Doetinchem – Provincies krijgen tientallen tot meer dan honderd verzoeken van boeren binnen om ganzen te mogen schieten in de winter.
Dit na een oproep van onder meer melkveehoudersvakbond NMV om dit aan te vragen.
In Friesland zijn de meeste reacties geteld: 140. In Overijssel zijn 100 aanvragen binnengekomen, in Noord-Holland 40, in Gelderland 25 en in Groningen 15. Van andere ganzenprovincies zijn geen cijfers bekend.
Bedenker en aanjager van de actie is Leo van Malsen, wildbeheerder in Friesland. Hij is bang dat de provincies aan de haal gaan met het ganzenakkoord dat met zeven organisaties is gesloten. De maatregelen om zomerganzen te bestrijden zijn nog niet op gang gekomen, vergoedingen voor ganzenopvang staan op een laag pitje omdat 70 procent van de beheercontracten is afgelopen en niet wordt verlengd, maar komende winter moeten de ganzen wel met rust gelaten worden, verwacht hij. Daarbij heeft hij geen vertrouwen in het uitgangspunt van het ganzenplan, dat de dieren in de winter met rust gelaten kunnen worden. "Dat is totaal onzinnig. Afschot in de winter is nodig."
Van Malsen vreest dat met het invoeren van winterrust de mogelijkheid om te schieten definitief verdwijnt. Vandaar de oproep om massaal afschotvergunningen aan te vragen. "Als die mogelijkheid om te schieten eenmaal weg is, krijg je hem niet terug." De oproep om massaal afschotontheffingen aan te vragen is in feite een juridisch actiemiddel. Van Malsen wil provincies in gebreke stellen bij de rechter als ze niet tijdig, binnen een redelijke termijn van zes weken, een ontheffing of vrijstelling afgeven. Vandaar de deadline van 15 augustus die aan de actie is gesteld. Provincies hebben dan zes weken tijd om te reageren voor 1 oktober, traditioneel de start van het ganzenseizoen.
Provincies wijzen er op dat afschotontheffingen niet altijd door boeren bij de provincie hoeven worden aangevraagd. In bijvoorbeeld Noord-Holland en Gelderland is er een doorlopende ontheffing afgegeven aan de faunabeheereenheid. De exacte regels verschillen per provincie.
Peter de Koeijer, die namens LTO deelneemt aan het ganzenoverleg, staat niet achter de actie. Volgens hem is ondersteunend afschot in de winter niet de oplossing voor het ganzenprobleem. In het ganzenakkoord van G7 met provincies ligt de nadruk juist op aanpak in de zomer. In ruil daarvoor geldt dat ganzen 's winters zo veel mogelijk met rust gelaten moeten worden.
Hoe het aantal zomerganzen zich dit jaar heeft ontwikkeld, is nog onbekend. In juli is voor het eerst een landelijke telling gehouden volgens een telprotocol dat door diverse organisaties is geaccordeerd. De telling is gehouden door jagers, medewerkers van Sovon Vogelonderzoek en landschap Noord-Holland. De resultaten worden pas in oktober bekend. In 2012 is in negen provincies geteld volgens hetzelfde protocol. Toen kwam het aantal op 400.000 ganzen, waarvan 70 procent grauwe ganzen. Omgerekend naar heel Nederland was het aantal ganzen volgens de KNJV een half miljoen. Zuid-Holland is koploper met 150.000 stuks, gevolgd door Noord-Holland. Friesland en Utrecht staan op een derde plaats.