Home

Nieuws

Nieuw record Duitse agrarische export

Berlijn – De Duitse export van agrarische producten inclusief levende dieren en voedingsmiddelen hebben een nieuw record bereikt in het eerste halfjaar van 2013.

Duitse bedrijven exporteerden voor 31,6 miljard euro, dat is 4,5 procent meer dan in dezelfde periode in 2012. De export buiten de EU steeg harder, met 5,2 procent naar meer dan 7,5 miljard. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Statistische Bundesamt.

Het herstel van de export naar EU-landen zet door en liet een groei zien van 4,2 procent. De export naar Rusland daalde wel sterk (min 12,6 procent), vooral door aangescherpte veterinaire eisen. Daarentegen verdubbelde de export naar Saudi-Arabië naar bijna een half miljard euro. Nog harder steeg de export naar China met 800 procent naar 0,4 miljard euro, daarmee stijgt China van plaats 21 naar plaats 5 op de ranglijst van belangrijkste exportlanden buiten de EU.

Ondanks de goede exportcijfers meldt de Duitse levensmiddelenindustrie matige resultaten over het eerste halfjaar. De totale omzet steeg weliswaar met 3 procent naar 85,4 miljard euro, maar gecorrigeerd voor prijzen is dat een omzetdaling van min 0,2 procent. Dat meldt de Vereniging voor de Duitse Levensmiddelenindustrie (BVE). De export van levensmiddelen steeg naar 25,3 miljard (plus 3,9 procent), dat is gecorrigeerd voor prijzen plus 1,5 procent.

Aanjager van de export zijn vooral de landen buiten de EU. De export van levensmiddelen is in het eerste halfjaar goed voor 30 procent van de totale omzet. De BVE wijst op de nog steeds gespannen situatie op de markt voor agrarische grondstoffen. De inkoopprijzen zijn volgens de BVE wel gedaald met 2,8 procent, maar liggen nog steeds op ‘een hoog niveau’.

Of registreer je om te kunnen reageren.