Home

Nieuws 245 reactieslaatste update:16 aug 2013

Honderden aanvragen om ganzen te schieten

Doetinchem – Provincies krijgen tientallen tot meer dan honderd verzoeken van boeren binnen om ganzen te mogen schieten in de winter.

Dit na een oproep van onder meer melkveehoudersvakbond NMV om dit aan te vragen.
In Friesland zijn de meeste reacties geteld: 140. In Overijssel zijn 100 aanvragen binnengekomen, in Noord-Holland 40, in Gelderland 25 en in Groningen 15. Van andere ganzenprovincies zijn geen cijfers bekend.

Bedenker en aanjager van de actie is Leo van Malsen, wildbeheerder in Friesland. Hij is bang dat de provincies aan de haal gaan met het ganzenakkoord dat met zeven organisaties is gesloten. De maatregelen om zomerganzen te bestrijden zijn nog niet op gang gekomen, vergoedingen voor ganzenopvang staan op een laag pitje omdat 70 procent van de beheercontracten is afgelopen en niet wordt verlengd, maar komende winter moeten de ganzen wel met rust gelaten worden, verwacht hij. Daarbij heeft hij geen vertrouwen in het uitgangspunt van het ganzenplan, dat de dieren in de winter met rust gelaten kunnen worden. "Dat is totaal onzinnig. Afschot in de winter is nodig."

Van Malsen vreest dat met het invoeren van winterrust de mogelijkheid om te schieten definitief verdwijnt. Vandaar de oproep om massaal afschotvergunningen aan te vragen. "Als die mogelijkheid om te schieten eenmaal weg is, krijg je hem niet terug." De oproep om massaal afschotontheffingen aan te vragen is in feite een juridisch actiemiddel. Van Malsen wil provincies in gebreke stellen bij de rechter als ze niet tijdig, binnen een redelijke termijn van zes weken, een ontheffing of vrijstelling afgeven. Vandaar de deadline van 15 augustus die aan de actie is gesteld. Provincies hebben dan zes weken tijd om te reageren voor 1 oktober, traditioneel de start van het ganzenseizoen.

Provincies wijzen er op dat afschotontheffingen niet altijd door boeren bij de provincie hoeven worden aangevraagd. In bijvoorbeeld Noord-Holland en Gelderland is er een doorlopende ontheffing afgegeven aan de faunabeheereenheid. De exacte regels verschillen per provincie.

Peter de Koeijer, die namens LTO deelneemt aan het ganzenoverleg, staat niet achter de actie. Volgens hem is ondersteunend afschot in de winter niet de oplossing voor het ganzenprobleem. In het ganzenakkoord van G7 met provincies ligt de nadruk juist op aanpak in de zomer. In ruil daarvoor geldt dat ganzen 's winters zo veel mogelijk met rust gelaten moeten worden.

Hoe het aantal zomerganzen zich dit jaar heeft ontwikkeld, is nog onbekend. In juli is voor het eerst een landelijke telling gehouden volgens een telprotocol dat door diverse organisaties is geaccordeerd. De telling is gehouden door jagers, medewerkers van Sovon Vogelonderzoek en landschap Noord-Holland. De resultaten worden pas in oktober bekend. In 2012 is in negen provincies geteld volgens hetzelfde protocol. Toen kwam het aantal op 400.000 ganzen, waarvan 70 procent grauwe ganzen. Omgerekend naar heel Nederland was het aantal ganzen volgens de KNJV een half miljoen. Zuid-Holland is koploper met 150.000 stuks, gevolgd door Noord-Holland. Friesland en Utrecht staan op een derde plaats.

Laatste reacties

 • PetervanKempen

  Volgens Peter de Koeier, woordvoerder LTO in G7 'is ondersteunend afschot in de winter niet de oplossing voor ganzen schade'. Sinds wanneer heeft een ongekwalificeerde landbouwer uit Zeeland verstand van ganzen schade en oorzaken op overblijvend grasland in de winter in Friesland?
  het is een grog schandaal dat een zelfbenoemde woordvoerder van boeren die niet vertegenwoordigd zijn dit soort onzin als waarheid mag spuien. Honderden veehouders zijn hier de dupe van. Waar zijn de wetenschappelijke onderbouwingen voor de theorie zomerganzen reductie en winterganzen beleid in het hele G7 akkoord? Juist, die bestaan niet!
  G7 policy is allemaal wartaal gebaseerd op ijdele hoop, een op bestelling gemaakt rapport van LEI Wageningen voor IPO en structureel geldgebrek voor de financiering van ganzen opvanghobby van stedelingen. Oh ja en ook ontstaan door het niet leveren van opvang MET VOEDSEL in natura 2000 gebieden van ganzen zoals binnen de EU afgesproken is. 'Natuurlijk' mogen boeren volgens de G7 en de vogelbescherming nu het gelag van dit fiasco betalen, doen we toch altijd zo? Of deze keer eens niet door deze actie, misschien?

 • PetervanKempen

  is GROF schandaal, maar dat hadden de lezers wel door denk ik

 • biofrysk

  G7 plan: rust voor ganzen van 1 oktober tot 1 april.
  Van 1 april tot half july broedseizoen weidevogels, jagen is dan niet mogelijk.
  Blijft over 2,5 maand.
  Conclusie G 7 overleg:Ze hieven een glas, ze deden een plas, en alles bleef zoals het was.

 • tikka

  hallo,

  Volgens mij is Peter de Koeier zelf jager en zit hij in het Faunafonds!! Met Lto is het altijd hetzelfde, ze regelen iets (meestal precies in het straatje van wat de overheid wil) en vervolgens gaan ze het de boeren 'uitleggen'.

  gegroet.

  Tikka!

 • beemstek

  Het ganzen akkoord geeft weer aan dat LTO niet door weldenkende mensen bestuurd wordt .

 • gjh

  dit geeft maar weer aan dat peter de koeier er helemaal niets van begrijpt alleen maar mee lullen Zouden ze eerst de helft eens opruimen en dan pas kijken wat er met de rest moet gebeuren er zijn er net weer een groot aantal geland op mijn tarwe land nou Peter wat doe je eraan !!!!
  of denk je dat het meevalt zoals gewoonlijk

 • gjh

  is het niet peter de k(N)oeijer
  waarom is het zo gek dat het LTO leden hard minder wordt!!!!
  Zie hier daardoor!!!

 • PetervanKempen

  Inderdaad is Peter de Koeier behalve bouwboer, ook jager.
  Dat maakt het nog tragischer.
  Hij naait met zijn G7 waanidee die hij namens LTO aan ons wil 'uitleggen' maar eigenlijk gaat OPLEGGEN zowel zijn collega boeren als zijn collega jagers een oor aan.
  Ik denk dat de provincies in hun stoutste droom nooit hadden verwacht dat boeren door die actie zoals hier beschreven de aanzegging doen van procedures om hun recht op schade bestrijding en afschot in de winter te behouden.
  Zeg nu zelf, hoe vaak gaan boeren daadwerkelijk tot actie over?
  Serieus signaal denk ik, een streep in het zand waarover zowel IPO als de LTO niet heen moet stappen, want dan halen ze een publiekelijke afgang op hun hals.

 • jaapjo

  Denk dat Peter nu ook wel hoofdpijn heeft van de ganzen :)

 • jaapjo

  Peter koeier bedoel ik

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • PetervanKempen

  @ geen jacht meer: Ah! eindelijk duikt een geitewollensok op die alle 19e eeuwse ideeen in ons bolletje wil wegpoetsen met zijn nooit bewezen 20 e eeuws gelijk.
  Deze blog is voor echte boeren en buitenmensen, daar is de 19e eeuw nog net zo levend als jullie ideaal plaatjes van Jac P Thijsse: Komt nooit weer terug, want het nu is wat telt. Ganzenprobleem is van nu. Afschot zou niet helpen?
  Beste sok: toen de ganzen jacht ongebreideld mocht plaatsvinden tot 2005 namen de aantallen ganzen rapidemento af. Ik vond, en vind dat wat teveel van het goede, wij denken meer aan balans,maar ok: in ieder geval is aangetoond dat je kretelogie nergens op slaat.
  Ga maar in de Oostvaardesplassen genieten van je killing fields der lage landen zonder FAUNA BEHEER, (wat je jacht blijft noemen). Doe mij maar een paar mooie, gezonde reeen in de bosrand als gevolg van beheer door het geweer.
  Oh ja: je kunt ganzen en reeen opeten! Eng he?

 • Geen jacht meer

  Peterke toch, domme jagerspraat. Meer niet. Daar worden wij als ECHTE natuurbeschermers niet verward van. Wij winnen deze strijd tegen dat geknal, de publieke opinie keert zich zo tegen jullie en terecht. Daar mag jij in je stukje (vol taalfouten) wat lacherig over doen. Jij maakt onze pis niet lauw. Gewoon stoppen met schieten en onzinnige aanvragen, die smoren wij toch allemaal in de kiem. Jagers horen in een museum en dat gaat met de komende natuurwet ook gebeuren. DE MACHT IS AAN DE NATUURMENSEN NIET AAN KILLERS.

 • jordi 1455

  Natuur beschermers, hadden zij niet 1700 stuks vee laten verhongeren?
  Overigen ga jij dan die miljoenen schade die de ganzen veroorzaken allemaal betalen?

 • Geen jacht meer

  het is hier steeds duidelijker: boeren en jagers hebben geen enkel respecht voor ecologische processen en duurzaamheid. Alles overhoop schieten en als er ergens ooit een klein beetje misgaat daar jaren over zeuren. Wij stikken hier in de blubber.

 • jaapjo

  Noem je dat een klein beetje mis wat er in de oostvaarderplassen gebeurt?

 • Geen jacht meer

  Op dit moment is er niets, maar dan ook helemaal niets mis in de Ovpl. Hier wordt maar eens duidelijk aangetoond dat de natuur het zonder die plezierjagers kan, die voor de lol daar zitten te schieten, zoals hier vanmiddag op een perceel waar het graan al geoogst is. Tientallen duiven geschoten en aangeschoten. Als men op dat soort geoogste percelen de duiven met rust laat, doen ze zeker geen schade op percelen waar nog geoogst moet worden. Dat is logica, maaar logica bestaat niet bij die schietzieke hobbyisten. Zo is het. Leve een JACHTVRIJ NEDERLAND.

 • jaapjo

  <>

 • Bison

  Duidelijk een mentaal geval die 'geen jacht meer',..dom geboren,suf gewiegd en nooit wat bijgebracht.
  Sluit hem en een paar van die andere dwazen maar een weekje op in de OVP...zonder eten en wapens natuurlijk,..mischien worden ze wat wijzer??

 • Geen jacht meer

  Bison lijmt soms goed.......#17 is de waarheid. Helaas lopen er nog teveel van die jagers rond, die menen dat de natuur van hen is, hun schiettuin is. Maar dat is niet zo. De nieuwe natuurwet gaat dit duidelijk maken. Niet voor niets is de hele jagerswereld in paniek. Terecht. Het moet afgelopen zijn: LEVE EEN JACHTVRIJ NEDERLAND.

 • PetervanKempen

  Geachte geitewollen sok, Leuk dat de aanvraagactie door boeren zelfs in jou door indoctrinatie besmet brein is doorgedrongen als een novum. Het zijn hier dus BOEREN die zich tegen ongelimiteerd en op hun kosten ganzen opvangen in de winter breed maken en geen jagers! Dat had je nog niet helemaal goed op je harde schijf staan denk ik. Het leuke is nu dat de zaken omgedraaid gaan worden: vroeger deden de collega sokken maar wat en noemden dat natuurbeheer, nu eisen nota bene jagers dat natuurbeheerders Fauna beheren en biodiversiteit leveren in hun monocultuursteppes die ze stug natuurgebied blijven noemen, en boeren vertikken het langer de ganzenschade ervandaan te dragen. En weet je sokje? Dat gaat een keer leiden tot het afrekenen met die kantoornatuurliefhebbertjes die geilen op een wolf maar niet eens beheer kunnen voeren waarin alle fauna soorten in evenwicht met elkaar voorkomen zoals het hoort. En weet je waarom niet sok?
  Omdat de sokken van vandaag de dag alleen snoeien, ploegen hakken en onderwaterzetten goed kunnen. Het zijn dus tuinkabouters en geen natuurbeheerders.Een keer gaat de EU die waanzin niet meer sponsoren en moeten al die sokjes een echte baan zoeken om centjes te verdienen om hun biologische hap te kunnen kopen. De dag is heeeel dichtbij.

 • Geen jacht meer

  Peter: al lang vernieler van ONZE natuur?? Leve een JACHTVRIJ Nederland.
  En ik scheld niet...U laat zich leiden door achterhaalde boeren denkniveau's, die menen dat alles met een geweer is te regelen. Maar dat is niet zo. Wij accepteren die mensen niet meer.

 • Geen jacht meer

  O ja Peter, nog vergeten. Je was wel erg boos, dat is slecht voor je bloeddruk, zo direct moet je daarvoor naar de dokter en dat kost de gemeenschap (ons dus) weer veel geld. Rustig blijven dus en luisteren naar de mensen van BEHEER ZONDER GEWEER. Leve een jachtvrij Nederland.

 • Bison

  Geen jacht meer ,vijfde woord in eerste zin in # 22 is wel een beetje arrogant.. vind je niet?

  En bijna alles IS te regelen met een geweer,..I call it an egalizer.:-)

 • somporn

  Wie heeft er nu meer verstand van de natuur,een boer die zijn bestaan heeft door te werken in die natuur of een pipo die 1 keer in de 2 maand een keer in het bos loopt en de rest de natuur bekijkt via een webcam.
  Geen jacht meer,beetje verstand wat je dan hebt probeer dan dat ook eens te gebruiken,ga eens naar een boer en laat die je eens iets leren.
  De natuur begrijpen doe je niet via een webcam.

