Home

Nieuws 22 reacties

Noordoostpolder wil overleg over wolf

Noordoostpolder - De gemeente Noordoostpolder wil met de opstellers van het wolvenplan overleggen over hoe de gemeente moet omgaan met de mogelijke komst van meer wolven naar het Kuinderbos.

"Het afronden van het door de rijksoverheid bestelde wolvenplan is nu wel urgent", vindt de gemeente.

Woensdag bleek dat de wolvin die in Luttelgeest werd gevonden daar zeer waarschijnlijk zelf naar toe is gelopen. Ze zou ook enkele weken in het Kuinderbos hebben rondgezworven voor ze werd doodgereden.

"We zijn als gemeente verheugd dat de wolf de ruimte en natuur in Noordoostpolder beschouwt als natuurlijk leefgebied. Maar het is ook niet ongevaarlijk", stelt de gemeente. "Pluimvee en schapen lopen gevaar. Maar ook onze inwoners kunnen huiverig tegen de aanwezigheid van wolven aankijken.''

Volgens deskundigen heeft de wolf van Luttelgeest een geurspoor achtergelaten, dat andere zwervende wolven nu kunnen volgen. Die komen dan ook in de polder terecht. Het duurt zeker nog een jaar of vijf voordat zich daar of elders een roedel vormt.

Kennisinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit werkt al sinds begin dit jaar aan een plan dat Nederland moet voorbereiden op de komst van de wolf. De eventuele vestiging van meer wolven is niet te voorkomen, want de wolf is beschermd en voor zulke dieren moet ruimte worden gemaakt, legt onderzoeker Geert Groot Bruinderink uit.

Laatste reacties

 • richtr

  'We zijn als gemeente verheugd'

  Kunnen ze deze mensen niet vervangen door mensen met gezond verstand?

 • mau

  de hele oostgrens van de NOP afhekken ; noord west en zuid-kant hoeft niet dus da's zeer efficiënt in aantal vierkante kilometers t.o.v. strekkende km's gaas ,
  en die ketelbrug als wolf-o-duct (in fuikvorm met terugslagklep) gebruiken ,
  en dan die hele NOP braakleggen als wolvenreservaat .

 • mau

  Loop je gelijk bijna geen risico meer dat ze 'm later nog eens onder water willen laten lopen .

 • jordi 1455

  NOP stond 100 jaar geleden nog onder water, dus die wolf is de eerste wolf die er ooit in de NOP is voorgekomen. Hoezo natuurlijke omgeving.

 • abtje

  Geert Groot Bruinderink van het zelfbenoemde kennisinstituut Alterra is er al mee begonnen.
  Weer zo'n Pipo de Clown die zijn mening wil doordrammen, schijt hebbende aan de rest van de wereld.
  Hij wil het en het is niet tegen te houden, lekker puh.
  Nee, Wageningen wordt steeds beter en blijft met beide (geamputeerde) benen bij de boeren op de bemeste grond staan...

 • agratax2

  Hoe om te gaan met de wolf? Zijn er dan geen mensen die ervaring met wolven hebben in andere landen? Ik zu denken dat Russen (hier kwam deze wolvin weg) echt wel weten hoe je wolven moet benaderen. In Siberie doe je dat met en helicopter en dan boem met je AK 47 en weer een wolf minder om je druk over te maken en en premie rijkr die de jager moet neertellen.

 • japiani

  geurspoor door trekken naar oostvaarders plassen. daar is genoeg ruimte voor een wolf.

 • W Geverink

  Ik denk het ook Han. Het is beter om de wolf af te schieten zodera die zich in Nederland laat zien in plaats van een miljoenen kostende graaiende infrastructuur in het leven te roepen.

 • agratax2

  japiani. Dit heeft geen zin, het hek rond de OVP zijn te hoog. Beter is een spoor te trekken richting Maliveld en Tweede Kamer alwaar het dier zonder pardon moet worden toegelaten hhij / zij is beschermd.

 • Mozes

  Er zijn in andere landen wel mensen die ervaring hebben met de wolf maar in een andere situatie dan in Nederland. Niemand heeft ervaring met de wolf in een een zeer dicht bevolkt land waar hij onmogelijk de mens kan ontwijken. Het is onvermijdelijk dat hij zijn schuwheid voor de mens zal verliezen.

