Home

Nieuws 5 reacties

Maat pleit voor minder scepsis tegenover EU

Den Haag - Scepsis tegenover Europa en de neiging van EU-lidstaten om op eigen houtje maatregelen te nemen op bijvoorbeeld het gebied van voedsel, kunnen grote nadelen opleveren voor sectoren die sterk op export zijn gericht.

“De agrosector is daar een voorbeeld van”, zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland. LTO Nederland is bereid om met Unilever op te trekken in een lobby voor ondersteuning van de interne markt.
Maat reageert op uitlatingen van Unilever-topman Dick Toet, die begin deze week in het Financieele Dagblad waarschuwde voor een overdosis euroscepsis. Hij zegt vierkant achter Toet te staan. De multinational maakt zich zorgen over de Europese interne markt nu steeds meer EU-lidstaten eenzijdig extra eisen stellen aan voedingsmiddelen. Toet noemt als voorbeeld Frankrijk, dat op verschillende terreinen een eigen plan zou trekken. Lidstaten ondermijnen volgens Toet de interne markt en open economie door de Europese wetgever te negeren.
Maat was zelf van 1999 tot begin 2007 Europarlementariër namens het CDA. De boerenvoorman is blij met het pleidooi . “Wij ervaren dat als een steun in de rug. De grote verschillen in regelgeving binnen de Europese Unie zitten ook de land- en tuinbouw dwars”, zegt Maat namens LTO Nederland en de Europese koepelorganisatie voor boeren en coöperaties Copa-Cogeca.

Laatste reacties

 • drientje

  Geen wonder dat Maat pro-europa is, hier komt ook de inkomenssteun vandaan.
  Als het aan het Nederlandse parlement had gelegen was dit nooit zover gekomen gekomen, en dat weet Maat maar altegoed. Immers de inkomenssteun is de ledenbinder.

 • Freriks

  @Drientje. geschiedenisles gemist? Nederland is een van de oprichters van de voorloper van de huidige EU. We leverden in de persoon van Sicco Mansholt de eerste landbouwcommissaris. Het landbouwbeleid is het enige beleidsveld waar vanaf het ontstaan van de Europese Unie landen gezamenlijk optrokken. En de oprichters, waaronder Nederland hebben in het verleden goed gevonden dat er geld werd uitgetrokken voor landbouwbeleid. Tot jaren 90 vorige eeuw was Nederland netto ontvanger en zeer positief over Europa. door afbouw/afbraak van het landbouwbeleid zijn we netto betaler geworden, en heel raar ineens ook uiterst kritisch over Europa.
  Maar ja, we gaan Europa waarschijnlijk pas missen als we bij de Duitse en Belgische grens weer paspoortcontoles krijgen en guldens moeten wisselen tegen Duitse Marken en Belgische Franken met alle koersverschillen die daar bij horen.

 • agratax2

  Maat praat hier voor de aanhngers van e vrije wereld markt en de Fransen zijn nog steeds bezig hun eigen boeren een goede boterham te verschaffen via hun sterke nationalistische gevoel van ' eigen producten eerst' . Nederland zal alles doen om de export en de handel in de benen te houden ookal kost hun eigen producenten de kop. Voorbeelden te over in de industrie, textiel, scheepsbouw, auto industrie. De volgende zal een arbeids- en / of energie intensieve tak zijn. Het kan de achterban van Maat zijn, ookal denkt hij dat er geen land zoveel en zo goed melk kan maken dan Nederland. Ik zit op dit moment in Frankrijk, waar nog eindeloze grasvlaktes zijn met vleeskoeien hier kunnen ook FH lopen en veel melk produceren voor minder kosten dan de Nederlandse FH koeitjes. Waar is dhr. Maat dan met zijn beleid, hoe wil hij dan zijn melkveehouders nog beschermen tegen de boze vrij wereld handel die hij zo intens aanbid?

 • poldes

  agratax 1,
  ik denk ook dat Maat meer opkomt voor het nationale belang ;dan het belang van de producenten in de primaire sector.

 • m.en.mh.miedema

  Ben het gedeeltelijk wel met Maat eens maar Europa kan nog niet eens iets eenvoudigs als verkeersregels of belastingen (BTW) gelijk trekken, laat staan wat ingewikkelder onderwerpen als een gelijk speelveld voor landbouw, industrie of een gezamelijke munt! Het zijn net een stel kleuters die net op een driewielertje kunnen fietsen en vervolgens met veel bravoure met een F16 gaan vliegen. Als ze vervolgens neerstorten laten ze de EU inwoners voor de kosten opdraaien ipv de verantwoorde politici. Ambtenaren en politici moeten voor hun fouten ook financieel aansprakelijk gesteld kunnen worden. Zoniet dan zal de Euroscepsis(terecht) alleen maar toenemen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.