 • Mozes

  @geen jacht meer herken ik als @anti jacht die eerder op Agd-web schreef en ook al eens eerder hier op het forum heeft geschreven. Als hij eenmaal op het forum actief is gaat het snel van kwaad tot erger. Steeds vaker moeten reacties van zijn hand verwijdert worden omdat ze alle fatsoen te buiten gaan. Op een gegeven ogenblik zie hem niet meer totdat hij 6 á 7 maand later weer te voorschijn komt. In die tijd is hij waarschijnlijk opgenomen geweest in een psychiatrisch ziekenhuis.
  @geen jacht meer, hoe gaat het momenteel met jou? Niet vergeten je medicijnen in te nemen anders zijn wij jou hier op het forum zo weer kwijt.

 • W Geverink

  Als de natuur zichzelf helemaal kon reguleren en regelen waren je vriendjes Spotvogel en de Herkauwer nooit over ganze eieren dompelen of schudden begonnen.

 • alco1

  Het is juist de mens die met al zijn luxe industrie een grote inbreuk maakt op de ecologie. Ook mensen als @'Geen jacht meer', doen daaraan mee. Dit geeft zo'n grote ontwrichting dat we de verplichting hebben om ook weer te reguleren.

 • Geen jacht meer

  Mozes: dit keer mis. Ken anti-jacht wel, maar die komen er gelukkig steeds meer. Maar als het over woordgebruik gaat: lees vooral de minder beschaafde taal van je 'gedachten-genoten' en denk aan het volgende : de natuurwet legt de plezierjacht helemaal plat. LEVE EEN JACHTVRIJ NEDERLAND.

 • abtje

  Moet je je bootje dan in Belgie stallen als het in Nederland niet meer mag? :-)

 • bankivahoen

  Ik hoop voor je # 29 dat de natuurwet ook in het Pools opgesteld wordt, die kijken niet op een konijntje of karpertje meer of minder ! Dat natuurwetje waar je het over hebt zal er voor zorgen dat alles 'ondergronds' gaat dus of je daar dan ook van uit je dak gaat ?

 • jordi 1455

  @Geen jacht meer, die vriendjes van jou zijn echt dierenbeulen, laten een halfdode ree nog lekker een paar dagen creperen van de pijn, terwijl je met afschot er direct een eind aan kan maken.

 • Geen jacht meer

  Jordi: ook de jachtcursus gedaan?? Dus nu ook in paniek?? Wie had het hier op deze site over netjes blijven?? LEVE EEN JACHTVRIJ NEDERLAND. En dat komt eraan. YES!

 • alco1

  Aan de redactie. Herhaaldelijk wordt een oproep gedaan je aan de regels te houden. Het is belangrijk te analiseren hoe bepaalde uitspraken worden uitgelokt.

 • Geen jacht meer

  idd Alco. Men moet gewoon netjes blijven en geloven in elkaars idealen.

 • alco1

  Geloven in elkaars idealen zal tot niets leiden, omdat dit simpelweg niet kan. Respect voor ieders idealen komt beter in de buurt.
  Maar de beheerder vraagt inhoudelijk te wezen. Nou ik vind dat ik als boer daar over mee mag praten omdat het hier zo af en toe zwart ziet van die ganzen. Daarentegen bemoei ik me er niet mee of er iemand geopereerd moet worden in het ziekenhuis, want daar heb ik geen verstand van. Het is heel jammer dat velen zich bemoeien met onderwerpen als bovenstaand waar ze geen enkele kennis van hebben. Hierdoor krijg je het verschijnsel steeds meer van: Bekijk het maar! Echter zullen hierdoor de gevolgen voor de sociale minderheden desastreus zijn en het land in een anarchie veranderen.

 • Geen jacht meer

  Alco, ik ben zeer deskundig op het gebied van wildbeheer en ecologie. Dus ik vind dat ik recht heb op mijn mening, ook al is dit een boerensite. Uit ervaring weet ik maar al te goed dat agrariérs het niet zo nauw nemen met ecologie en duurzaamheid. Voorbeeld: heb jij je al eens afgevraagd waarom het bij jou zwart ziet van de ganzen en in mijn omgeving niet? Dan kun je zelf een antwoord op de vraag geven. Heb jij je al eens afgevraagd wat dat vergassen, doodschieten en aanschieten en verminken van ganzen voor resultaat heeft gehad?? (Afgezien van het dierenleed, metaal en loodvergiftiging) Dan kun je zelf het antwoord geven. We moeten hier idd netjes blijven en ik doe dat ook, veel netter al menige boer op deze site. Maar dan nog mag ik schrijven: leve een jachtvrij Nederland. Waarom? Omdat jacht nog NOOIT heeft gezorgd voor een oplossing van problemen. Sterker nog: door jacht zijn er alleen maar probelemen bij gekomen. Zeker voor de agrariër.

 • Mels

  Jazeker en ik ben Napoleon... kom op zeg eerst werden ganzen bejaagd en bleef de overlast binnen de perken en gelijktijdig met het verbieden van de jacht worden er zgn ganzenpoelen en weet ik veel wat voor geldverslindende projecten onder het mom van natuur aangelegd en nu geef jij de jagers de schuld van de ganzenoverlast? Zoals ik al zei ik ben Napoleon.

 • Flyinghollander

  Mels zulke denken de kennis in huis te hebben en het is also je praat tegen een stuk beton, kan je beter gewoon niet doen.

 • alco1

  @Geen jacht meer. Zoals gezegd, respect voor jouw mening, echter totaal geen geloof in jouw filosofie. Ik heb die ganzen omdat ik niet jaag en ook niet verjaag om anderen er mee op te zadelen. Wat jij beweert is net als dat je zegt. Hoe meer kraaien en ooievaars, des te beter het zal gaan met de weidevogels. Mijn geloof is dat flora en fauna beheer totaal mislukt is in jullie handen, want wij hebben als boeren al vele jaren niets meer te vertellen en als er niet snel ingegrepen wordt, is het onhelstelbaar. Ik ben benieuwd of je ook voor die mening respect hebt.

 • ed12345

  Jongens als we nu met z'n allen gewoon niet reageren op :Geen jacht meer en Romijen dan zijn we van een hoop onzinnig getik tak af

 • PetervanKempen

  Het wordt interessant te zien hoe het gaat aflopen met natuurbeheerders als de EU van hen gaat eisen dat er biodiversiteit geleverd wordt voor de natuurcentjes uit europa.
  Het ganzen probleem is niet beperkt tot de zomer en dat weten ze bij IPO best: Er komen nu 4 maal zo veel ganzen naar ons land in de winter als dat we hadden afgesproken BINNEN NATURA 2000 GEBIEDEN op te vangen. De door Vb aangestuurde truc om de boeren op overblijvend grasland niet meer toe te staan ganzen te verjagen en te bestrijden , terwijl die soorten Kol-Grauwe en Brandganzen welig tieren gaat niet op en zal voor de rechter worden afgewezen. Geen van die soorten wordt bedreigd en er is geen enkele reden dat boeren schade van die soorten voor lief moeten nemen. Natuurlijk is het mooi om afgesproken hoeveelheden Ganzen hier op te vangen en te eten te geven , maar dan moet er gewoon betaald worden zolang als er geen gras binnen de ruigte van natiuurgebieden te vinden is om dat te doen.

 • Geen jacht meer

  @ed12345: idd niet meer reageren: wie zwijgt stemt toe. In dit geval is er ook geen andere mogelijkheid en komt de tijd van een JACHTVRIJ NEDERLAND gelukkig steeds dichterbij. Met alle respect voor de agrariër.
  @alco: ook jij weet dat het aantal predatoren wordt bepaald door het aantal prooidieren. Niet andersom.
  Ecologie is zo belangrijk in modern natuurdenken.

 • sybrenm1

  Geen jacht meer en anti-jacht en consorten zijn een klein groepje extremisten. Als het aan hen ligt wordt het Nederlandse platteland één natuurgebied zonder agrariërs. Nederland kan dan alles importeren van het buitenland. Daarmee wordt NL straks een importerend land zoals Griekenland of Egypte. Je kan wel zien wat daar nu aan de hand is. Afschot is de beste manier om dit uit de hand gelopen ganzenprobleem op te lossen.

 • Mozes

  @geen jacht meer is wel degelijk dezelfde persoon als @anti jacht van eerder. Door te beweren dat dat niet zo is laat hij zien dat hij een ordinaire leugenaar is.

  Wat betreft de natuur: Nederland is in feite één grote stad. De mens is zo dominant aanwezig dat een zelfregulerend ecosysteem volkomen onmogelijk is. Dit heeft niets met jacht te maken. Overal staan huizen, ook op het platteland. Een zeer fijnmazige infrastructuur van wegen, spoorwegen, fietspaden en waterwegen. De kleine plekjes 'natuur' worden gebruikt voor recreatie door daar nog eens extra fiets en wandelpaden aan te leggen.
  Een zelfregulerend ecosysteem voor kleinere dieren is al bijna niet mogelijk, een zelfregulerend ecosysteem voor de grotere dieren is kompleet gekkenwerk.
  In de OVP bestaat een volkomen onnatuurlijk evenwicht. In de vrije natuur wordt geen evenwicht gevonden door uithongering maar door predatie. In de vrije natuur zullen bij voedselgebrek kuddes gewoon verder trekken. Ze zwerven rond op oppervlaktes groter dan de helft van Nederland. Je kunt de OVP dus nooit aanduiden als natuur.

  Het probleem met natuurmensen is dat ze de werkelijkheid van Nederland niet willen accepteren. In Nederland is de mens op iedere plek zo dominant aanwezig dat er geen natuur meer bestaat maar alleen nog cultuur. Dat wij natuur noemen zijn in feite perkjes in een tuin.

 • Geen jacht meer

  Mozes: weer mis. Maar ken hem wel. Wie niet??? Beroemde ecoloog aan het worden. Binnenkort heeft hij een uitgebreid interview op radio1 betreffende de nieuwe natuurwet. Wij leren veel van hem. Zijnhem zeer dankbaar. De KNJV ook!!!!!
  Zorgen jullie als agrariërs eerst nu eens dat jullie het eens zijn wb de ganzen. En reageer netjes, geen scheldpartijen. Elkaars mening dulden. Hebben boeren het vaak lastig mee, komen vaak wat onbeholpen, onbeleefd over. Als ik schrijf over de duiven jacht op geoogste percelen, moet je daar eens op ingaan. Wat heeft dat met beheer en jacht te maken?? Zo is het ook met de ganzen. Jacht heeft nog nooit voor oplossingen gezorgd, alleen maar voor problemen, net als geloof!!
  En zo stevenen we af op een geheel JACHTVRIJ NEDERLAND.

 • Geen jacht meer

  Sybrenn: leg eens uit waarom afschot de beste methode is?? In nette bewoordingen dan wel.
  En ik kan je verzekeren: ik ben geen extremist, maar veel agrariërs mijden open discussies en gaan voor verzamelde onzin.(Vaak aangegeven door het CDA)
  Als er iemand is die vindt dat boeren moeten blijven, ben ik het, maar dan wel ism ecologisch denkende mensen en niet met agrariërs die alleen maar gaan voor de 3e mercedes, net als de varkensboeren in het zuiden.

 • jaapjo

  mercedes of bmw,het zegt tegenwoordig niets meer je vindt ze in alle lagen van de bevolking...

 • gjh

  wat heb de jacht met een mercedes te maken je mist volkomen de draad

 • jaapjo

  @# 47 en wat is volgens jou de beste methode?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Geen jacht meer

  @ jaapjo:Ik wacht even de reactie af #44. Daarna zal ik doeltreffende methodes, gebaseerd op duurzaam beheer laten horen. Die zijn eigenlijk al bekend, maar de KNJV blokkeert altijd alles. Dan is het bij de KNJV weer 'beheer', dan weer 'jacht', dan weer 'wise-use', dan weer 'bestrijding'. Maar altijd moet er geschoten worden en dat wil de burger niet meer.
  Even wachten dus voor mijn oplossing voor een JACHTVRIJ NEDERLAND.

 • Bison

  Sinds wanneer maakt de burger de dienst uit?? • J@gertje


  @Geen jacht meer,
  19 aug # 37 schreef je het volgende: 'door jacht zijn er alleen maar probelemen bij gekomen. Zeker voor de agrariër'.

  Zou je daar een paar voorbeelden van kunnen geven?

 • alco1

  @Geen jacht meer. In #43 zeg je dat het aantal predatoren zelf regulerend is met het prooi aanbod. Daar ga je al de mist in, want dit gaat alleen op in een afgeschermd gebied. Die predatoren waar ik op doel vreten ook buiten hun territorium onder andere van land bestemd voor menselijke voedselproductie. Een teken dat zij daar gaan foureren is dat hun natuurlijke prooi op is. Dus een teken dat de natuur een handje geholpen moet worden. En beter een plotse dood dan laten creperen zoals in de OVP. Ook ooievaars worden bijgevoerd met eendagskuikens, ook zo wordt de zelf regulatie beinvloed. Sorry @Geen jacht meer. Ik kan alleen maar concluderen dat mensen als jullie van het padje geraakt zijn. Het is de hoogste tijd dat het boeren verstand de touwtjes weer in handen neemt.

 • Geen jacht meer

  ja jagertje dat kan ik best. Als ecoloog denkende (dus niet als dierendoodschieter) moet je van predatoren afblijven. Door de vos te bejagen, in jagerstermen uitroeien, onstaat er elk jaar in het voorjaar een konijnen explosie, door het gebrek aan predatoren. Dit is maar 1 voorbeeld. Door jacht op geoogste percelen veroorzaak je schade op ongeoogste percelen. Laat de dieren met rust op de restoogst dan vliegen ze niet naar ongeoogste percelen, dus jacht veroorzaakt ook daar weer veel OVERLAST. Door onnodige reewild jacht worden dieren zo schuw dat ze zich onnodig veel verplaatsen, daardoor een gevaar zijn voor het verkeer en bovendien veel meer voedsel tot zich nemen, wat landbouwschade kan veroorzaken. Zo zie je maar dat je nog veel kunt leren van iemand die zowel de jacht (bah) als de ecologie kent en rechtstreeks op zijn doel afgaat: EEN JACHTVRIJ NEDERLAND en dat komt er met die nieuwe natuurwet. Ik zie hier al 1 fazanterie die geen nieuwe schietschijven meer opfokt. Geweldig.

