Home

Nieuws

Overstromingen treffen Russische Verre Oosten

Khabarovsk – Overstromingen hebben in het Russische Verre Oosten en China geleid tot grote schade in de landbouw.

Het Russische ministerie van landbouw schat dat 627.000 hectare landbouwgrond in meer of mindere mate is geraakt sinds de rivieren Amoer en Zeya enkele dagen geleden buiten hun oevers traden. De financiële schade voor de Russische landbouw wordt berekend op 8,5 miljard roebel (192 miljoen euro).
Het getroffen gebied omvat de regio’s Amoer en Khabarovsk en de Joodse Autonome regio, allen vlakbij de Chinese grens. Het betreft voor het gebied volgens de staat mogelijk de meest ernstige overstromingen in 120 jaar. In Noord-China zijn circa 105 mensen omgekomen door de overstromingen, die samenhangen met een wervelstorm. Circa 8 miljoen mensen in China zijn getroffen, waaronder veel boeren in de agrarische provincie Heilongjiang.
Het Russische Verre Oosten is voor de graanproductie en vleesproductie niet zo belangrijk als het Zwarte Zeegebied of Siberië. In het gebied, vooral bekend om de jacht voor huiden, staalproductie en bosbouw, wordt vooral voor eigen gebruik geproduceerd. President Vladimir Poetin zei in een reactie dat de schade groot is, “maar dat het een grote prestatie mag heten dat er geen doden zijn gevallen.” Bij plotselinge maar heftige overstromingen kwamen in 2012 in de Kaukasus in het zuidwesten van het land 171 Russen om.
In totaal worden volgens het Russische persbureau RIA Novosti nog 100.000 mensen in Rusland geëvacueerd. Eerder zijn al tienduizenden mensen elders ondergebracht. Ook zijn enkele bruine beren met helikopters in veiligheid gebracht, meldt de Britse omroep BBC.

Of registreer je om te kunnen reageren.