Home

Nieuws 888 x bekeken

Mers-virus mogelijk afkomstig van dromedaris

Bilthoven - Het coronavirus Mers is mogelijk afkomstig van dromedarissen. De resultaten van het onderzoek, geleid door het RIVM, werden vrijdag bekend.

Het onderzoeksteam onderzocht 349 bloedmonsters van verschillende typen vee. Naast dromedarissen, onderzocht het team ook monsters van runderen, schapen en geiten. Antilichamen tegen het dodelijke virus werden gevonden in het bloed van dromedarissen uit Oman.

Mers (Middle East Respiratory Syndrome) heeft tot nu toe 46 levens geëist, voornamelijk in het Midden-Oosten. Bijna honderd mensen werden ziek.

Wetenschappers vermoedden al dat het Mers-virus afkomstig is van dieren, maar wisten niet welk dier. Het onderzoeksteam van het RIVM heeft nu aanwijzingen dat dromedarissen een mogelijke bron zijn van het MERS-virus in het Midden-Oosten.

Volgens RIVM-onderzoeker Marion Koopmans is een van de vervolgvragen hoe het virus zich van de dieren naar mensen verplaatst. Dromedarissen zijn populair in het Midden-Oosten en worden gebruikt voor races, maar ook voor de consumptie van vlees en melk. De onderzoekers willen graag achterhalen of Mers-patiënten met dromedarissen of dromedarisproducten zoals melk in contact zijn geweest.

Ook moeten, om meer zekerheid te krijgen over de bron, meer dieren in het Midden-Oosten worden onderzocht.

Er is nog veel onduidelijk rond de verspreiding van het Mers-coronavirus. Het lijkt erop dat het virus niet gemakkelijk van mens op mens wordt overgedragen, maar het is enkele keren voorgekomen dat mensen besmet werden na contact met een zieke.

Mers lijkt op Sars (Severe Acute Respiratory Syndrome), het ‘ernstig acuut ademhalingssyndroom’, dat ongeveer tien jaar geleden in Azië opdook.  ANP/BV

ANP/BV

Of registreer je om te kunnen reageren.