Home

Nieuws 12 reacties

Meer agrarische bedrijven failliet

Den Haag - Het aantal failliet verklaarde land- en tuinbouwbedrijven is in het tweede kwartaal van 2013 opnieuw toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het tweede kwartaal van dit jaar gingen 41 agrarische bedrijven failliet. Dat is tien meer dan in het eerste kwartaal en negen meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. In 2012 gingen in totaal 139 land- en tuinbouwbedrijven failliet, in 2011 waren dat er nog 116. In de jaren daarvoor lag het aantal nog lager.  In 2013 zijn in het eerste halfjaar 72 bedrijven failliet verklaard. Het gaat vooral om tuinbouwbedrijven.
De stijging is in lijn met het totaal aantal faillissementen. Het totaal aantal bedrijven dat failliet ging in Nederland is in de maand juli opgelopen tot 779, ruim 100 meer dan in de voorgaande maand.
Vooral in de handel (224) en de bouwnijverheid (92) gingen er veel ondernemingen over de kop. Het aantal faillissementen in de bouw was wel lager dan in de voorgaande maanden. Bij de handelsondernemingen gingen er juist meer bedrijven bankroet vergeleken met de maanden ervoor. Het CBS heeft eenmanszaken niet meegerekend in zijn cijfers.

Het aantal uitgesproken faillissementen in een maand is afhankelijk van het aantal zittingsdagen van de rechtbank en kan daardoor sterk schommelen. Daarom wordt doorgaans gekeken naar het voortschrijdend driesmaandgemiddelde. Dat kwam liep in juli verder op tot 751, van 722 in juni.

Vorige maand werd bekend dat er in de eerste helft van dit jaar bijna 5.000 bedrijven waren omgevallen, het hoogste aantal ooit.

Laatste reacties

 • koestal

  Crisis ,vooral in bepaalde sectoren

 • T.H.J.

  Ook geen agrarische éénmanszaken meegerekend?

 • Ties S

  nee dit betreft bedrijven, éénmanszaken en zzp-ers worden niet meegerekend...

 • Baze

  Wat wil je als ze nu ook al met onze diesel vandoor gaan, en wij krijgen geen voorrangs beleid zoals de dieven wie rond onze boerderij struinen. Zins de grenzen open is het gezet is het alleen maar erger geworden met diefstal en beleid van Nederland

 • koestal

  vooral in tuinbouwkassensector ,ze betalen zich arm aan het dure aardgas en worden hun producten nog eens voor een uitgeknepen prijs afgenomen door de retailers die weer reclame maken met hun producten ,met de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs !!!

 • overheid

  Er met onze diesel vandoor gaan?

  Wees blij dat je jarenlang van stevig gesubsidieerde diesel hebt mogen genieten. Dat konden vervoersbedrijven bijvoorbeeld niet.

  Nu nog een tracktorkenteken, echt rijbewijs, wegenbelasting en afbouwen inkomenssteun.

 • jaapjo

  .....en gebruik mogen maken van autowegen

 • overheid

  En opdraaien voor de kosten van bermherstel na veelvuldig kapot rijden van bermen door te brede combinaties.

 • jaapjo

  Dat je zelf geen trekker koopt ?

 • abtje

  Mag niet van zijn moeder :-)

 • GM 55

  Kijk weer een hersencel dat doet alsof het kan denken ('overheid'). Weet blijkbaar nog niet dat er geen toekomst is zonder boeren. Geen boeren, geen eten!
  Zonder inkomenssteun zouden we ook wel willen, maar dit is steun om de gemeenschap een zo goedkoop mogelijk voedselpakket te kunnen geven. Betaal maar voor de brood en groente, dan kan de steun gebruikt worden om de wegen te verbreden.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.