Home

Nieuws 1412 x bekeken

Marfrig: zware verliezen en hoge schulden

São Paulo – Marfrig verwacht de Braziliaanse pluimveedivisie Seara pas over enkele kwartalen definitief te kunnen verkopen aan JBS, omdat de Braziliaanse mededingingsautoriteit de zaak diepgaand zal bekijken.

JBS is immers wereldwijd marktleider in vlees. Tegelijk brengt het vleesconcern het aantal slachterijen voor rundvee terug en wordt gekeken naar afzetcontracten met Britse supermarkten.
Marfrig heeft het afgelopen kwartaal zware verliezen geleden en was aan het betalen van rente en aflossingen op leningen fors meer kwijt dan vorig jaar. De Braziliaanse vleesreus voorziet wel verbeteringen voor haar pluimveedivisie in Europa. Via dochterbedrijf Moy Park werd 20 procent meer vers kippenvlees verkocht, deels door een aantrekkende economie maar ook door het vinden van nieuwe klanten.
Marfrig boekt een kwartaalverlies van 160 miljoen real (52 miljoen euro), tegen een winst van 172 miljoen real vorig jaar. De onderneming was 845 miljoen real (276 miljoen euro) kwijt aan rente en aflossingen op leningen, tegen 566 miljoen vorig jaar. De onderneming kondigde recent al aan dat de schuldpositie onhoudbaar is. De Braziliaanse pluimveedivisie Seara wordt daarom verkocht.
Marfrig produceert vlees in Europa en denkt daarom dat de aankondiging van Britse supermarkten om vlees van lokale leveranciers te kopen in haar voordeel kan zijn. Directeur Sergio Rial, die vanaf 2014 de topman zal zijn, zei tijdens een gesprek met analisten dat de Europese vleessector onder spanning staat. Slachterijen worden verkocht of gesloten, wat leidt tot onrust bij afnemers. Marfrig wil daar volgens Rial van profiteren door zich in de markt te zetten als grotere, betrouwbare slachterij.
De rundvleesdivisie van Marfrig verkocht 1,3 procent meer volume terwijl prijzen in het kwartaal gemiddeld 8,3 procent hoger lagen dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.