 • jordi 1455

  @geenjachtmeer dan creëer je een vossenprobleem, in feite los je een probleem op door een ander probleem te creëren, dat is geen oplossing.

 • dreetje

  Goed idee om de vossen te laten leven,ze ruimen amper een gans op maar dan brengen ze iniedergeval vossenlintworm en overige ziekten mee...

 • alco1

  @Geen jacht meer. In #55 gaf ik repliek op #43 van jouw. Je reageert niet,is dat een teken van wie zwijgt stemt toe en geef je toe aan je oogkleppen theorie?

 • sybrenm1

  Elke keer dat ik op bezoek kom bij mijn ouderlijk bedrijf in Friesland ziet het er soms zwart van de ganzen. Ze vreten alles kaal en schijten alles onder. Een groot deel van de eerste snede wordt door de ganzen kaal gevreten. Afschieten en wegjagen mag niet. Vroeger zag men ganzen in het voor- en najaar, nu zijn ze er jaarrond. Dat vind ik wel een uit de hand gelopen probleem. Om dat op te lossen lijkt mij schieten om de overpopulatie in te dammen wel nodig. Er hoeft niet lukraak geknald te worden. Of je kan idd vossen loslaten, maar krijg je een vossenprobleem. En die gaan niet lopen in de open greide landschap in Friesland.

 • Mozes

  @geen jacht meer, je gaat helemaal niet in op de argumenten die ik genoemd heb in reactie #45. Je praat er overheen met algemene laagdunkende opmerkingen over boeren. Je zegt dat boeren netjes en beleeft moeten antwoorden terwijl jou eigen reacties een aaneenschakeling zijn van minachting.
  Verder valt het mij op dat jij net als @antiejacht anderen probeerd te kleineren met spelfouten. Door te beweren dat jij niet dezelfde bent als @antiejacht bewijst in ieder geval dat je een leugenaar bent.

 • dreetje

  'geen jacht meer' gebruikt dit forum alleen maar om de jagers af te zeiken en de boeren op te stoken,maar hij komt maar met bar weinig zinnige argumenten.

 • Bison

  Geen jacht meer heeft net als die andere wild knuffelaars de klok wel horen luiden maar ze weten niet waar de klepel hangt!
  Hij is een 'ecoloog' met tunnel vision zonder absoluut enige wetenschap en hands on ervaring hoe het in een gezond ecosystem door moeder natuur geregeld is/word met betrekking tot een sustainable populatie en verspreiding van dier and plant soorten.
  Een gezond ecosystem is als een rondgaande ketting over een set of tandwielen
  Holland is wat dat betreft een bak met losse schakels en de tandwielen zijn zoek

 • J@gertje

  Je vergeet een heel belangrijk punt.
  Dat is de 'reproductieprikkel' van de ganzen.
  Door veelvuldig afschot (kunstmatige sterfte) produceren ganzen veel meer jongen.

  Dan nog een citaat van dhr. Leo van den Bergh gedaan op 11 aug. 2009 op dit forum.

  'Het hoofdmenu van vossen bestaat absoluut niet uit gewervelde dieren maar uit 'klein grut' zoals slakken, regenwormen'

  Op de site van de Faunabescherming staat zelf te lezen dat het menu van een vos slechts voor 10% uit gewervelde dieren bestaat.

  Voor alle duidelijkheid, dhr. van den Bergh schijnt ornitholoog van de Faunabescherming te zijn.

 • J@gertje

  Mijn bericht # 64 is uiteraard bestemd voor 'Geen jacht meer'

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • leo,s vriend

  Ok, laten we stoppen met de jacht op vossen.....dan zorgen die er wel voor dat de ganzenstand op peil blijft........
  Oeps! ovp: sinds jaar en dag GEEN jacht op vossen,sinds jaar en dag ongeveer 50 paartjes vossen aanwezig(volgens sbb)en het aantal ganzen? EXPLODEERT.(ook volgens sbb)
  Conclusie: vossen hebben totaal GEEN invloed op ganzenpopulaties.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Mels

  waarschijnlijk al lang geleden verwijderd van andere fora wegens niet voldoen aan de regels. Ach,telkens de juiste knop indrukken en de verwijderbijdrage hebben we weer geleverd.

 • Bison

  G J M,
  Ik zit er niet mee,.'t zal me aan mijn kont roesten of Nederland jachtvrij word of niet.
  Als je werkelijk iets nuttigs wil doen (wat ik betwijfel) dan kan je beter je energie wijden aan saving de Orang Oetan in Indonesie inplaats van dat nutteloze gelul over jachtopheffing.

 • Mozes

  @antiejacht, je hebt nog niet gereageerd op mijn argumenten in reactie #45. Je zegt van jezelf dat je een groot ecoloog bent dus je moet er toch iets over kunnen zeggen. Of ben je alleen een groot ecoloog op het toilet?

 • MKRouveen

  Een jachtvrij Nederland gaat niemand van ons meemaken. Het is en blijft nodig, om velerlei redenen. Verder ben ik het met Bison eens; als je dieren wilt beschermen ga dan de Japanners bij de walvissen vandaan houden. Dat is namelijk wèl zinvol.

 • jaapjo

  @ geen jacht meer,door jagen houdt je de aantallen beter op een acceptabel nivo,kijk maar bij muskusratten,eksters,kraaien etc, en hoeven uiteindelijk minder dieren dood en voorkom je situaties als op dit filmpje: <>
  Geen jacht meer in Nederland kun je wel op je buik schrijven,kijk maar naar de wilde zwijnen als er een paar tuintjes omgewroet worden of er gebeurt een verkeersongeluk denkt men er al heel anders over

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Bison

  G J M praatjes vullen geen gaatjes...lullen vullen.
  Volgens mij ben je helaas een amputee :-)

 • Mozes

  GJM, je hebt tav reactie #45 nog geen enkel argument aangedragen. Kom eerst maar eens van het toilet af en laat eens zien of je dan ecologisch ook nog iets kunt presteren.

 • alco1

  G j m Ik vroeg je wat in #55 Geen antwoordt betekend dat we jouw niet serieus kunnen nemen.

 • Geen jacht meer

  zie#56

 • Geen jacht meer

  #57: een vossenprobleem bestaat niet. Het aantal vossen is afhankelijk van de aanwezigheid van het aantal prooidieren. Niet andersom. Doet de KNJV ook altijd en dat wordt op de dierendoodschierterscursus ook zo geïndoctrineerd. Helaas!
  Verder zie #56
  Leve een jachtvrij Nederland, zonder al die afschotvergunningen, die niets oplossen. Want daar ging het uiteindelijk om in dit forum, wat IK netjes heb gedaan en dat kunnen we van verschillende anderen niet zeggen. Die vinden dat burgers niets te zeggen hebben. Nou let maar eens op, de komende tijd in de 2e kamer bij de nieuwe natuurwet!! Ik ben zelf apetrots dat onze leermeester a-j zo'n grote bijdrage heeft mogen en kunnen doen bij de totstandkoming van deze wet.

 • Mozes

  GJM, je zei zelf in een eerdere reactie:'wie zwijgt stemt toe'. Tav mijn argumenten in reactie #45 zal ik het daar maar op houden.

 • Geen jacht meer

  zie #56.

 • blackgold

  @geen jacht meer
  Jacht is en zal er altijd blijven...geen jacht is wanbeheer!!
  Echte natuur is er niet mee in NL!
  Uw theoretische gedachten komen totaal niet in overeenstemming met de praktijk.

 • Mozes

  GJM, in reactie #56 geef je geen antwoord op mijn argumenten in reactie #45. Daar zwijg je juist over. Wie zwijgt stemt toe!

 • Romeijn

  Beste Mozes, in de OVP is de predatie van de zwakke dieren overgenomen door de mens. Die selecteert nu op conditie. Dat is een nagenoeg natuurlijk evenwicht. Nergens worden grenzen gesteld aan het formaat van een zelfregulerend ecosysteem. Nederland kan je niet gelijkstellen met één ecosysteem. Jouw argumentatie geeft aan dat je de betekenis van de verschillende begrippen niet goed door hebt. Dat is jammer want dat maakt een goede inhoudelijke gedachtenwisseling moeilijk.

 • Mels

  Idd romeijn,als je alleen maar kunt ageren tegen de jacht maar de grote problemen niet wilt zien is het erg moeilijk om tot de hersens door te laten dringen dat jacht een onderdeel is van het ecosysteem in Nederland omdat het hier simpelweg te druk is,de mens is hier de grootste aanwezige en die jaagt,net als in het bos waar de wolven zitten ,veel andere dieren weg. Dat besef moet er eerst komen. Nederland kan niet een ecosysteem zijn. Dat is op deze postzegel niet mogelijk.

 • jordi 1455

  @geen jacht meer ga je vossen en wolven ook een jachtverbod opleggen?

 • Romeijn

  Beste Mels, je valt in herhaling zonder te begrijpen wat er door anderen geschreven wordt. Zoek eens op wat met ecosystemen bedoeld wordt en wat daarbinnen regelmechanismen kunnen zijn. Verder ben ik helemaal niet tegen jacht. Waar meningsverschillen over zouden kunnen bestaan is de manier en het moment van selecteren en de wijze van oogsten.

 • alco1

  DE meningen zijn verdeeld in wat is overlast. Iemand tien hoog in de bijlmer heeft dat natuurlijk niet, maar iemand bij de wateren des temeer.
  Jagen zou ik helemaal niet kunnen, maar het hoort wel in het eco systeem. Kijk de oude boeken er maar op na. Tegenwoordig maken wij mensen door onze luxe industrie een behoorlijke inbreuk op het eco systeem. Een verplichting dus om de natuur ook weer te sturen. Zelfs ik als niet jager zie dat het hier en daar gigantisch uit de klauwen loopt. Maar als bijvoedering van ééndagskuikens in de winter aan ooievaars nog niet erkent wordt als nog meer vervorming van het eco systeem, dan moeten er hardere maatregelen komen.

 • PetervanKempen

  Het plegen van afschot in het kader van wildbeheer heeft als doel dat een aantal dieren passend bij de draagkracht van de biotoop in betrekkelijke welstand kan blijven leven. die dieren zijn zelf in goede conditie en geven ons voldoening om die hun leven in het wild te laten volbrengen. Zo is het mooi dat we winterganzen in nederland een overwinteringsmogelijkheid bieden in natura 2000 gebieden die hen tevens rust en bescherming bieden. Dat die ganzen graag bij de buurboer snoepen van hoogwaardig eiwitrijk grasland is ook nog te begrijpen en zullen we doordat ganzen prima vliegen moeten accepteren en de schade darvan zouden we graag moeten willen dragen en vergoeden .
  Hoe anders wordt het als er 4 maal zoveel ganzen als afgesproken voor 0% eten geboden wordt in die natura 2000 gebieden en als gevolg daaarvan een hele sector buurboeren met grasland het prijskaartje moet dragen wegens geldgebrek bij de overheid die dat beleid steunde. Hoe belachelijk is het dan als volgens G7 en IPO die boeren zelf niet eens hun schade zelf mogen trachten te beperken als het om soorten gaat die echt totaal niet bedreigd zijn in hun voortbestaan??? Makkelijk roepen dan we zijn tegen het doodschieten van het teveel van die soorten maar oplossingen ho maar van die anti kant, wel losse flodders.

 • Mozes

  Romeijn #85, de OVP zijn ingesteld vanuit de gedachte dat er een evenwicht zou ontstaan buiten de mens om. Wat er ook gebeurde de mens zou zijn handen er vanaf houden. Dit idee werd door velen bekritiseerd omdat het gewenste evenwicht zou ontstaan door uithongering wat in de natuur niet voorkomt. Als voedsel op is trekken grote grazers gewoon verder. Ze bewegen zich in een gebied zo groot als half Nederland.
  In reactie #85 geef je voor het eerst toe dat beheer door de mens noodzakelijk is.

 • Geen jacht meer

  Mozes: Je wazelt en ziet allerlei rare beelden opdoemen. Daar kun je toch niet op reageren. Prietpraat is hier een nette bewoording.
  Ik verwijs naar de volgende reacties: #37 43 46 47 56 80.
  Dat is mijn uitspraak en daar zult U het mee moeten doen.
  Jacht heeft nog NOOIT iets opgelost. Afschotaanvragen worden door ons geboycot, ook in de toekomst.
  Jacht leidt altijd tot illegaliteit, want jagers houden daarvan, nooit met open vizier. (Denk alleen al aan vergiftigen van predatoren en uitzetten van tienduizenden fazanten) Oo, sorry, die moeten ook beheerd worden. Sorry, was ik vergeten.

 • J@gertje

  Mozes:
  Er reageren hier bepaalde types (# 92) die in een heel klein eigen wereldje leven.
  Meestal voelen zij zich daar intens gelukkig maar heel soms wordt het hen toch te benauwd en laten dan een schreeuw om aandacht horen.
  We moesten daar maar niet rechtstreeks meer op reageren anders gaan ze zich ook nog belangrijk voelen.

 • jordi 1455

  @j@gertje de anti-jacht lobby zijn de grootste dierenbeulen die de mensheid ooit heeft gekend. Ze laten liever 1700 grazers omkomen van de honger dan dat ze met een goed schot het dier uit zijn lijden te verlossen.

