Home

Nieuws 2663 x bekeken 3 reacties

'Rendement op zonnepanelen varieert enorm'

Arnhem – De terugverdientijd van zonnepanelen varieert van 6 jaar tot meer dan 27 jaar. De bijbehorende rendementen op de investering over 25 jaar lopen uiteen van nul tot 15 procent per jaar.

Dat meldt accountantsbureau Flynth op basis van duizend financiële scans die klanten lieten uitvoeren. Volgens de organisatie is de interesse in zonnepanelen bij zowel agrariërs als particulieren heel groot. Het rendement hangt af van tal van factoren, aldus Flynth. Hoe lager het verbruik van elektriciteit van een bedrijf, bijvoorbeeld, hoe hoger het te behalen rendement. Dat komt door de wijze waarop energiebelasting wordt berekend. Zonligging is belangrijk evenals de aanwezige netaansluiting. Verzwaring van de netaansluiting is duur. De organisatie stelt net als LTO eerder ook vast dat het niet rendabel is meer zonnepanelen te plaatsen dan voor eigen verbruik.

Laatste reacties

 • new kids

  Als je met panelen begint moet je zorgen dat je net wat meer terug levert dan gebruikt anders kan je over de eerste 10000 kWh de meeste belasting betalen.
  Van 10000 tot 50000kWh betaal je al minder belasting en boven de 50000kWh betaal je minimaal energiebelasting. Met zelf produceren begin je aan de achterkant van je totaalverbruik. Dus wanneer je bv 80000kWh gebruikt moet je niet 65000 zelf produceren, maar 85000 zodat je zeker weet dat je van die energiebelasting af bent.

 • Weerkundige

  kliene boer stroom verbruiker enegie zuinge boer is het rendement hoger trug verdien tijd korter groote stroom vreters doe eerst aan energie besparing voor dat groene stroom gaat produceren
  daar licht een hoger rendemet

 • new kids

  En nou even in goed Nederlands van Rossum.

Of registreer je om te kunnen reageren.