Home

Nieuws 2248 x bekeken 9 reacties

Onzekerheid over ganzenbeleid komende winter

Doetinchem - Boeren van wie het beheercontract voor opvang van winterganzen dit jaar is afgelopen, verkeren nog steeds in onzekerheid over het komende seizoen.

Het gaat om 1.400 van de 2.000 boeren die aan betaalde winteropvang deden. Dit jaar loopt 70 procent van de contracten af. Van 600 boeren loopt er nu nog een contract. 550 daarvan eindigen per 1 oktober 2014, de rest in 2016. In totaal was er 48.000 hectare foerageergebied gecontracteerd.

Het Faunafonds en partijen verenigd in de G7 willen dat er komende winter, een overgangsperiode, nog betaald wordt voor de opvang. Reden is dat het nieuwe ganzenbeleid nog niet helemaal rond is. Zo is de bestrijding van ganzen in de zomer nog niet van start gegaan en zijn de beoogde rustgebieden nog niet aangewezen. De provincies zouden alleen willen koersen op uitbetaling van schade aangericht door ganzen. Het ganzenakkoord voorziet in een uitbetaling van 130 procent van de schade in de rustgebieden. Of dat lukt is overigens ook nog niet zeker. De plus van 30 procent hangt af van toestemming van Brussel.

Volgende week staat het onderwerp op de agenda van een bestuurlijk overleg van het Ipo met de betrokken partijen. Inzet van de discussie is onder meer of er een plus op de schadevergoeding komt. De woordvoerder van de koepelorganisatie wil nu geen uitspraken doen over de kwestie.

De rustgebieden die aangewezen worden ter vervanging van de foerageergebieden, zijn nog nergens effectief. Provincies zijn er wel mee bezig, maar het lukt door verschillende oorzaken niet om de afbakening voor het komend winterseizoen rond te hebben. Uitgangspunt voor de G7 en de provincies is dat de winterrust komend seizoen al ingaat. Volgens critici is dat onevenwichtig, omdat de bestrijding in de zomer ook nog niet van start is gegaan. Tot nu toe werden jaarlijks naar minstens 100.000 ganzen gedood. In het nieuwe beleid worden dat er vele malen minder, terwijl in de zomer de populatie drastisch wordt aangepakt.

Laatste reacties

 • PetervanKempen

  De stelling van het IPO en G7 dat wanneer de zomerganzen worden beperkt tot stand 2005, dan de winterganzen schade draaglijk is , is zo wie zo niet bewezen maar gebaseerd op (ijdele) hoop. De uitvoering van de beloofde bestrijding van zomerganzen is overal in een fiasco geeindigd door de afwezigheid van actieve steun vanuit de anti jacht instanties,provincies en G7 partners. Nergens is ruimhartig toegang voor jagers geschapen tot provinciaal water, natuurgebieden en gemeente gronden waar die ganzen welig tieren voor afschot via grondgebruikersverklaringen zoals boeren die aan hun jager geven voor plegen van afschot. Beperken van ganzen afschot in de winter zoals de VB in G7 wil is dan ook onverteerbare onzin voor de boer die overal voor de vraat schade opdraait.

 • Klaas Hoogendoorn

  Als het door gaat zo zijn we alle rechten kwijt .
  De mensen die het zo ver hebben laten komen moet nu ook maar op de blaren Zitten maar nee daar kunnen we die malle boeren. Wel voor op laten draaien.
  Die ganzen loopt echt uit op en enorme plaag.

  Alleen in de zomer is gewoon waanzin om de ganzen te bestrijden
  Wie gaat nou ouder ganzen schieten
  Het is toch van de zotte.
  De boeren moet in protest gaan.
  De LTO moet nu terug schoppen voor het echt te laat is

 • PetervanKempen

  Er is door boeren een actie gestart om alvast voor 15 augustus via een standaard brief die op internet circuleert en door de NMV is uitgegeven, de provincies formeel te vragen afschot en schade bestrijding op onbedreigde sioorten ganzen in de winter op alle gewassen toe te staan. Het is duidelijk een schot voor de boeg als we hierboven lezen dat IPO volgende week overleg heeft. De inzet is of boeren hun bestaande rechten willen prijsgeven voor een toekomst die tot vandaag door ganzenknuffelaars en wolven fans uit de stad bepaald wordt.
  Wat duidelijk moet zijn, dat het nu niet over jagen of jagersbelangen gaat maar het belang en rechten van boeren om, ook in de winter, op alle gewassen, hun eigen bedrijfsschade door wildvraat te mogen (laten) beperken tot acceptabele proporties. Straks rechteloos telkens hogere eigen risico's betalen voor (ganzen) schade is anders het alternatief. Het zou mooi zijn als alle boeren nu eens een keer, ongeacht kleur of bedrijfstype door dit te doen hun stem laten horen. Alle boeren zijn nu aan zet dus , stemmen met je voeten heet dat, wij niet- boeren (waaronder uw jagers ) kijken toe...........

 • a.t.herwijnen

  Ik vraag me af wat de publieke opinie is als er zwerm spreeuwen in een woonwijk komt. men zal dan ook alle maatregelen treffen om de schade van vogelpoep, die op de auto,s komt tegen te gaan. Er zal dan heel anders over de NATUUR gepraat worden. Helaas poepen de ganzen niet op de auto.s. Dan was het probleem zo opgelost

 • massy

  Nog een paar jaar en dan schieten de gewone mensen ze zelf uit de lucht omdat er dan geen ander voedsel meer te koop is tegen betaalbare prijzen of het is er helemaal niet meer. wat dit betreft is de overheid heel goed bezig en zal het nog heel moeilijk worden om de gewone mensen tevreden te houden.Succes OVERHEID.

 • podolski

  Ik begrijp niet waarom die ganzen niet gewoon mogen grazen op de weilanden. Er loopt toch nauwelijks een koe meer op.

 • PetervanKempen

  @Podolski: Omdat die ganzen dan door hun betreden en door hun poep in winter en voorjaar de voorspoedige ontwikkeling van de eerste nieuwe snee gras naar de knoppen helpen. Ook is er impact op de mest boekhouding. verder grazen sommige soorten zo diep dat hele pollen verdwijnen.Er zijn boeren die als zij zelf daardoor eventueel on het voorjaar voer moeten (bij) kopen, failliet gaan. Lijkt me toch eventjes te veel gevraagd omdat een paar vogelvrienden een land vol ganzen in de winter zo'n mooi gezicht vinden?

 • Tiny1946

  De ganzen moeten massaal worden afgeschoten die vergoeding per ha is van de zotten geld verkwisten afschieten is de goedkoopste manier.

 • koestal

  De burger heeft geen last van de ganzen,alleen op Schiphol de verkeersveiligheid voor de vliegtuigen,anders was er al lang een akkoord,dat is het probleem

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.