Home

Nieuws 1276 x bekeken 3 reacties

Meer inkomen bij rechtse regering

Wageningen – Aankomende verkiezingen en rechtse regeringen zijn goed voor het boereninkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningse econoom Jeroen Klomp, die daarover publiceert in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Agricultural Economics.

Het Wagenings universiteitsblad Resource bericht daarover. Universitair hoofddocent Klomp concludeert dat rechtse regeringen meer gericht zijn op de bescherming van de landbouw. Rechtse (liberaal-conservatieve) partijen proberen de gunst van de boer te verwerven door de landbouw extra te ondersteunen.

Klomp trekt zijn conclusies op basis van gegevens van zeventig democratieën in de periode tussen 1975 en 2009.  Hij onderzocht welke invloed de politieke overtuiging van de regering of een naderende verkiezing heeft op de uitgaven die regeringen doen aan de landbouw.

Rechtse regeringen geven de landbouw meer steun dan linkse regeringen en hebben ook de neiging die steun bij naderende verkiezingen te verhogen. Volgens de gegevens van Klomp kan het op overheidsuitgaven gebaseerde deel van het landbouwinkomen in verkiezingsjaren oplopen van 31 naar 38 procent.

Rechtse regeringen in ontwikkelingslanden zijn ook meer geneigd de arme bevolking te ondersteunen door de voedselprijzen laag te houden.

Boeren zijn in veel landen voor een groot deel van hun inkomen afhankelijk van overheidssteun. In landen als Japan, Zwitserland en Noorwegen kan dat oplopen tot meer dan de helft van het totale inkomen. In Argentinië en Sri Lanka stelde Klomp vast dat er een negatief effect is doordat de belastingen hoger zijn dan de belastingvoordelen of subsidies ten behoeve van de landbouw.

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  Nu lijkt het net of alleen boeren profiteren van een rechtste regering. Het is algemeen bekend dat rechtste regeringen gunstiger zijn voor ondernemers en linkse regeringen voor werknemers. ( althans op de korte termijn)

 • trijnie

  weer een stukje propaganda...

 • info48

  Ja met deze VVD gaat het voor de Agrarische sector een STUK beter!!!!!!!!!!
  En het effect van het wegbezuinigen van export faciliterende instituten moeten we nog krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.