 • mau

  In noord-Italië (zuid-alpen) zijn enkele honderden wolven . (sinds jaar en dag)
  In Frankrijk is de wolf ook weer teruggekomen in de Alpen in de 80-er jaren.
  Nu zijn er zo'n 20 à 25 met grote samen-levingsproblemen met schaapsherders
  etc . Iedere zomer weer acties vanwege doodgebeten schapen of hele kuddes die 't ravijn instorten . Voorstanders van wolf komen dan met argumenten als dat 't verwilderde honden zijn en/of dat de boeren gewoon de dagwaarde van ieder schaap vergoed moeten krijgen . Sinds een jaar of 5 wordt er door de milieuminister ieder jaar een afschiet-kwotum voorgesteld van 3 , 4 of 5 wolven waar dan een aantal groepjes van 2 scherpschutter-boswachters dagen , weken en soms maanden vrijwel dag en nacht op strategische plaatsen op de uitkijk liggen om er dan uiteindelijk 2 of 3 af te schieten . Kost waarschijnlijk 1 ton per afgeschoten wolf . Paar maanden terug is er voor de eerste keer ook een wolf in de Vogezen waargenomen . Men dacht 't al langer dat ze een paar 100 km noordelijker getrokken waren maar nu eindelijk eentje op een foto middels 1 van de vele fototoestellen die automatisch schieten bij voorbijkomende warmtebron .
  Ze koloniseren etappe per etappe , in erg rustige onherbergzame gebieden en zijn extreem moeilijk om te spotten .
  Terwijl er dus echt wel experts zijn , die 'gidsen van 't hooggebergte' kun je om een boodschap sturen

 • Zippie

  Alterra, zeker weer zo'n subsidie vretende instantie die de rest van de wereld de wet gaat voorschrijven.
  Laat ze zichzelf maar eens bedruipen, ik ben benieuwd hoe lang het dan nog duurt!

 • biertje

  Ik zou er eerst maar eens een paar miljoen tegen aan gooien zodat een aantal instanties zich eens lekker bezig kan houden met een nutteloos onderzoek aangaande het lieve wolfje.

 • mau

  Als de wolf op eigen kracht in NL is gekomen en zich kon handhaven ,
  -de keuteltellerij heeft 'm ge-inheemst-
  en vervolgens door menselijk 'ingrijpen' is her-uitgestorven ,
  verplicht de europese wetgeving tot her-uitzetten !

 • PetervanKempen

  overal keutels zeggen ze en dan erna nog een bever in de maag hebben , geen melding wie haar aangereden had, nooit gehoord dat er aanrijdingssporen waren , komt uit de karpaten, heeft wintervacht. En is een jong wijfje die nooit gaan zwerven, elke roedelleider wil er namenlijk nog wel een jong wijfje bij, het zijn net mensen die wolven: ja gemeente, ga je maar voorbereiden en geef veel geld uit voor onderzoek bij geitewollensoikken idioten die gewoon willen dat dit waar is.

 • gerry 1

  moet die wolf niet voor de rechter? de bever is toch beschermd.

 • gerry 1

  moet die wolf niet voor de rechter? de bever is toch beschermd.

 • jordi 1455

  Als mensen zo graag wolven willen zien ga toch naar de dierentuin mensen, kun je ook nog een familie bezoek brengen.

 • tessemakergj

  mooie beesten die wolven , ik wil er wel een paar , houdt mooi al dat meevretende ambtenarentuig van je erf !!

 • MattiMaan

  Een sprookje of livetheater in de NOP.

 • bert.fernhout1

  wat een poeha over een nep wolf . ze zijn zeer geschikt voor de oostvaardersplassen kunnen ze al die uitgehongerde dieren opvreten. waar zijn we in nederland toch mee bezig. iedreen denkt de natuur te kunnen redden ? belachelijk echt belachelijk. ik zeg laat de natuur gewoon natuur, en kom daar niet aan met je verrekijker

 • bert.fernhout1

  wat een poeha over een nep wolf . ze zijn zeer geschikt voor de oostvaardersplassen kunnen ze al die uitgehongerde dieren opvreten. waar zijn we in nederland toch mee bezig. iedereen denkt de natuur te kunnen redden ? belachelijk echt belachelijk. ik zeg laat de natuur gewoon natuur, en kom daar niet aan met je verrekijker

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.