Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:27 aug 2013

Nieuwe CEO ForFarmers vanaf 2007 in voerwereld

De beoogde nieuwe CEO van ForFarmers Yoram Knoop (44 jaar) is vanaf 2007 actief in de internationale voerbusiness. Eind 2007 begon hij als directielid van Provimi, in Nederland bekend van onder meer biggenvoer en kalvermelk. Dat bleef hij ook na de overname van Provimi door het mega-agroconcern Cargill in november 2011.

Cargill betaalde circa 1,5 miljard euro voor Provimi dat in het jaar voor de overname een omzet boekte van 1,6 miljard euro. Provimi is, nu onder de vlag van Cargill, een wereldwijde speler op het gebied van premixen, voeradditieven en ingrediënten. Knoop is nu algemeen directeur Premix en Nutrition met als werkgebied Europa, Midden-Oosten en Afrika. Knoop is geboren in Bussum en heeft bedrijfskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Voor zijn overstap naar de veevoerbusiness werkte hij in management functies bij het toenmalige Quest International, een internationale fabrikant van geur- en smaakstoffen, in de VS bij een Amerikaans concern op het gebied van bouwmaterialen (Owens Corning) en bij de Brits-Ierse vestiging van GE Plastics.

“De internationale ervaring, ervaring met een lowcost werkend bedrijf met kleine marges, affiniteit met de agrarische sector en kennis van de Europese mengvoersector waren van doorslaggevend belang voor de voordracht door de Raad van Commissarissen”, aldus voorzitter Jan Markink. De Raad van Commissarissen stelt binnenkort op de vergadering van aandeelhouders voor om Knoop als CEO te benoemden per 1 januari 2014. Wanneer die vergadering zal zijn is volgens een woordvoerder van ForFarmers nog niet vastgesteld.

De beoogde begindatum van Knoop is een paar maanden eerder dan dat eerder werd aangegeven als uiterste vertrekdatum van huidig CEO Bert-Jan Ruumpol (30 april 2014). Ruumpol was 12 jaar eindverantwoordelijk voor ForFarmers en blijft vooralsnog verbonden aan het bedrijf als adviseur. Onder leiding van Ruumpol is ForFarmers uitgegroeid tot de grootste speler op het gebied van veevoer in Europa. Dat gebeurde door een reeks van overnames met als klap op de vuurpijl de overname van Hendrix UTD in 2011 van het beursgenoteerde Nutreco.

Eén van de thema’s waarmee Knoop na zijn benoeming te maken krijgt is de voorgenomen beursgang van ForFarmers die niet onomstreden is. Nu is nog het overgrote deel van het bedrijf in handen van coöperatie FromFarmers met circa 6.300 leden. Op 31 december 2012 bezat FromFarmers 82,5 procent van de certificaten van ForFarmers BV. De rest is in handen van de directie en andere medewerkers, leden of voormalige leden  en derden.

Laatste reacties

 • info389

  Succes!

 • Mozes

  Ik hoop dat de nieuwe CEO beter dan de vertrekkende het belang begrijpt van het behoudt van de coöperatie.

 • abtje

  Deze meneer zal dan ook wel geselecteerd zijn op het wel of niet cooperatief houden of beursgang minded.

 • Mozes

  Bij Forfarmers is het vooral de directeur en een aantal getrouwen die de richting bepalen. Forfarmers heeft een heel zwak boerenbestuur in tegenstelling tot het vroegere Frieslandfoods. Frieslandfoods werd gekenmerkt door een krachtig boerenbestuur die zelf de lijn aangaf waarbinnen de onderneming zich moest ontwikkelen. Dit bestuur begreep dat de leden niet alleen een belang hadden als aandeelhouder maar ook als melkveehouder. Zij zorgden ervoor dat de onderneming in dienst bleef staan van dit belang.

 • info59

  Bij Provimi was Knoop destijds mede verantwoordelijk voor de reorganisatie en het 'verkoopklaar' maken van Provimi. Provimi was destijds eigendom van een investeringsmaatschappij en is verkocht aan Cargill. Zou dit een voorbode zijn van de koers van FF?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.