Home

Nieuws 2136 x bekeken

Russen spelen hard spel met Oekraïne

Moskou – Rusland ontkent een handelsoorlog met Oekraïne te hebben ontketend maar houdt duizenden vrachtauto’s en treinen met Oekraïense producten langdurig op bij de grens.

Oekraïne heeft als tegenmaatregel de grenzen gesloten voor de import en doorvoer van graan en veevoer uit Russische gebieden inclusief Siberië en het Zuidelijk Federaal District, waar onder meer Rostov en Volgograd liggen.
Het begon met chocolade maar nu wil Rusland even helemaal geen producten uit Oekraïne meer zien. Staalreus Metinvest en bierbrouwer Obolon worden het hardst geraakt maar ook producenten van groente en fruit, vlees en zuivel worden geraakt. Een recente boycot van chocolade uit Oekraïne stoelde in elk geval officieel op zorgen voor de volksgezondheid, maar nu zijn producten tegengehouden zonder opgaaf van reden.
Oekraïne was onderdeel van het Tsaristische Rijk en later lidstaat van de Sovjet Unie, waarvan Rusland gangmaker was. Na 1991 gingen de landen echter toenemend hun eigen weg. Er ontstond een conflict over de aanwezigheid van Russische militaire bases in Oekraïne en de twee landen raakten in de winters van 2006 en 2009 verstrikt in een “gasoorlog”.
Een periode van toenadering volgde na de verkiezing van de Russisch gezinde Viktor Janoekovitsj in 2010. In 2012 besloot Oekraïne onderhandelingen te openen met Rusland en Kazachstan over de vorming van een graankartel dat in potentie een einde kan maken aan de Amerikaanse dominantie op de graanmarkt. Laatstgenoemde dreigt bij de oprichting van een dergelijk kartel naar de WTO te stappen, en Oekraïne zette de gesprekken stil.
De Oekraïense regering ontving vorige maand Vladimir Poetin. De Russische president vroeg Oekraïne geen stappen te zetten richting een economisch verdrag met de EU dan wel volledige toetreding. Poetin stelde Oekraïne voor toe te treden tot een douane-unie waartoe nu Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan behoren. Oekraïne weigerde. Poetin kwam even daarna ook onverrichter zake terug uit Azerbaijan.
De gevolgen van de handelsoorlog zijn groot. Rusland koopt 25 procent van de Oekraïense exporten. Het land is met Turkije en China de belangrijkste leverancier van groenten en fruit en domineert de markt voor kaas en plantaardige oliën. Oekraïne is na de EU en Brazilië en nog voor China en de VS de belangrijkste leverancier van agrarische producten aan Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.