Home

Nieuws 15 reacties

Lege mestkelders veroorzaken muggenplagen

Wageningen – Lege, ongebruikte mestkelders dreigen een plaag te veroorzaken van loodgrijze malariamuggen.

Muggenexpert Piet Verdonschot van de Wageningen UR, het RIVM en de NVWA roept boeren daarom op om leegstaande mestkelders af te breken of te vullen met zand.

Het aantal uitbraken van de loodgrijze malariamug neemt toe. Dit jaar zijn al tien uitbraken gemeld, voornamelijk in het oosten en zuiden van het land. Muggenexperts maken zich zorgen over de opkomst van deze agressieve steekmug, die malaria kan verspreiden als hij een geïnfecteerde patiënt heeft geprikt. De muggen verspreiden in Nederland geen malaria, maar veroorzaken wel overlast door hun agressieve steekgedrag. Een kilometer rondom een broedplaats van de loodgrijze malariamug kunnen mensen niet buiten zitten, waarschuwen de deskundigen. Een steek van deze mug zorgt voor veel grotere bulten dan van een gewone mug.

De oorzaak van de opkomst van de mug is leegstaande gierkelders. “Deze kelders zijn vaak leeg gepompt, maar er blijven altijd mestresten achter. Ook komt er door regen of kwelwater na een tijdje vaak een laagje water in de kelder te staan. Dit blijkt een ideale broedplek voor de loodgrijze malariamug te zijn”, legt Verdonschot uit. De mug komt van oorsprong ook al in Nederland voor, maar dan in zeer beperkte mate. De mug broedt normaal in boomholtes, waarin water staat met rottend blad.
Bij twijfel of er een nest van de muggen in de kelder zit, adviseert Verdonschot een monster van het water te nemen en dit te laten onderzoeken op larven. “Als het echt een broedplaats blijkt te zijn, moet de kelder zo snel mogelijk leeg gezogen worden. Als het vocht over het land wordt uitgereden gaan de larven dood en is de plaag voorbij. Voor de lange termijn is het afbreken of opvullen van de silo de beste methode om van de muggen af te komen. Middelen waarmee de mug chemisch bestreden kan worden, zijn niet toegelaten.

Laatste reacties

 • jrboer

  Of gewoon weer mest erin.

 • abtje

  De mestkelders zijn nu voor het winterseizoen uit ook lekker leeg. Die ga je niet volkiepen met zand. Wil de overheid echt van de mug af zullen ze een keuze moeten maken en een middel toelaten. Of roepen dat de boeren niet een beetje olie morsen in de put, dat drijft op het water en werkt ook. :-)

 • jang

  paraffine olie in de kelder verspreidt zich over het water en zorgt ervoor dat de Larven stikken en zo komen er geen muggen !! geheel legaal !

 • schoenmakers1

  ik denk dat de muggen meer van de talrijke poelen die de afgelopen jaren gegraven zijn op goede landbouwgrond komen, eigen pad zuiver vegen overheid?

 • koestal

  wat een onzin van Piet ,we hebben ook al steeds meer last van teken bij het betreden van de natuur,daar kun je doodziek van worden

 • Mido

  Bij mij stikt het ook van de muggen,ik weet niet of het dezelfde zijn maar ze lijken een beetje blauwachtig,heb er echt last van en ga ook niet meer buiten zitten.
  Er is net naast de schuren een slootje die tot een paar jaar geleden in deze tijd meestal leeg stond,maar nu spoelt een bedrijf iets verderop regelmatig de vijver van de ganzen en dat gaat in de sloot zodat er nu altijd een laagje water in staat!
  Ze zweven maar om je heen,en prikken dwars door je kleren heen,meerdere mensen hebben ze al te pakken gehad en 3 steken in een kwartier is heel goed
  mogelijk:(

 • Romeijn

  Een beetje zonde om ongebruikte mestkelders op te vullen met zand. Gebruik ze voor regenwateropvang en sluit ze goed af, zodat de muggen er niet in of uit kunnen. Onzin om over bestrijdingsmiddelen te praten. In droge tijden is het altijd goed om wat water achter de hand te hebben.

 • Koeienboer

  Haha, Romeijn, een mestkelder goed afsluiten voor ongedierte? Dan mag je hem wel afkitten of de deksels vastlijmen ;-)

 • silviabakel

  Wat een komkommertijd stuk, sorry.
  Wat te denken van de Vinexwijken met mooie waterpartijen,
  wat te denken van de kikkerpoelen,
  wat te denken van het aanplantingsplicht met regenwateropvang.
  Onze dochter is van de week naar de looptraining in de het Henrie Dunant park in Eindhoven geweest, en ook daar gestoken, en er daar toch wel geen mestkelder in de buurt.

 • gjcamps

  Heb ook een mestput onder een voormale varkensstal die al enkele jaren alleen voor hemelwater opslag gebruikt wordt. In het begin had ik ook extreem veel muggen, destijds gewoon met dichloorvos ontsmet, waren de muizen en ratten ook meteen weg. Maar dit middel mag niet meer, oliefilm lijkt me ok of gewoon nu leegpompen.

 • Fleur de lille

  Het gaat om mestkelders van bedrijven die niet meer in gebruik zijn en daarvan hebben we er steeds meer in het oosten.
  Deze eigenaren hebben geen belang bij insectenbestrijding meer.

 • koestal

  ja, leve de vernatting van de natuur door SBB en Natuurmonumenten ,ook kweekplaatsen van muggen

 • trijnie

  Sinds wij buren met paarden hebben, zijn er dazen. Nooit eerder last van gehad.
  Gelukkig hebben we veel boerenzwaluwen in de schuur en enkele nestjes grauwe vliegenvangers, en deze vogels kunnen heel wat ongedierte verslinden.
  Ook zijn er nog de vleermuizen die er ook het nodige van pakken.

 • Fleur de lille

  Dagvliegers zijn geen prooi voor vleermuizen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.