 • Mozes

  J@gertje, ik ben het volkomen met jou eens. Een zelf regulerende fauna kan wel maar alleen in gebieden die volkomen mensvrij en voldoende groot zijn. Misschien dat er in Duitsland nog een paar stukjes zijn, en verder in Oost Europa, Scandinavië en natuurlijk Canada. Hier in Nederland waar vrijwel iedere vierkante meter door de mens wordt bezet is dit onmogelijk. Ik zie bij mij in de omgeving zelfs gebeuren dat stukjes die nog enigszins mensvrij zijn ook nog toegankelijk worden gemaakt voor de mens. Ik woon in een landinrichtingsgebied waar ook veel 'natuur' wordt aangelegd. Dit houdt in dat men fiets en wandelpaden aanlegd op plaatsen waar vroeger nooit een mens kwam. Op de scheiding van een bosperceel en weiland waar eerder 's morgens vroeg de reeën met hun jongen tussen de koeien graasden loopt nu een fietspad. 'De burger moet kunnen genieten van de natuur' werd er gezegd. De reeën zijn weer één van hun zeldzame rustplekken kwijtgeraakt. Tegelijk wil men een zelfregulerende fauna die echter alleen mogelijk is in grote mensvrije

 • Mozes

  Vervolg:
  ....gebieden.
  Gisteren had ik de dierenarts nog op bezoek en had het er met hem over. De dierenarts is geboren en getogen in Suriname en kent dus natuur. Hij schudde zijn hoofd en zei:'ze zijn hier in Nederland toch met dingen bezig......'
  In het dichtstbevolkte land ter wereld een zelfregulerende fauna willen en dan ook nog fiets en wandelpaden aanleggen zodat de mens nog intensiever op iedere plek aanwezig kan zijn.
  Met verbijstering kijk ik toe hoe de natuurmensen de tegenstrijdigheid niet in de gaten hebben.

 • PetervanKempen

  Waarmee dus afdoende is gemotiveerd dat de vele gedane aanvragen van boeren om in de winter (onbedreigde soorten) ganzen te mogen afschieten eigenlijk bedoeld is om de G7 doelen te bereiken en de schade te verminderen. G7 betekent eigenlijk praten over geld. zie ook loven en bieden vandaag :of LTO zijn ziel en recht op eigen beheer en schade bestrijding op grasland wil verkopen voor een opvangvergoeding voor weinigen van 110 %. Blijkbaar begrijpen ze door indoctrinatie uit anti jacht kringen niet dat fauna beheer dat geld wat ze tekort komen voor een goede opvang van ganzen die het nodig hebben, kan besparen.
  Zou de G7 niet geholpen WILLEN worden? Grappig dat boeren wellicht via de rechter voor het eerst in Nederland via de provincies gaan afdwingen de G7 plannen te helpen waarmaken.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Geen jacht meer

  zie vooral #92 betreffende fazanten. Gaarne reactie van iemand die streeft naar een JACHTVRIJ NEDERLAND. En dat komt eraan. Amersfoort (knjv) in paniek.

 • Mozes

  GJM, ben jij van oorsprong misschien een fazant die een metamorfose heeft ondergaan tot de huidige persoon? Is dat misschien de reden waarom jij zo paniekerig bent over de jacht?

 • jordi 1455

  @ geen jacht meer, waarom mogen wij geen ganzen doden? en predatoren wel?

  Overigens als je tegen de jacht bent, ga je dan al die miljoenen aan schade vergoeden? en dan ook de schade die in de toekomst die door ganzen en ander wild word veroorzaakt? zo niet, dan betalen die ganzen de schade met hun leven.

 • jordi 1455

  aan jou de keus.

 • Geen jacht meer

  reageer op #92 en #99.
  Fijn, jachtvrij weekend.

 • Geen jacht meer

  en #98.
  Nogmaals fijn jachtvrij weekend.

 • Leo van Malsen

  @ Geen jacht meer: JA, zo laat u op onweerlegbare wijze zien, hoe onbetrouwbaar uw clubs zijn als medeonderhandelaar van de G7. Er is een accoord waarin de ganzen in de zomer zo'n beetje uitgeroeid moeten worden door jagers. Kennelijk ziet men in hoe sterk het oplossende effect is van de jacht, vreemd dat u beweert dat jagers nog nooit wat hebben opgelost. Wij werden er namelijk jaren door mensen als u van beschuldigt de ganzen te hebben uitgeroeid. Maar inderdaad, nu beweert uw zijde van het verhaal liever dat hoe meer je jaagt, hoe meer ganzen er komen... Je kunt jezelf niet erger tegen spreken. Maar nu dat acoord er ligt wordt het geboycot door onbetrouwbare individuen zoals u. Openbreken dus dat accoord, de andere 6 aan tafel gaan zich er toch niet aan houden middels mensen als u.

  U wenst mensen een jachtvrij weekend? Dat is veel te vroeg gejuichd, ik ga morgen weer fijn op pad, net zoals de afgelopen 4 dagen van deze week.

 • jordi 1455

  @Leo van Malsen, mijn oom werkt bij een gemeente bij het groenbeheer en die gemeente heeft ook al ontheffing van de provincie gekregen om die ganzen af te schieten, want het zijn veel te veel bij de recreatieplas.

  Overigens is de anti jacht lobby schuldig aan dit ganzen probleem, als er vijf jaar geleden was ingegrepen hoefden we minder ganzen af te schieten, zoiets noemen we wildbeheer.

 • gjh

  juist jordi dit is de schuld van de geitenwollen sokken die niet naar kunnen denken dit is nu een groot probleem e de oplossing is er groot gedeelte afknallen

 • jan10

  Kunnen we geen jacht meer niet aansprakelijk stellen en financieel niet uitkleden met zijn slappe zoete gezwam???
  Die lui uitkleden helpt het best!!!

 • PetervanKempen

  Beste mensen,
  Volgende week wordt in Fryslan besloten of het verboden wordt in de winterperiode op overblijvend grasland ganzen te schieten in het kader van schade bestrijding.Het lijkt me redelijk dat die ingreep op dit moment waarbij geen enkel ander middel van de G7 is waargemaakt betreffende zomerganzen bestrijding niet aan de orde is, De LTO laat weten dat indien geen G7 maatregelen zijn waargemaakt dit door Vogelbescherming nederland geeist moratorium niet aan de orde is, zij houden de G& aan integrale uitvoering. Ik stel vast dat binnen de natuurgebieden in Fryslan waar de ganzen in de zomer hun oorsprong vinden en in de winter overnachten tot op heden geen afschot heeft kunnen plaatsvinden, wegens gebrek aan medewerking van de zijde van de Provincie en de terrein beheerders. Zij vormen de meerderheid in zowel de FBE als de GAK. Wij kunnen dus niets afdwingen. Verzoeken worden welwillend aangehoord en actie ontbreekt.Afschot wordt uitermate negatief besproken in de Vraag en antwoord brief van G7. Gegevens over de migrerende aantallen ganzen in de winter en waar die eten krijgen ontbreken geheel.Draagkracht natura 2000 gebieden hiervoor idem. Aantallen onbedreigde soorten in winter exploderen, de graagkracht van broedgebieden in toendra's kan die niet meer aan. Conclusie: ganzen blijven inkorten in de winter, is rechtstreeks steun aan G7 doelen dus helaas VB dat gaan we doen.

 • PetervanKempen

  G& is G7, Graagkracht is Draagkracht, maar dat hoef ik jullie niet uit te leggen, meer voor de geitewollen sokken onder de in(kreet)sprekers.

 • Geen jacht meer

  zie #92. Fijn jachtvrij weekend toegewenst.
  Gij zult niet doden.
  En zeker geen doding aanvragen.

 • jordi 1455

  @geen jacht meer, dieren doden is volgens de bijbel toegestaan.
  ik heb er ook 1, gij zult geen kwaad spreken over een ander en kwaad spreken over een ander kan je als 1 van de beste .

 • Geen jacht meer

  Jordi, Jordi, schaam je.

 • gjh

  jordi wijze woorden je heb gelijk en stoppen met jagen is geen optie dus hoop ik nog veel ganzen naar beneden te halen!!

 • koestal

  Daarom komen de wolven hier naar toe ,dat is voor het natuurlijke evenwicht !

 • PetervanKempen

  Een nieuwtje: dat ondanks al die aanvragen de provincie Gelderland in de zomermaanden de wijziging erdoor joeg volgens de VB optie afschot in winter verbieden. Nu gaan BOEREN, die dat door kregen, daartegen in bezwaar. Leuk , je ziet nu dat BOEREN met de zelfde bezwaarmaak wapens als de Fauna Bescherming van ons sokje altijd gebruikt, de provincie onderuit gaan halen en het besluit gaan laten schorsen via de bestuursrechter. VOOR HET EERST in Nederland, maar wellicht een beginnende hype, dat Boeren zo van zich afbijten en zich niet in de hoek waar de financiele klappen vallen laten manouvreren om geitewollensokkenhobbies te laten plaatsvinden!! ( voor de duidelijkheid, deze acties gaan NIET uit van de LTO).Om in geitewollen taal te blijven, Provincie ging jagen (op G7 resultaat) en de konijnen( boeren van de NMV ) schieten terug!! Paniek in de G7 keet.

 • Geen jacht meer

  Peter: er is alleen paniek bij de jagers en hun schietclub in Amersfoort. Daar staat de boel op z'n kop met de nieuwe natuurwet in aantocht. Afgelopen is het gemoord door deze huurmoordenaars. Kom maar op en wees welkom GIJ JACHTVRIJ NEDERLAND. Jacht brengt verderf, geen oplossingen. Gelukkig al dat angstzweet bij de 'beheerders'. Wij boycotten toch alle aanvragen.

 • somporn

  Sommige mensen voelen zich wel heel belangrijk hier,sok.

 • Geen jacht meer

  Het meervoud van sok is sokken, somporn(o)

 • alco1

  DE jagers zijn niet in paniek voor de nieuwe natuurwet. Het zijn juist de echte natuur mensen die in paniek zijn over het feit dat natuur wetten niet ingrijpen waar de mens door zijn luxe industrie inbreuk pleegt.

 • Mozes

  Met 'sok' bedoelen ze jou, @geen jacht meer. Jij bent toch enkelvoud of ben je geboren als een twee-eiige éénling?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Leo van Malsen

  De KNJV in paniek? Kan het me niet voorstellen. Die wilden juist tekenen toen G7 nog G8 heette. Ze zouden de plannen alleen maar toejuichen. En dat de FB als 'gewapende tak' van de Vogelbescherming aanvecht is precies de schets van de onbetrouwbaarheid van de VB als partner van LTO om in de G7 mee te onderhandelen.

  Nu weer genoeg tijd verprutst, ik ga weer even het veld in om te jagen.

 • Geen jacht meer

  Okee Leo, ook gefrustreerd? Verknal je frustratie op een onschuldig dier en keert voldaan weer huiswaarts. Zie verder #122. Wat een paniek onder de doodschietjagers n.a.v. de nieuwe natuurwet. De ene lobby na de andere. TE LAAT!! Het jachtvrije Nederland lacht ons toe en de doodschietjagers zitten in een kringetje bij elkaar en houden elkaars hand vast en verdringen hun tranen. GEWELDIG TOCH!

 • PetervanKempen

  Sokje is FB! Eindelijk uit de kast. Geeft niet hoor sokje, je hoort er ook bij ook al ben je 'anders'. Dat kan in Nederland weer sinds 1945.
  Het wordt nu echt aandoenlijk, die herhalingen van je aangeleerde dogma's.
  Hey sokje, het liedje van Andre van Duijn was: je gaat jagen en de konijnen schieten terug.Vind ik wel wel leuk. Geeft wel een kick moet ik zeggen. Is pure moordlust bevrediging, toch, he sokje?
  Ik zie dat je eigen FB taktieken van protesteren via de bestuursrechter nu door boeren op jullie soort en G7 ideeen zelf worden toegepast.
  Humor. Boeren halen door aanvraagaktie G7 plan onderuit, aldus (goedbetaalde) G7 voorzitter en oud links kamerlid en Boer (??) hr Waalkens. Wat sneu nou. Boeren schieten terug, stond dat in de spelregels die geestverwanten bij G7 hadden opgesteld?

 • Mozes

  PetervanKempen, hoe lossen wij het ganzenprobleem op? Jij wekt de indruk dat je net als @geen jacht meer meer met machtsstrijd bezig bent dan met het oplossen van het ganzenprobleem.

 • W Geverink

  Als anti jacht, de spotvogel en de herkauwer net zo eieren konden schudden als dat ze konden praten waren er zo veel ganzen niet geweest. Maar het is altijd hetzelfde met dat volk. Ze weten het allemaal presies zolang de ander het vuile werk maar opknapt.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • W Geverink

  Nee anti jacht, het is gebrek aan kennis en onkunde dat mensen zoals jullie met onwerkbare oplossingen aankomen waarvan jullie al het werk op een al hard werkende groep in de samenleving willen afschuiven. Zoals ik al zei. Als jullie konden aanpakken zoals jullie preken was er geen ganzenprobleem.

 • jordi 1455

  @Geen jacht meer, dan mogen jou slachtoffers van mij beslag leggen op al jouw bezittingen zodat ze nog een beetje schadeloos worden gesteld.

 • jordi 1455

  @geenjachtmeer als er een vliegtuig neerstort door een gans en er vallen doden en de vergunning was geboycot door de anti-jachtlobby dan zijn zij nalatig.

 • somporn

  Zodra er slachtoffers vallen zoals Jordi aangeeft worden er direct maatregelen getroffen,hoe hard wd dan ook roept,dan zegt zelfs de overheid dat de mensheid boven het belang van de dieren gaat.

 • PetervanKempen

  @mozes: ben je serieus met je vraag of wil je de discusssie opkrikken?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Geen jacht meer

  Was ik nog vergeten: wederom een fijn jachtvrij weekend.

