Home

Nieuws 439 x bekeken

Rusland opent grenzen weer voor Oekraïne

Moskou – Rusland heeft een de facto importstop voor Oekraïense producten opgeheven. Dat meldt de Oekraïense overheid tegenover diverse Oekraïense media.

Sergei Glazjev, adviseur van de Russische president Vladimir Poetin, zegt evenwel dat Oekraïne meer 'tijdelijke blokkades' van producten kan verwachten als het land in november een vrijhandelsverdrag tekent met de EU.
Rusland wil dat Oekraïne net als de ex-Sovjet-staten Wit-Rusland en Kazachstan toetreedt tot een door de Russen geleide douane-unie. Het frustreert de Russen dat Oekraïne in navolging van de Baltische staten en Georgië politiek opschuift naar het Westen en zelfs toetreding tot de NAVO nastreeft. Glazjev noemt Oekraïense toetreding tot een vrijhandelszone met de EU 'suïcidaal'.  
De handelsoorlog is opmerkelijk, omdat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj door Westerse waarnemers bij de laatste presidentsverkiezingen werd gezien als de pro-Russische kandidaat, waar de inmiddels gevangengenomen Yulia Tymoshenko Oekraïne naar het Westen zou willen leiden.  Een exportstop leidde vorige week en begin deze week tot duizenden vrachtauto’s en treinwagons aan de grens.
Staalreus Metinvest en bierbrouwer Obolon worden het hardst geraakt, maar ook producenten van groente en fruit, vlees en zuivel worden geraakt. EU-handelswoordvoerder John Clancy EU reageerde maandag fel op de harde Russische opstelling. “Volgens de EU is wat voor economisch dreigement van Rusland richting de Oekraïne vanwege het mogelijk tekenen van een associatieverdrag met de EU onacceptabel.” De EU wil dat de landen hun handelsgeschillen voortaan binnen en in de geest van de WTO oplossen.

Of registreer je om te kunnen reageren.