Home

Nieuws

Paardenvleesschandaal steekt de kop weer op

Londen - Zowel in Groot-Brittannië als in Frankrijk heeft het paardenvleesschandaal de kop weer opgestoken. Aan de Britse kant zijn de eerste arrestaties verricht in verband met de grootschalige fraude met paardenvlees die dit voorjaar speelde terwijl in Frankrijk is ontdekt dat vlees van voormalige rijpaarden voor menselijke consumptie is verwerkt.

De politie van Londen heeft twee mannen gearresteerd wegens samenzwering om te frauderen met vlees. Tegen twee andere verdachten is proces-verbaal opgemaakt. De politie heeft bovendien invallen gedaan in een aantal bedrijfspanden en woningen in Groot-Brittannië zelf. De arrestaties volgen op een maandenlang onderzoek waarbij ook informatie en materiaal uit andere Europese landen is betrokken. Inspecteur Oliver Shaw van de Londense recherche: "Dit is een buitengewoon ingewikkeld onderzoek in een aantal jurisdicties en een variatie aan bedrijven. We werken nauw samen met andere korpsen en diensten en met regulerende instanties om vast te stellen of het bij het verwerken van paardenvlees in een reeks vleesproducten gaat om een opzettelijke en gecoördineerde criminele activiteit."
In het noordoosten van Frankrijk is een nieuw schandaal rond paardenvlees aan het licht gekomen. Daar blijken enkele handelaren uit België oude rijpaarden te hebben opgekocht onder het mom de dieren een vreedzame oude dag te bezorgen. In werkelijkheid zijn de paarden geslacht waarbij het vlees voor menselijke consumptie is verwerkt. Dat is niet toegestaan omdat dergelijke paarden vaak medicijnen toegediend hebben gekregen die ze ongeschikt maken voor de vleesverwerking. Volgens de Franse autoriteiten zijn de identiteitspapieren van de paarden in België vervalst waarna ze in Frankrijk aan slachthuizen werden verkocht. Het ministerie van landbouw heeft gezegd de zaak in onderzoek te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.