 • J@gertje

  Gisterenavond had ik een reebok, vanmorgen 23 ganzen en vanmiddag een kleine 80 houtduiven.
  En morgen, shoarma van ganzenborst met lekker een duivensoepje als voorafje tijdens de middagdis.
  Dus niet bepaald een jachtvrij weeken :-))

 • Bison

  J@gertje jij doerak, nou maak je hem aan het huilen.

 • Leo van Malsen

  @Geen jacht meer: Als je wilt zuigen ben je bij mij aan het verkeerde adres, ik heb geen spenen.

  Wij hebben veel geleerd van jullie anti-jacht campagne en gebruiken nu jullie methoden tegen jezelf. Heel succesvol...

  Als je echt een beetje om dieren geeft, zet je er dan voor in. Ga actie voeren bij de Oostvaardersplassen of zo.

  Ondertussen ben je zelf alweer volledig door de mand gevallen. Ex jager die door zijn eigen combinatie eruit is gezet vanwege onweidelijk gedrag.... Je doet aan zelfreflectie.

 • jordi 1455

  @geen jacht meer, 1 gans kan aan een straalmotor fikse schade aanbrengen. Afschieten is eigen best dier vriendelijk als je het vergelijkt met het levend versnippert worden in een straalmotor. Overigens bij schiphol worden de meeste ganzen vergast. Schijnbaar ziet jou kleine brein niet in dat al dat gevogelte levens onnodig in gevaar brengt en laat staan wat voor economische schade ze aanrichten. Als je de dupe bent van die beesten piep je anders.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • J@gertje

  Je Caps Lock toets blijft hangen.
  Of ik zoveel patronen wel kan betalen?
  Waarom zou ik een stumper als jij daar uitleg geven?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Geen jacht meer

  Jordi: niet doen en netjes blijven. Je hebt echter een groot vliegprobleem. Geeft niet, kom je wel overheen. Stoppen met jagen helpt echt. Sterkte grote vriend!
  Bovendien beschuldig ik de Boerderij nergens van. Lees maar eens goed. Waarom al die frustraties bij jou. Ja, de doodschieterscursus was duur...Idd. Vergeet dat.
  Ja, mijn hoofdletters bleven soms hangen, jagertje, kwam omdat ik deze morgen nogal druk was met het neerhalen van 2 illegale hoogzitten. Kostte me wel 50 euro aan hulp, maar dan heb je ook wat. Deze week nog wat meer inzagen.
  Jacht brengt nooit oplossingen, alleen ellende. Dat vinden min helpers ook.
  Leve: een jachtvrij Nederland.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • J@gertje

  G.j.m.
  Heeft Jordi volgens jou last van frustraties?
  De enige die hier gefrustreerd is ben je zelf, en dat laat je onderhand overduidelijk merken.
  Ga hulp zoeken.

 • Geen jacht meer

  Heel de knjv heeft wat last van frustraties. Maar het ging hier over afschotvergunningen, daar is weinig van over gebleven omdat de jagers zo teleurgesteld zijn in hun eigen onzin. Dat moet beter worden. Maar als de nieuwe natuurwet haar intrede doet, is het toch gebeurd, velen hebben dat zelf al aangegeven. Dus hier gewoon netjes blijven en geen termen als in #144 van een wel heel erg boze en jagende somporn. Is ongepast. Gij zult niet doden in een jachtvrij Nederland.

 • Mozes

  Leo van Maisen #138, al lange tijd is mij duidelijk dat @geen acht meer niet gedreven wordt door dierenliefde maar door frustraties en zelfs regelrechte haat jegens jagers. Toen ik voor het eerst op het forum van toen nog Agd-web begon te reageren in 2011 was @antie jacht daar ook al. Hij vertelde toen al eens dat hij vroeger jager was geweest en zelfs in het bestuur van de jagersvereniging had gezeten. Vanwege zijn grote frustratie jegens jagers kon ik op mijn vingers natellen dat hij er blijkbaar uitgetrapt was. Wát hij bij de hakken heeft gehad in de tijd dat hij nog jager was is mij nooit duidelijk geworden.
  In reactie #138 wek jij de indruk dat jij daar meer van weet. Na 2,5 jaar het gescheld en getier van antiejacht te hebben gelezen ben ik erg nieuwsgierig. Als je hier inderdaad meer van weet vertel het ons eens zodat wij weten waar wij mee te maken hebben.

 • jordi 1455

  @geen jacht meer, van god mogen we vlees eten en als we vlees mogen eten mogen we dieren doden.

 • Leo van Malsen

  @Mozes, wij hebben het over dezelfde persoon....

  @geen jacht meer: Waarom reageer je niet inhoudelijk op mijn tip echt iets te gaan doen voor de dieren zoals die op de OVP? Duidelijk omdat je zelf door jagers uit je combinatie bent gezet wegens onweidelijk gedrag. Je zegt dat anderen gefrustreerd zijn maar je botviert je eigen frustratie alleen maar door hier aan zelfreflectie te doen. En omdat je in werkelijkheid totaal niet om dieren geeft, besteedt je je tijd niet aan hun belangen maar aan zinloos herhalen van lege woorden.

  Ik ga verder niet meer op jou reageren, je gewoon totaal negeren. Ik roep de anderen op exact hetzelfde te doen. Als je dit soort mensen geen aandacht geeft worden ze namelijk vanzelf stil, net als plantjes die je geen water geeft....

 • Mozes

  Leo van Maisen, waaruit bestond dat 'onweidelijk' gedrag? Wat bedoel je daar mee?

 • alco1

  @Mozes. Het lijkt wel een beetje op de ontmaskering van @politiek

 • J@gertje

  Mozes,
  Ik wil niet op de stoel van Leo van Malsen gaan zitten, maar hieronder vind je de weidelijkheidsregels voor de jager

  Beheer van het jachtveld

  De jager:

  a. beschermt de fauna en flora in het jachtveld tegen onredelijke en/of onrechtmatige aantasting;
  b. helpt het dier in barre omstandigheden;
  c. jaagt met inachtneming van de bepalingen van fauna- en wildbeheerplannen;
  d. onderhoudt regelmatig contacten met grondgebruikers en andere betrokkenen en tracht belangrijke schade door dieren te voorkomen;
  e. houdt zijn kennis op het gebied van natuur, fauna, beheer en jacht op peil.

  Houding ten opzichte van dieren

  De jager:
  a. zal alle middelen aanwenden om dieren niet onnodig te laten lijden;
  b. besteedt alle moeite en zorg aan het binnenbrengen van beschoten dieren en moet daartoe kunnen beschikken over een jachthond;
  c. verzorgt de dode dieren zodanig, dat er een optimaal gebruik van kan worden gemaakt.

  Zelfbeheersing

  De jager:
  a. beoefent de jacht - in de ruimste zin van het woord - binnen de eisen van goed fauna- en wildbeheer.
  b. schiet alleen als:
  1. hij het dier voldoende kan aanspreken en kan binnenkrijgen;
  2. het dier zich voor hem dodelijk trefbaar vertoont en het dier zich niet gunstiger presen­teert voor een andere jager.

  Veiligheid met het wapen

 • J@gertje

  Vervolg:
  De jager:
  a. opent en ontlaadt zijn wapen wanneer hij niet schietklaar hoeft te zijn;
  b. passeert een hindernis alleen met een geopend en ongeladen wapen;
  c. hanteert zijn wapen zodanig, dat het nooit op een mens is gericht;
  d. neemt bij het schieten steeds een ruime veiligheidsgrens in acht;
  e. zorgt ervoor voldoende vaardig te blijven in het gebruik van zijn wapen(s).

  Houding tegenover derden

  De jager:

  a. heeft respect voor de rechten en eigendommen van derden;
  b. bevordert door zijn gedrag in het veld een positief beeld van de jacht;
  c. gedraagt zich collegiaal tegenover andere jagers;
  d. volgt stipt de aanwijzingen op van de jagermeester, de jachtopzichter of diens helpers.

  Houding ten opzichte van de samenleving

  De jager:
  a. is bereid actief mee te werken aan het geven van voorlichting over het jachtbedrijf;
  b. doet constructief mee in maatschappelijke discussies over natuurbeheer en de wetgeving daarover;
  c. werkt waar mogelijk samen met andere natuurbeheerders;
  d. onderwerpt zich aan het tuchtrecht;

  Groet,
  J@gertje

 • Leo van Malsen

  @ Mozes: Hij was eerst sportschutter en had het schieten op schijven en namaakdoelen wel gehad. Hij dacht in de jacht een nieuwe uitdaging te vinden en schoot op alles wat bewoog. Van dat gedrag waren zijn jachtmaten niet gediend en zetten hem na een aantal waarschuwingen uit de combinatie. Hierop is zijn hele gedrag gebaseerd, terugpakken van zijn voormalige jachtmaten. Dit is uiteraard een heel verkorte versie van het hele verhaal. Maar het beeld dat hij wil scheppen over jagend Nederland is gebaseerd op de wijze waarop hij zelf in de materie stond..... Zelfreflectie dus.

  Ik zou graag bekend maken hoe ik dat weet maar wil dat om 'strategische' reden niet doen. Als hij zijn naam verandert heb ik hem zo weer 'gevonden'

 • jordi 1455

  @Leo van Malsen dus de persoon in kwestie doet dit puur uit wraak.

 • Romeijn

  Hier in de omgeving is het nogal gebruikelijk onder de jagers om elkaar zwart te maken en zelfs aan te geven. Daar hoeven geen andere personen via Internet voor zwart gemaakt te worden. Bovendien is het erg moeilijk voor deze persoon om zich op deze manier tegen deze verdachtmakingen te verdedigen. Met stilzwijgen komt een open discussie ook niet verder. Deze manier van optreden siert je niet Leo. Jammer.

 • J@gertje

  @Romeijn,
  Dan kom jij, triest genoeg, uit een slechte omgeving.
  Wellicht is verhuizen naar een ver land een optie.

 • Romeijn

  Wat schieten we met z'n allen op met die opmerking?
  Wordt het wildbeheer in Nederland daar beter van?

 • Romeijn

  @ J@agertje, Leo van Malsen, c.s.

  De jager:

  a. heeft respect ...
  b. bevordert door zijn gedrag een positief beeld ...
  c. gedraagt zich collegiaal ...

  De jager

  a. is bereid actief mee te werken ...
  b. doet constructief mee in maatschappelijke discussies ...
  c. werkt waar mogelijk samen ...

  Komt dit overeen met de voorgaande opmerkingen?

 • alco1

  Wie is begonnen en steeds herhalend een ander zwart te maken?
  Wat brengen die opmerkingen nou op?
  Het brengt alleen maar wrevel, waar het wildbeheer echt niet beter van wordt!!

 • J@gertje

  Nou Romeijn, als al die betweters die jagers overal van beschuldigen zonder enige onderbouwing naar een ver land zouden verhuizen wordt het wildbeheer er i.i.g. niet slechter van.
  Kun je gelijk de populatie keukentrappen aldaar een beetje in de gaten houden. :-))

 • J@gertje

  Dus ik ben bereid om:
  a. actief mee te werken ...
  b. doe constructief mee in maatschappelijke discussies ...
  c. werk waar mogelijk samen naar het zoeken van mogelijke oplossingen.

 • Mozes

  Leo van Maisen, bedankt voor de informatie. Ik hoef niet te weten wat jou bronnen zijn en de echte naam van @antiejacht hoef ik helemaal niet te weten. Ik wilde alleen graag weten op welke gebeurtenis zijn frustraties gebaseerd zijn. Dat heb je voldoende beantwoordt.
  Het is voor mij wel een openbaring dat de beschrijving die hij geeft van jagers een beschrijving is van hemzelf. Van verschillende gedragingen begrijp ik het achterliggende psychologische mechanisme. Van dit gedrag nog niet.
  @antiejacht beschuldigde jagers er van dat ze alles lukraak doodschoten en bracht dit bij herhaling in verband met sex. Volgens hem zouden de jagers daar een orgasme aan beleven. Dit komt overeen met een theorie van Freud die er van uit ging dat alleen mannen oorlog voeren omdat dit sex-gedreven zou zijn. Omdat de beschrijving die hij van jagers geeft een beschrijving van hemzelf is zouden wij kunnen vermoeden dat hij een seksueel probleem heeft.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Romeijn

  Dit lijkt mij geen zinvolle discussie. Als de persoon in kwestie zich niet correct gedraagt dan kan je dat zelf nog wel doen. Het lijkt mij beter om de discussie zuiver te houden. Daarbij is het niet nodig om op de persoon te spelen. Dat gebeurt hier bij herhaling. Als we met elkaar 'constructief willen meedoen aan de maatschappelijke discussie' dan gaat het hier om de argumenten; ongeacht hoe een persoon de betreffende argumenten (al of niet tactisch geformuleerd) naar voren brengt. Door al die 'ruis' zou je heen moeten kunnen kijken.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Geen jacht meer

  Okee Leo, geweldig, niet meer op mij reageren, jij wordt er gek van.
  Alleen weet ik nog steeds niet wat jij bedoelt en over wie je het hebt. ik ben pas sinds zeer kort bij FB (de meest geweldige natuurvereniging van Nederland) en kwam dit artikel uit de boerderij tegen. Daar is de discussie begonnen. Nu weet ik nog zekerder dat jagers per definitie NIET DEUGEN, GEEN ENKELE UITZONDERING.
  Jagertje heeft de hele dierendoodschieterscursus gekopieerd. Fantastisch toch. Hij is vergeten het uitzetten van fazanten erbij te zetten. Jagertje op zijn best. Hij had blijkbaar weer tijd genoeg.
  Voor alle anderen op het forum: reageer op de afschotvergunningen. Daar ging het om. Mijn stelling is dat jacht nog nooit iets heeft opgelost en dit ook nooit zal doen, het brengy dierenleed en ellende. Daarom komt de nieuwe natuurwet juist op tijd. Die legt de jacht volledig aan banden en ik ben APETROTS dat ik een aanzienlijke bijdrage aan deze nieuwe wet heb kunnen bijdragen. Bijna was die wet van Bleker doorgegaan, ook die hebben we in de prullenbak gekregen. wij winnen eigenlijk bijna alles, nu ook weer Apeldoorn. De publieke opninie heeft zich, dankzij ons, volledig tegen de jacht gekeerd. Wat jullie nog doen zijn wat achterhoede gevechten. FB en DB alsmede VB ruineren de jacht, ook al hebben jullie dat 'wildbeheer'gedoopt. De grootste fout die jullie gemaakt hebben.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • somporn

  Zo kunnen we eindelijk weer een gewone discussie voeren,nu de radicalen zijn bloot gelegd.
  Leo van Malsen bedankt en ga door met goed speurwerk.

