Home

Nieuws 434 x bekeken

Republikeinen zelf vaak ontvanger voedselbonnen

Washington – De Republikeinse Partij in de VS wil fors snijden in de uitgaven aan voedselbonnen, de belangrijkste kostenpost op de landbouwbegroting.

Volgens een analyse van financieel dienstverlener Bloomberg zijn echter veel “counties”, een soort provincies, overwegend Republikeins gezind. Lokale politici vragen dan ook de landelijke partij haar mening te herzien.
Van de 254 counties waar het aantal ontvangers van voedselbonnen tussen 2007 en 2011 verdubbelde, werden 213 door Republikein Mitt Romney gewonnen bij de laatste presidentsverkiezingen. Ook als gekeken wordt naar counties met de hoogste concentratie ontvangers van voedselbonnen, blijkt dat een meerderheid in het Congres wordt vertegenwoordigd door een Republikein.
In totaal ontvingen vorig jaar 47 miljoen Amerikanen voedselbonnen, wat leidde tot een rekening voor de staat van 78 miljard dollar. Volgens de Republikeinen is het programma duur en fraudegevoelig. Volgens de partij is in 2013 al voor bijna 3 miljard dollar onterecht aan voedselbonnen verstrekt De Republikeinse Partij wil dat het voedselbonnenprogramma wordt gekort met 2 miljard dollar.  De Democraten hebben voorstellen hiertoe afgestemd en stelden zelf een bezuiniging voor van 400 miljoen dollar.
De Democraten zijn vooral verbolgen dat de Republikeinen vast houden aan subsidies voor boeren, deels omdat veel overwegend agrarische staten in het Zuiden overwegend Republikeins stemmen. Zo houden de Republikeinen vast aan hoge subsidies voor katoenproducenten, die door de WTO illegaal zijn verklaard. De VS betalen daarom jaarlijks een compensatiebedrag aan Brazilië, dat bij de WTO zaak maakte.
De Democraten stellen ook dat het werkelijke probleem achter de jaarlijkse toename in het verstrekken van voedselbonnen ligt in verdeling van rijkdom. De VS klimmen al weer even uit een economisch dal. Voor dit jaar wordt een groei van bijna 2 procent voorspelt. Maar een groot deel van de bevolking heeft dit niet geleid tot meer banen of een hoger inkomen.
De Republikeinen hebben sindsdien geopperd dat het voedselbonnenprogramma uit de Farm Bill, de landbouwbegroting, wordt gehaald, zodat ondanks de politieke onenigheid wel nieuw landbouwbeleid kan worden geformuleerd en aangenomen. De Democraten zijn hiertegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.