Home

Nieuws 3046 x bekeken 9 reactieslaatste update:29 aug 2013

Oud-landbouwminister Apotheker onder vuur

Sneek – Oud-landbouwminister Hayo Apotheker (D66) ligt onder vuur. Uit een reconstructie van De Volkskrant blijkt dat hij vlak na zijn aantreden als burgemeester van Sneek (nu gemeente Súdwest-Fryslân) in 2010 zijn handtekening heeft gezet onder een vervalst miljoenencontract.

De fraudezaak draait om het nieuwbouwproject Houkepoort in Sneek. Een ambtenaar paste destijds op eigen gezag het bedrag in het bouwcontract met VolkerWessels aan, omdat hij vreesde dat de aannemer anders niet akkoord zou gaan. Apotheker tekende het contract nadien ongelezen, ‘want een burgemeester mag vertrouwen op zijn ambtenaren’. De gemeente is daardoor voor bijna 7 miljoen het schip ingegaan.

De betrokken ambtenaar is inmiddels ontslagen en heeft een taakstraf gekregen. Naar Apotheker wordt geen strafrechtelijk onderzoek gedaan, omdat hij het contract enkel ondertekende. Apotheker was vanaf augustus 1998 tien maanden minister van landbouw, totdat hij struikelde over de herstructurering van de varkenshouderij.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Hoezo onder vuur? De titel spoort totaal niet met de inhoud van het bericht.

 • jaapjo

  Ik vraag me wel eens af of ze bij de redactie de berichten lezen

 • info48

  Het lijkt dat het Dramatisch, Sensationeel,Negatief en Opruiend moet zijn in de beleving van journalistiek Nederland en zelfs de Boerderij doet daar niet voor onder.
  Het vertrouwen in de economie ( cruciaal voor herstel) is voor de vierde maand op rij GESTEGEN!
  BOERDERIJ (papieren versie) meld in een piepklein berichtje op pag.6 dat de ondernemers in de industrie iets minder SOMBER waren!!
  Jaaa het zou ook eens positief uitgelegd kunnen worden....dan moet zo'n journalist zich toch schamen.

 • agratax2

  Ik vraag me af of mensen die ongelezen stukken tekenen wel capabel zijn voor hun functie, zij gaan uit van het verrouwen dat je moet / mag hebben in je ondergeschikten. Dit soort aannames zijn valkuilen. Was het Apotheker zijn eigen geld geweest, dan had dat het einde van Apotheker als project ontwikkelaar kunnen zijn. Als burgermeester (ambtenaar) is de burger de klos en ga jij gewoon door met salaris ontvangen en snoepreisjes maken op kosten van ?? Juist dezelfde burger waar je het beste mee voor hebt.

 • jaapjo

  Je heb je nooit afgevraagd waarom mensen die nooit een koe of varken van dichtbij gezien hebben,laat staan de in en outs van de regelgeving, landbouwminister worden?

 • T@deler

  Geen diepgravende reconstructie van de Volkskrant.
  Súdwest-Fryslân is 2011 ontstaan.

 • johan58

  Een apotheker met een verkeerde medicijnman, geen kruid tegen gewassen.

 • sybrenm1

  Apotheker was toen burgemeester van de voormalige gemeente Sneek die in 2011 is opgegaan is in Súdwest-Fryslân.

 • a.t.herwijnen

  waarom de ambtenaar ontslagen? en de hoofdverantwoordelijke geen strafrechtelijk vervolging. Ik neem aan dat de salarissen van beide niet gelijk zijn.
  Als ondertekenaar ben je volgens de wet toch verantwoordelijk. Zo zie je maar weer dat de hoge heren elkaar niet bijten. Zou willen dat ze dezelfde coulance zouden tonen bij de boeren die ook wel eens een foutje maken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.