 • W Geverink

  Schitterend! Zo leer je nog eens wat. En de heftigheid der stuiptrekkingen van geen jacht meer bevestigen jou verhaal Leo.

 • Romeijn

  @ Geen jacht meer: zo is het wel genoeg geweest. Mijn opmerkingen gelden net zo goed voor jou. Met deze manier van optreden bereik je alleen maar dat de partijen zich steeds verder in de loopgraven terugtrekken. Met een verdere verzuiling in het Nederlandse natuurbeheerlandschap zijn we niet gediend. Je bent kinderachtig en schadelijk bezig.
  Aan jouw nieuwe Natuurwet hebben we weinig als men in het landelijk gebied zegt: 'wie hebt hier onze iegen regels'. Daar kan je niet tegenop handhaven. Daar heb je draagvlak voor nodig. En dat bereik je zo niet.

 • alco1

  Dat moet maar van je gezegd worden! 'Kinderachtig en schadelijk bezig.'
  Trouwens, goed begrepen @Romeijn wat ik ook in #160 bedoelde.

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Zoals inmiddels door meerdere gebruikers is aangegeven: Het is absoluut niet nodig om op de persoon te gaan spelen in een discussie. Bij deze het verzoek om een inhoudelijke discussie te voeren in plaats van op elkaar in te hakken. De jacht heeft zowel voor- als nadelen. Behandel elkaars mening met wat meer respect, lees de argumenten van een ander goed en blijf niet de eigen mening herhaaldelijk doorduwen.

  Verder het verzoek aan meerdere gebruikers om de regels eens goed door te lezen. Er wordt hier flink op het randje gebalanceerd richting het verwijderen van het account.

  <>
 • alco1

  Plezier jacht en jacht ter bevordering van regulering van de wildstand is totaal iets anders. Het eerste walg ik van en het tweede zie ik als een noodzaak.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Geen jacht meer

  @Alco: de oplossing van het ganzenprobleem ligt niet in doodschieten van deze dieren. De oplossingen moeten worden gezocht in het gebied van duurzaamheid, creatieve oplossingen, oplossingen gedragen door mensen. Daar hoort jacht in deze tijd niet meer bij. Helaas voor deze groepering. Kijk maar eens op internet naar die twee filmpjes hoe jagers daar omgaan met aangeschoten ganzen. Dit pikt de maatschappij niet. Bekijk ook maar eens de commentaren op facebook van FB. Dit zijn geen dierenknuffelaartjes, dit zijn mensen die opkomen voor dierenwelzijn, het grote woord dat boeren ook zo graag gebruiken.
  Ik zal in de volgende reactie (anders teveel woorden) even een commentaar bijplakken van Toon vd B., een man die alle in en outs van de jacht kent.

  Ps. Gelukkig heeft de redactie maar een enkele reactie van mij verwijderd. Dat was terecht, maar wel een reactie op de voortdurende kleineringen. Andere reacties veel meer terecht verwijderd

 • Geen jacht meer

  Hier dus de link en het commentaar van onze grote vriend Toon vd B.
  <>
  Zie fb vd faunabescherming voor het commentaar.
  Commentaar was teveel woorden hier.
  Veel leesplezier en haal er wijsheid uit.

 • PetervanKempen

  @GJW, helaas, na al dat geraas, nog steeds geen van jezelf afkomstige redenatie waaruit blijkt dat dierenpopulaties zichzelf reguleren en al helemaal geen voorbeeld waar dat in een europees, geindustrialiseerd land zonder echte natuur zo is bewezen. Maar goed, ik vraag ook wel om het onmogelijke.........Vandaar dat al die boeren dus daar ging het artikel over, vergunning, ontheffing en vrijstelling aanvragen om een 'teveel' aan ganzen die absoluut niet worden bedreigd in hun voortbestaan, door afschot te mogen bestrijden en hun bedrijfsschades onder controle te houden. En ja, het geweer is daarvoor, naast een goede en deskundige jager,voor die boeren tot de dag van nu het beste middel gebleken.
  Wen er nu maar aan dat boeren zich niet meer door geitewollen sokken liefde voor diertjes zoals in de G7 wordt nagesteefd, onbeperkt opvangen en voederen van trekganzen in de winter, laten dicteren.

 • jordi 1455

  Zolang de anti jacht lobby alle wild schade zou vergoeden dan zouden minder mensen aandringen tot jacht, maar de anti jacht lobby is te beroerd om voor al het wildschade op te draaien.

 • Geen jacht meer

  Wildschade? Laten we eens utopisch voorstellen dat de wildschade 160 miljoen per jaarzou zijn.........Dan is dit 10 euro pp per jaar. Dat is 0,20 cent per week. Daar laat de maatschappij de jagers toch graag voor uit het landschap verdwijnen. Toch????? Maar dit bedrag zal nooit worden gehaald en dient dan uitsluitend als utopisch voorbeeld. In werkelijkheid is het veel en veel minder. Dus: wildschade is geen argument, geen statement. Sorry. Beheer met geweer komt pas dan in aanmerking wanneer de volksgezondheid in het geding is. Eerder NEVER! Daarbij heb ik gepleit, tijdens mijn talloze vergaderingen betreffende de nieuwe natuurwet, voor een meer dan goede schaderegeling en oplossingen in eerder stadium, zoals bv.prikken van eieren, ook verplicht voor de grondgebruiker. Verbod op afschot van vossen in drukke ganzengebieden. Allemaal te regelen. Waar een wil is, is een weg. Maar de knjv en haar leden willen schieten en die tijd is voorbij. Zie de ganzenjacht filmpjes. Dit pikt de maatschappij niet. Terecht.

 • Geen jacht meer

  @Peter: boeren zullen zich wel moeten neerleggen bij democratisch genomen besluiten, graag of niet. Dat moet FB, DB en VB ook!

 • Bison

  Democratie!,..... 2 wolven en een lammetje discusieeren over wat ze zullen eten,... het lammetje heeft een geweer.

 • Mels

  Ik lust geen wolf stelt het lam beiden gerust.......

 • Bison

  Dat lammetje heeft toch een dilemma, hij kan nooit gaan maffen :-)

 • Romeijn

  Het is een illusie om te denken dat alle democratisch genomen besluiten ook uitgevoerd kunnen worden. Vooral op het oostelijke platteland voelen veel mensen weerstand tegen de opgelegde regels vanuit Den Haag. In de praktijk komt dat er wel eens op neer dat men daarin dan een eigen weg zoekt. Wat moeilijk te controleren valt is nog moeilijker te handhaven. Den Haag probeert die wetten vooraf op uitvoerbaarheid te toetsen. Met betrekking tot het wildbeheer in Nederland valt dat niet altijd even gunstig uit.

 • Leo van Malsen

  Los van het feit dat hier juist de democratie niet aan de orde is, LTO vertegenwoordigde in de G7 immers minder dan 3% van de melkveehouders, wil het IPO de besluiten ook nog eens op naar 'onbehoorlijk bestuur' riekende methoden erdoorheen jassen. Wellicht zou een andere werkwijze van onze bestuurders bijdragen aan meer draagkracht voor te nemen beslissingen?

 • alco1

  @geen jacht laat in #187 zien er weer niets van te snappen. Het is niet het bedrag wat uitgekeerd wordt, maar het steeds groter worden is het probleem. Daarnaast is prikken van eieren vaak nog asocialer dan dood schieten. Ze blijven vaak tot figuurlijk hun dood doorbroeden, waardoor ze zo verzwakt raken dat een overtocht desastreus kan worden.
  Maar goed gjm. Ik nam je toch al niet meer serieus toen je geen antwoordt gaf op de vraag of het ook in de natuur zo hoorde dat ooievaars in de winter periode met ééndags kuikens gevoerd werden.

 • abtje

  @Alco1 Twee dingen wil ik kwijt. ten eerste, als iemand niet aan jouw eisen voldoet hoef je hem/haar niet uit te gummen.
  Ten tweede, als al die moraalridders zo begaan waren met de dieren , dan waren ze wel druk met eieren schudden of prikken. Ik heb nog nooit een 'sok'in de weilanden gezien met schudden. Die zitten allemaal achter hun bureautje dingen te vinden die ze zelf interessant vinden. Ver van de realiteit. Anders zag je ze wel druk met de ganze eier shake. Als de jacht zo fout zou zijn deden ze dat wel massaal om de jacht overbodig te maken.

 • jordi 1455

  @abtje die sokken willen alleen maar graaien en zichzelf aan het werk houden, het maakt hun niet uit of er mensen er de dupe van worden. De helft van het geld wat bedoeld is voor de schadevergoedingen, verdwijnt in de zakken van die managers bij het faunafons en dergelijke organisaties.

 • Leo van Malsen

  @Jordi 1455 en dat is nu juist een van de argumenten waar men meer mee kan. Laat de EU maar weten dat het geld, bestemd ter bevordering van biodiversiteit, een averechts effect oplevert omdat we 10X meer ganzen opvangen dan we met de EU hebben afgesproken. Dat bovendien die ganzen de biodiversiteit aantasten (zie rapport van Alterra 'Grauwe ganzen in natuurgebieden')en dat het overgrote meerendeel van het geld opgaat aan loon van allerlei bestuurlijke takken en verdwijnt zonder effect.

  Ik ben hier al mee bezig maar ben natuurlijk een roepende in de woestijn. Dit zou vanuit de sector veel luider kunnen.

 • abtje

  @Leo En daar luistert Brussel na? Wat denk je dat Brussel is? Daar hebben ze geld op laten gaan in bestuurlijke takken zonder effect uitgevonden.
  Hoe triest ook en het niet echt vertrouwenswekkend is, is het echter wel een van de weinige dingen die inderdaad zouden moeten helpen.

 • PetervanKempen

  @GJM: juist dat prikken van eieren ,Wat een voorbehoed middel is om de jacht en dus afschot of nu zelfs vergassen te voorkomen, is door de natuurbeheerders waar ganzen broeden nooit serieus opgepakt, nu zitten we met de overpopulatie en de gevolgen waar naburige agrariers last van hebben. Das asociaal gedrag en win je geen goede buur mee. @Romeijn: inderdaad kun je niet alle 'democratische' besluiten doorvoeren als er geen draagvlak bij de betrokkenen is, want handhaven van een onhoudbare situatie als het onbeperkt opvangen van trekkende ganzen is onmogelijk en ondermijnt de staatsmacht. In gelderland loopt nu een bezwaar van Boeren en naar ik hoor ook van de NOJG tegen het zonder onderbouwing erdoor drukken tijdens de vakantie.Als het zo moet, deugt er iets niet, en ja dat wordt afgestraft.

 • Geen jacht meer

  @Peter:Natuurbeheerders, dierenknuffelaars genoemd door boeren en jagers, zijn niet de mensen die in 1e instantie deze taak op zich moeten nemen. is juridisch zelfs niet mogelijk. Door de aanhoudende polarisatie wil niemamd nog met elkaar samenwerken. Dat is heel jammer. De kloof is, denk ik, nooit meer overbrugbaar. De KNJV moedigt het 'genot van het schot en het plezierjagen' veel te veel promoten. In de ogen van KNJV is alleen schieten de oplossing en dat pikt de maatschappij niet meer. KNJV graaft haar eiegen graf, zeker als dergelijke filmpjes op facebook van FB verschijnen. De KNJV moet zelf eens voorstellen de fazantenjacht te doen eindigen en de hazenjacht nooit meer goed te keuren, gekeken naar de dramatische teruguitgang. (Zie hazanonderzoek zoogdieren ver.)
  Opnieuw beginnen, samen, en zoeken naar duurzame oplossingen, predatoren niet UITschakelen (zoals de knjv propageert) maar predatoren INschakelen. Gr. GJM (deze initialen vormen mijn naam)

 • PetervanKempen

  @GJM, het doet me goed dat je inhoudelijk hierop in gaat. Focus niet op de KNJV, maar het probleem, dat probeer ik ook. Waar zijn we het over eens? Veel: Overzomerende grauwe ganzen horen hier thuis en verdienen een plek in die gebieden waar dat kan en waar zij deel uitmaken van de totale inheemse populatie en fauna wat in die biotoop kan bestaan, biodiversiteit van de habitatrichtlijn die ik ook nastreef. Overwinterende ganzen dienen beschermd te worden, omdat zij twee gebieden nodig hebben om te kunnen voortbestaan,in Nederland is dat ONS DEEL van die opvang in de winter, inclusief voedsel of geld dat te vergoeden.De meningen beginnen uiteen te kopen als het gaat over de aantallen per gebied of provincie, en dat is een inhoudelijke discussie waard. Concrete aantallen en soorten liggen vast die wij per verdrag in de winter moeten opvangen. Laten we daar eerst eens met zn allen concrete afspraken over maken en ,telkens als een grondgebruiker daaraan mee moet werken, een eerlijke vergoeding voor een onredelijk deel schade beschikbaar maken.Heel normaal, dat heel veel mensen , waaronder jijzelf, geen dieren willen doden. Ik ben, met weinigen, daar toe wel in staat en bereid, mits de gedode dieren benut worden, het een redelijk doel dient en op efficiente en effectieve wijze gebeurt zonder dat overige dieren en mensen daar onnodig hinder van ondervinden. Ik noem het Fauna beheer, jij doet aan Kritisch Fauna Beheer, prima als we overeenkomsten ook maar willen vinden.

