Home

Nieuws

Nutreco gaat joint venture aan in Oekraïne

Amersfoort – Nutreco heeft een overeenkomst gesloten met Dutch Feed voor een joint venture in Oekraïne. Door het samenwerkingsverband wordt Trouw Nutrition, dat premixen en speciaalvoer maakt, marktleider in Oekraïne.

Volgens Nutreco heeft Oekraïne de tweede grootste voermarkt van Oost-Europa, na Rusland. Nutreco neemt vooralsnog een belang van 33,3 procent in de onderneming.
De Oekraïense markt groeit volgens Nutreco naar verwachting met 5 tot 10 procent per jaar. Het land is al een belangrijke producent van graan en wil ook uitgroeien tot belangrijke vleesleverancier. Nutreco heeft sinds 2006 een verkoopkantoor in Oekraïne en sinds 2011 runt Nutreco in het land een fabriek in die eigendom is van Dutch Feed, en nu onderdeel is van de joint venture.
De omzet van Dutch Feed bedroeg in 2012 circa  15 miljoen euro. De joint venture omvat tevens een speciaalvoerfabriek in de regio Vinnytsya, zo’n 260 km ten westen van Kiev. Deze fabriek produceerde in 2012 ongeveer 20.000 ton concentraten en voer voor jonge dieren. De partners in de joint venture willen de productie in 2013 opvoeren tot 30.000 ton. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de Oekraïense mededingingsautoriteit maar gezien de versnipperde voermarkt is dat naar verwachting geen probleem.
De overname past in het kader van het groeiplan “Ambition 2016” van Nutreco. De beursgenoteerde onderneming wil zich meer richten op producten met een hoger rendement, en stootte daarom al het mengvoerbedrijf Hendrix UTD af. De focus ligt nu op premixen en speciaalvoer voor vee, en voer voor wereldwijd de snel groeiende viskweek. Doel is uiteindelijk een operationele winst van 400 miljoen te realiseren in 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.