de schaduw.

 • alco1

  @Khalid. Het gaat hen dan niet zo zeer om de olie e.d.. Maar de macht die ze daarmee hebben om verkeerde dingen te doen.

Laad alle reacties (101)

Of registreer je om te kunnen reageren.