 • PetervanKempen

  @GJM Ook zou ik graag van je willen weten waarom natuurbeheerders juridische obstakels zouden hebben om aan eierprikken te doen ter peperking van ganzen populaties, als die ingreep door al de provincies juist omdat het geen schieten betreft, altijd eerder en sneller wordt goedgekeurd via obtheffingen en vergunnigen etc ?? Het is toich eerlijk dat de medewerkers van die gebieden daaran dan meewerken en daarmee de verplichting op zich nemen afgesproken aantallen te beheersen?
  Wat samenwerking betreft wilde ik ook graag dat die toestand er was, goede buren dus en onderling overleg over elkaars doelen, maar helaas de huidige conflicten zijn ben ik bang toch te wijten aan het oneerlijk verdelen van de lasten op omwonenden door eenzijdige overnormering van op te vangen ganzen soorten EN aantallen, en dat HOEFT NIET ZO te gaan.

 • Geen jacht meer

  @Peter: juridische aspecten. Niet iedereen mag zomaar op andermans grond activiteiten uitoefenen. En jachthouders geven hiervoor geen toestemming, die zijn GEBAAT bij overlast, het zou hun activiteit rechtvaardigen!! (Ik ken de denkwijze van de knjv). Ik respecteer je mening in 195 en 196, maar mijn visie is anders, diervriendelijker, humaner en sluit veel beter aan bij maatschappelijk denken. Als je de 2 filmpjes ziet op facebook van de faunabescherming, dan zie in feite wat er in de gehele jachtwereld aan de hand is. Het is een gemoord en gekwel. Meer niet. Dit pikt de maatschappij niet langer. Maar jagers zijn zo gehersenspoeld, die willen en KUNNEN dat niet meer zien. Lijden aan echte tunnelvisie. De ganzen zijn geen probleem, de jacht is het probleem, sterker nog de JAGERS zijn het probleem. Ik kan me niet voorstellen dat een natuurgezinde boer zijn land verpacht aan zo'n mensen, die alleen maar aan dood en verderf denken. (Sorry dat ik dit MOET en MAG zeggen) Verpacht toch geen meter grond, zijn ze uitgeknald. De boer stijgt in imago, winst winst situatie heet dat.
  Tot slot de priemende vraag: 'Hoe verdedig je als jager het opfokken van duizenden fazanten om ze daarna af te knallen op twee meter hoogte??'
  Of is dat ook weer gelogen? Nou, kom dan maar eens naar de Peel, daar zitten er tienduizenden om op 15 okt. a.s. BEHEERD te worden door 'volkje'.

 • alco1

  GJM. Ik heb al eens gezegd dat ik walg van de plezier jacht, maar de regulatie als een noodzaak zie. Kijk vooral in het buitenland, waar ze nog veel meer flora en fauna hebben dan bij ons. Maar daar ook heeft bijna iedere boer een jachtakte. Als de dieren buiten hun gebied komen is dat een teken van overschot, dus een vrijbrief voor jagers. In Nederland is die fase allang verstreken en zien we overwoekering als teken dat de natuur zich niet zelf kan reguleren. Als cultuur om mensen te voeden en natuur naast elkaar liggen zal de natuurlijke regulatie pas plaats vinden als er geen cultuur meer is!! Het afschermen van die natuur door hekken zoals in de OVP kan ook niet. Afjagen is dan veel humaner dan laten creperen.
  P.S. Ik heb ook nog geen antwoordt op mijn vraag of het bijvoederen van ooievaars in de winter met ééndagskuikens wel iets wat bij natuurlijke regulatie hoort.

 • jordi 1455

  In feite hebben de natuurbeschermers ons pakweg 5 jaar geleden voorgelogen, ze zeiden dat ganzen in de natuurgebieden blijven en geen schade zullen aanrichten. Het geld wat bedoeld is voor schadeloos stelling van de boeren wordt niet in alle gevallen uitgekeerd overigens is een hoop geld spoorloos verdwenen.

 • Leo van Malsen

  @ Abtje: of het helpt weet ik niet. Maar als niemand het gaat proberen komen we er nooit achter...

  @ Peter van Kempen: Het is wel duidelijk dat die beheerders geen uitvoering willen geven aan de, mede door hen gemaakte, afspraken. Jagen is namelijk in hun ogen een vies woord. Ze laten de kuikens liever achter een hek verhongeren, een methode die natuurbeheerders er graag op na houden, kijk maar naar de OVP.

 • Geen jacht meer

  Alco: ik heb geen verstand van ooievaars. Ik heb verstand van rechtvaardig wildbeheer en daar hoort het onnodig afknallen van ganzn niet bij zie de filmpjes op facebook van FB en geniet van je collega's. SCHANDE!!
  Jordi: hebben natuurbeheerders dat geld achterover gedrukt, of is het gesort in de pot van landbouwsubsidies. Gisteren las ik op Omroep brabant dat elk bedrijf minstens 20.000 euro heeft gegeneerd, oplopend tot tonnen. Ook steeds heb ik beweerd dat er een goede schaderegeling voor boeren moet zijn. What's the problem??? JAGERS en de KNJV en NOJG dat zijn de problemen in de natuur. Fijne dag verder, geniet van de overvloedige zon en de schitterende ganzen.

 • Geen jacht meer

  Leo Leo toch. Waar blijft nu eens een zinnige opmerking. Zo polariseer je maar door. Ik weet het wel: de jachtcursus is duur, daar wil je wat voor terug....... Wij volgen zinnige cursussen in ecologie en dragen die uit, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en niet gebaseerd op klinkklare onzin, zoals jij die altijd op dit forum te berde brengt. Ook voor jou: enjoy the day en geniet met volle teugen van de prachtige ganzen.

 • alco1

  GJM. Als je zegt dat je verstand hebt van rechtvaardig wildbeheer, moet je ook een mening hebben over het bijvoederen vanooievaars. Maar iets toegeven wat eigenlijk ook niet past in jouw visie durf je niet uit te spreken. Ook hoe het wildbeheer in het buitenland binnen de perken wordt gehouden ga je niet op in. Schaderegeling moet er helemaal niet zijn omdat schade moet worden voorkomen. Groeit bij jouw soms een geldboom? Jouw dromen gaan allemaal ten koste van de sociaal zwakkeren.

 • jordi 1455

  @geen jacht meer ga je dan eitjes schudden? of ben je daar te lui voor. Het indammen van de ganzenpopulaties en ganzenschade kan alleen door een sterfteoverschot te creëren d.m.v afschot of te vergassen. Een alternatief is om al die ganzen in jouw huisje of flatje te proppen, dan zit jij met die ganzen. Overigens is het anoniem schelden en teren op jagers is zo laf.

 • Mozes

  Ik heb net op de NOS-app gelezen dat de gemeenteraad van Amsterdam heeft besloten tot afschot van de overtollige damherten in de waterleidingsduinen. Er lopen er naar schatting zo'n 2000 waar er 1400 van afgeschoten moeten worden. Dus zo'n 70%.
  Dit is een trendbreuk!!
  Nu deze wending in de besluitvorming is genomen zullen de OVP en de ganzen volgen.

 • PetervanKempen

  @GJM kan (helaas) misstanden noemen,die inderdaad in de jacht voorkomen. Maakt dan de vergissing om daarmee onbewezen idealen te rechtvaardigen de hele beheersjacht in de ban te doen.
  Wij kunnen misstanden opnoemen van laisser faire 'beheer' zoals in de OVP en waterleiding duinen, maar ook dat betekent niet dat de natuurorganisaties wenend hun gedrag aanpassen. Ook hooligans bereiken niet dat voetbal in de ban gaat.
  Terug naar het artikel boven dit blog: Boeren willen hun eigen schade lot in de winter bepalen ten opzichte van een ongecontroleerde populatie ganzen die op geen enkele wijze bedreigd zijn in hun voortbestaan.
  Wat nu? Ik zou toch denken aan een ontmoeting ergens op de helft ipv de ramkoers aan te houden. Het is hier toch niet als het bewind van Assad tegen zijn eigen bevolking??

 • J@gertje

  G.J.M., je bent dus blijkbaar voor 'rechtvaardig wildbeheer'.
  Hiermee geef je dus aan dat wild wel degelijk beheerd dient te worden.
  Geef nu eens klip en klaar aan hoe rechtvaardig wildbeheer er, volgens jou, uit moet zien, en wie dat moet gaan uitvoeren en bekostigen.

 • Geen jacht meer

  Jagertje jij houdt alleen maar van schieten en uitmoorden. Hoeveel fazanten ben jij aan het opfokken? Discussies met jou voer ik niet. Voor mij ben jij niet discussiewaardig met je geknal op dieren. Kijk naar de filmpjes op you tube van de ganzenjacht. WALGELIJK EN OM TE KOTSEN. Punt..
  Peter: elke keer gaat het over ovp, misscien is dit wel niet helemaal goed gegaan, kan ik niet over oordelen. Maar in de jacht gaat het STRUCTUREEL mis en wordt door de knjv en nojg alles afgedaan als 'incidentje' maar zo werkt dat niet. Verpacht geen grond aan huurmoordenaars, lees jagers.

 • somporn

  Heb nog steeds geen concrete oplossingen gehoord, alleen maar tot het vervelendst toe van geen jacht, meer geen jacht meer.
  Dat is gewoon zonder visie,kom met oplossingen niet met gedram.

 • Geen jacht meer

  Tientallen oplossingen aangedragen, lees het hele forum maar na. Maar dit zijn in de ogen van de 'heren' jagers (dierenkillers) geen oplossingen. Nou dan niet. De nieuwe natuurwet doet de rest. Fijne zonnige dag met veel kijkplezier naar de mooie ganzen, die talrijk aanwezig mogen en moeten zijn in ons waterland.

 • alco1

  @GJM. Zijn mijn vragen te moeilijk voor jouw?

 • J@gertje

  Het blijft voor G.J.M. blijkbaar moeilijk een paar simpele vragen te beantwoorden.

 • Geen jacht meer

  alco(hol): Nee geen enkele vraag is te moeilijk en in dit forum is alles duidelijk gezegd door mij (210)
  Jagertje: jou heb ik alles beantwoord. Ik wil je alleen nog even vragen hoe het met het opfokken van de fazanten is. Hebben ze de neusringen al in? Wanneer begin je met het beheren?
  Voor de verdere rest: jagertje r.i.p. Geniet van de zonnige dag en de overvliegende schitterende ganzen.

 • alco1

  @GJM Je schrijft steeds dezelfde on onderbouwde onzin. We hebben ons best gedaan, maar we moeten ons er maar bij neerleggen dat het wildbeheer verrot is. JAGERS VEEL SUCCES MET HET AFKNALLEN VAN DE OVERTALLEN>

 • J@gertje

  G.J.M, Ik zal je een geheimpje verklappen.
  Ik heb sinds 2007 een jachtakte en heb nog nooit één fazant geschoten.
  Op die paar fazanten die we sinds een paar jaar weer in ons veld hebben zijn we n.l. donders zuinig.
  Dat heet verantwoord wildbeheer.
  Niet verder vertellen hoor ;-)

  Maar nu jij.
  Hoe ziet jouw rechtvaardig wildbeheer er uit en wie dat moet gaan uitvoeren en bekostigen?
  Heb je hier voor jezelf ook een rol in toe bedeeld of blijft het bij roepen langs de zijlijn?

  En als je mij de volgende keer weer ergens van wilt beschuldigen en beledigen, kom dan ook eens met onderbouwing en bewijs.
  Het zou je sieren.

 • jordi 1455

  Gjm doet me denken aan politiek een half jaartje terug, die zat ook over hetzelfde onderwerp te schelden en te teren.

 • leo,s vriend

  Redactie,Jullie hebben toch spelregels voor dit forum?????? gebruik ze dan ook!
  Geen jacht meer overtreed zo ongeveer alle fatsoensregels.

 • PetervanKempen

  @ GJM, Ik adviseer je een andere aanpak dan schelden. De Raad van State heeft net advies gegeven over de advies nota mooi Nederland. Ik moet je helaas laten weten dat de sugestie om de jachtlijst en de benuttingsjacht te sluiten niet tot hun applaus heeft geleid, want de toegevoegde waarde ervan wordt betwijfeld.Helaas dus voor jou: geen jacht meer wordt meer jacht. Laten we nu toch eens doelen afspreken en de uitvoering samen op ons nemen. Die overblijvende ganzen vind ik en anderen net zo mooi als jij.

 • Geen jacht meer

  gjm overtreedt helemaal geen fatsoensregels. Voert argumenten aan die voor enkelen onverteerbaar zijn omdat hun 'doodschiet-hobby' in het gedrang komt. Jagertje wordt daar heel nerveus van.
  Peter: is het nu weer in 1 keer benuttingsjacht of wise-use? Neem maar van mij aan dat de wildlijst eraf gaat en er zonder significante redenen er NIET meer gejaagd wordt.
  Fijne dag en geniet idd van de meer dan mooie LEVENDE ganzen.

 • Geen jacht meer

  Nog vergeten: En hebben jullie allemaal braaf gekeken naar de filmpjes van de doodschietjagers in Hoekse Waard?? Ook zo misselijk geworden? Ook zo'n hatelijk gevoel gekregen tegen deze dierenmishandeling?
  En Jagertje: doe jij ook zoiets? 'Ja, dus', moet jouw antwoord zijn en 'met veel plezier doe ik zoiets, daarvoor was de doodschietcursus te duur'.

 • Mozes

  Gjh, wij weten toch al sinds een week dat de beschrijving die jij geeft van jagers een beschrijving is van jouzelf. Je bent begonnen als sportschutter en bent bij de jacht betrokken geraakt terwijl je helemaal niets voor natuur voelde. Je beleefde als sportschutter alleen lust aan het doodschieten van alles wat je voor de loop kreeg. De jagers die ik ken zijn juist echte natuurmensen.

 • Mozes

  Gjh moet zijn: GJM

 • jan10

  Vandaag genoten van landende ganzen, hoe mooi dat gefladder en gewiek voor dat ze neerstrijken.
  Nog mooier is het om ze dan dood uit de lucht te zien vallen zodat ze geen schade meer kunnen veroorzaken, vandaag nog tientallen zien vallen (dood).
  Opgeruimt staat netjes. Een wolf of vos zal er ook wel eens 1 pakken maar dat schiet ,inderdaad schiet niet op!!
  De aantallen zijn bijna niet meer in te dammen.
  Alle hens aan dek!

 • Mozes

  Jan10, ik woon helemaal in het oosten. Dit voorjaar liepen er voor het eerst 2 ganzen. Nu al 8. Ze bivakkeren de hele dag in de buurt van de maïshoop en schijten alles onder. in het westen is het blijkbaar zo vol met ganzen dat ze zelfs uitwijken tot in het oosten.

 • jan10

  Mozes: Hoeveel 1000 wil je er hebben .
  Op 1 kavel zitten er soms wel 2000 van die hufters, je jaagt ze weg naar de buurman die ze ook weer wegjaagt.
  druk zijn met werk wat niet opschiet.
  Afschieten die krengen liever gisteren dan vandaag!!
  Pas een Agrilaser aangeschaft, die werken ook super om ze weg te jagen maar het moet wel schemerig of donker zijn.
  Eigenlijk zijn ze veel te zwak. Het liefst heb ik hem zo sterk dat je ze meteen doodbrand, heb je geen knal ook, alleen een beetje een schroeiluchtje.

 • alco1

  Mensen als gjm kom je steeds tegen in discussies. Als dit een afspiegeling is van de kennis van de zgn. wildbeheerders is het wel erg treurig met hen gesteldt. Of wisten we dat al?

 • W Geverink

  En als Schiphol tegen de overheid klaagt dat vliegmaatschappijen uitwijken omdat de ganzen te veel motoren vernielen vallen al de ambtenaren en politici over elkaar heen om genoeg fire power te mobiliseren.

 • Geen jacht meer

  discussie op dit boeren-blubber niveau heeft geen enkele zin. Wacht gewoon op de nieuwe natuurwet en klaar is het: DAN LEVEN WE IN EEN JACHTVRIJ LAND. Stop hier, polarisatie ten top. Kijk naar de filmpjes en verbaas je over je eigen infantile niveau.
  Met name Mozes, die kom je overal tegen en leeft van de overvloedige en onterechte landbouwsubsidies.
  Dit is een andere zijn voor: gewoon profiteur.
  Fijn weekend engeniet van de overvliegende schitterende ganzen.
  Jagertje is helemaal radeloos. Terecht. Ook de knjv en de boerkesclub nojg.

 • Geen jacht meer

  Nog vergeten deze link
  <>

 • PetervanKempen

  @GJM je mag veel op deze site, zelfs links plaatsen naar onthutste kwee clubjes die niet tegen een knal en dood diertje kunnen. Wij wachten niet maar zijn op jacht naar de laatste haarden van geitewollen sokken uit de vorige eeuw die G7 onzin besluitjes erdoor willen drukken zonder een goed verhaal of onderbouwing. De nieuwe wet natuur is van harte welkom. Kunnen we nog makkelijker door middel van ons geweer de fauna soorten die welig tieren doodschieten en opeten of laten opzetten om later nog eens naar te kijken en de spanning en het plezier van die jachtdag opnieuw te beleven. Tip voor vossen jacht: 1 km lang laten lekken van water uit een zak met haringafval . Dan in stelling met kogelgeweer. Soms komen er wel drie op een avond zo op je af lopen met de snuit bij de grond. Pang: weer een predator minder die anders de grutto's de kop afbijt of grauwe kiekendieven van het nest haalt.

 • jan10

  Peter: goede tip, heb je ook nog iets tegen gevleugelde rovers. Het aantal hazen, fazanten ,patrijzen, weidevogels, etc, etc, neemt schrikbarend af zonder dat er een geweer aan te pas komt!!
  Laten we zoveel mogelijk schade van ganzen etc. indienen, faunafonds word dit dan wel een keer beu zodat de wal het schip keert en de schade nog een keer in patronen gaat uitbetalen.

 • alco1

  Domme holle vaten beseffen niet dat je milieu en wildbeheerclubjes door zulks gewouwel als van gjm meer schade toebrengt als resultaat.
  Ze worden niet meer serieus genomen.

 • J@gertje

  PetervanKempen,
  Ik heb het advies van de R.v.S. over de nieuwe natuurwet van A tot Z doorgelezen.
  Het blijkt aan alle kanten te rammelen en is op geen enkele wijze fatsoenlijk onderbouwd.
  Het advies van de R.v.S. omtrend het afschaffen van de wildlijst luidt als volgt:

  Na de afschaffing van de wildlijst resteert de functionele jacht voor faunabeheer en schadebestrijding. Volgens de Initiatiefnota zullen de faunabeheereenheden deze taak uitoefenen. Uit een oogpunt van uitvoerbaarheid van dit beleidsveld rijst de vraag of zich voldoende jagers beschikbaar zullen (blijven) stellen voor uitsluitend de uitvoering van faunabeheerplannen.

  Voor zover dat niet het geval is, bestaat het risico dat schadeveroorzakende diersoorten die op de wildlijst staan, maar ook andere diersoorten onvoldoende bejaagd zullen worden, met de feitelijke en financiële schade die “onderbejaging” tot gevolg kan hebben. Indien de vastlegging van de afschaffing van de benuttingsjacht in wettelijke voorschriften wordt overwogen, zou aan dit risico en de mogelijke schade aandacht moeten worden besteed.

  De keuze ligt dus nu bij mevr. Dijsma.


 • PetervanKempen

  Zoals ik al bedoelde te zeggen:
  Dat voorstel voor afschaffen wildlijst wordt niet echt omarmd, zelfs door de linkse kerk die er over mag beslissen , incl mevrouw Dijksma.
  Inhoudsloze argumentatie zonder onderbouwing is een kenmerk van alle overheidsdocumenten, en van de raad van state, maar ondanks dat ziet men , of voelt men de trammelant wel aankomen als er geen jagers meer beulswerk verrichten wat animal huggers niet willen. Voila: Verstand hebben van fauna beheer met het geweer is een schaars goed.

 • Geen jacht meer

  Dezediscussie heeft geen enkele zin meer. Er wordt alleen maar gekeken door jagende boerkes hoe de natuur nog verder kan worden uitgehold. En als de jagende boerkes blij zijn, zoals van Kempen, jagertje en consorten dat de natuurwet er komt: GEFELICITEERD heren, die komt er MET afschaffing van de wildlijst. U hebt gewonnen...........Nee niet huilen!!
  Idd Alco: jagersclubjes worden niet meer serieus genomen en daar heb IK een straffe hand in gehad en ik ga gewoon door tot ze van de aardbodem zijn verdwenen. Dat gaat mij zonder meer lukken. Zie verder: #229 en de filmpjes van de ganzenjacht op facebook van de beste natuurclub van ons land: DE FAUNABESCHERMING

 • J@gertje

  @PetervanKempen,
  Ik maak mij echt geen zorgen over het afschaffen van de wildlijst.
  En mocht het toch zover komen, die zandhazen die op mijn akker achter mijn huis lopen komen hoe dan ook op de kerstdis te liggen. Daar zal niemand wat aan kunnen veranderen.
  Sommige tradities moet je gewoon in ere houden. ;-)

 • Geen jacht meer

  Jagertje: nu verraad jij je ware identiteit, jij bent een RASZUIVERE STROPER met een jachtakte. En niet de enige, het merendeel van 'volkje' is zo.
  Hier had ik op gewacht. Dit gaat het hele internet op. Ook naar jullie zgn VAKORGANISATIE.
  Dit is nu de ware aard van de verderfelijke jacht. Lees ook nog een 233. Wat een vreselijk domme reactie.....Ja STROPERTJE, door de mand.
  Niet meer meedoen hier.

 • Mozes

  Het is me toch wat: een schietlustige sportschutter en een mogelijke stroper die met elkaar discuteren over de jacht..........

 • alco1

  jagertje, heb je nog een stuk vlees voor gjm. Het schijnt zo te zijn dat mensen zonder vlees te eten agressief zijn en minder goed kunnen nadenken.

 • J@gertje

  @Mozes, Ik ben zelf al jaren sportschutter zowel kogel als hagel (kleiduiven)
  Tevens ben ik gecertificeerd kleiduiveninstructeur en baancommandant op twee verschillende schietbanen.
  'Sportschutters' als GJM zul niet tegenkomen in dit wereldje.
  Als je, je niet gedragen kunt wordt je namelijk geroyeerd en kun je gelijk je wapen + verlof inleveren.

  @Alco,
  GJM is vegetariër.
  Hij heeft vanmorgen nog een bloemkooltje geslacht.
  Voor het sausje gebruikt hij een mix van azijn en groene zeep.
  Vandaar dat hij zo verzuurd is en altijd loopt te schuimbekken.

  Zullen we met z'n allen afspreken dat we niet meer op zijn commentaren zullen reageren?
  Het is namelijk zonde van de tijd.

  Groet,
  J@gertje

 • J@gertje

  Nog vergeten Mozes,
  Ook weet GJM het verschil nog steeds niet tussen jagen en stropen.
  Ik heb vroeger van mijn opa geleerd hoe je een haas met je blote handen kunt vangen.
  We aten vroeger regelmatig haas a la zandhappertje.
  Ik heb deze methode ook aan mijn jongens overgebracht.
  Wat zoals ik al zei, sommige tradities moet je in ere houden. ;-)

 • PetervanKempen

  Ook ik heb geleerd vanaf mijn 14 e om uit de natuur te oogsten.
  GJM vindt dat eng, want begrijpt de voldoening niet die ervan uitgaat als je KENNIS bezit en voor jezelf kunt zorgen. Als gjm losloopt in de natuur die hij zo mooi vindt zonder boodschappen tas vol of een nieuwe levering macroidiotische groenten van de kringloop winkel is ie in drie dagen er geweest terwijl hij midden in allerlei voedselbronnen staat.Hij heeft nooit geleerd dat te zien, laat staan benutten en oemt het gemakkelijk stroperij. Goed idee om hem niet langer met reacties te vereren. Van de moderator heeft ie de max aan ruimte gehad dus democratisch gezien is ie volgegeten op deze blog.Echt nieuwe inzichten komen er toch niet meer uit ondanks ons melken,en voeren.Hij staat droog, is wellicht gust heeft een hekel aan met de poten in de blubber staan en moet maar weg uit deze praat stal.

 • J@gertje

  Helemaal mee eens Peter, voor sommige mensen komt hulp nu eenmaal te laat.
  GJM is uitgemolken.
  Over ruim een maand begint het jachtseizoen weer, laten we daar maar vast op vooruit kijken.
  De hazenstand is hier zondermeer goed te noemen mede doordat we afgelopen tijd 15 vossen hebben kunnen strekken en de kraaienstand goed onder controle hebben.
  Het bokkenseizoen was dit jaar moeizaam maar we hebben op 1 stuks na het aangewezen afschot binnen.
  Winterganzen hebben we hier eigenlijk niet dus dat geeft de komende tijd ook wat meer rust.
  We kunnen ons nu gaan concentreren op het jachtseizoen en het oogsten van een aantal hazen met het geweer.
  Jacht betekend immers oogsten van wat de natuur te bieden heeft, gezelligheid en saamhorigheid onder elkaar.
  Ik wens je nu alvast een goede jacht en een krachtig en welgemeend waidmannsheil.

  Met vriendelijke jagersgroet,
  J@gertje.

 • Geen jacht meer

  Als je de ware aard van het beestje raakt en blootlegt, beginnen ze om zich heen te slaan met de meest mogelijke onzin.
  Stropertje, stropertje toch.......Stroopt en ga heen.
  En weer niet over de inhoud.
  LEVE ONS JACHTVRIJ LAND.

 • Geen jacht meer

  Ironie op stropertje:
  Helemaal mee eens gjm, voor sommige mensen komt hulp nu eenmaal te laat.
  Stropertje, Mozes, van Kempenen en Alcohol zijn uitgemolken.
  Over ruim een maand begint het jachtseizoen op jagerswantoestanden weer, laten we daar maar vast op vooruit kijken.
  De wantoestanden zijn hier zondermeer goed te noemen mede doordat we afgelopen tijd maar 15 jagers hebben kunnen strekken en de drijversstand goed onder controle hebben.
  Het 'wildbeheer' was dit jaar moeizaam maar we hebben op 1 stuks na de stroperij succesvol onder bedwang.
  Verstandige jagers hebben we hier eigenlijk niet dus dat geeft de komende tijd ook wat meer rust.
  We kunnen ons nu gaan concentreren op het echte jachtseizoen met camera en het oogsten van een aantal jagers met het geweer.
  Geen jacht meer betekent immers dat oogsten van wat de natuur te bieden heeft, niet is voorbestemd aan schietzieke lieden.
  Ik wens je nu alvast een goede jagersjacht en een krachtig en welgemeend natuurmansheil.

  Met vriendelijke natuurgroet uit een jachtvrij Nederland
  GJM, vriend van stropertje.
  GEWELDIG TOCH.......

Laad alle reacties (241)

Of registreer je om te kunnen reageren.