Home

Nieuws 3618 x bekeken 10 reacties

Lastenverzwaring zzp’ers schadelijk voor agrarische sector

Den Haag – LTO is ontstemd over de kabinetsplannen om de fiscale voordelen voor zzp’ers en hun opdrachtgevers te beperken.

Volgens de boerenorganisatie is het onverstandig ondernemers zwaarder te gaan belasten nu velen van hen in zwaar weer verkeren. Dinsdag lekte via het Financieele Dagblad uit dat zzp’ers er vanaf volgend jaar mogelijk fors op achteruitgaan. Het kabinet vindt dat werkgevers nu nog te veel worden verleid om werknemers te ontslaan om ze vervolgens als zzp’er in dienst te nemen. Voor beide partijen kan een dergelijke constructie voordeel opleveren, terwijl de staatskas er juist nadeel van ondervindt.

Daarom zou voor 2015 een extra belasting voor de naar schatting 800.000 zzp’ers van een half miljard worden ingevoerd. Ook worden voordelen voor werkgevers aangepakt, meldt de krant op basis van anonieme bronnen. Eerder heeft het kabinet overwogen al dit jaar een lastenverzwaring door te voeren, maar dat bleek niet mogelijk.

LTO is niet blij met het plan. Volgens een woordvoerder wordt hiermee ten onrechte de rekening voor het aanpakken van schijnconstructies bij ondernemers neergelegd. “Dit lijkt op ondernemertje pesten en daar zitten we juist nu niet op te wachten”, zegt hij. “Velen zitten in de problemen, ook in de agrarische sector. Dit is dan ook niet de goede weg.” Hoeveel bedrijven en werknemers in de landbouw dit potentieel treft, weet LTO niet.

Belangenbehartigers van zpp’ers reageren op gelijksoortige wijze. Stichting ZZO Nederland en PZO vrezen dat de plannen ertoe leiden dat meer mensen een beroep zullen moeten doen op de bijstand. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) wil na het reces zo snel mogelijk een debat voeren over de kwestie. “Dit vernietigt banen”, denkt hij.

Laatste reacties

 • adrie1

  Hoe gaat bv Nederland naar de klootte ik moet zelf zpp ers inhuren omdat vast personeel het verdomd om te werken terwijl ze goed betaald worden en alleen maar aan vrije dagen denken en naar de klok kijken wanneer ze naar huis kunnen

 • kruisland

  het is nie hoe gaat nederland naar de klootte,maarvan de regering moet nederland naar de klootte want de zzp ers die willen nog werken en die worden nu gestraft

 • el

  Nederland regeltjesland!

 • agratax2

  We kunnen dit probleem anders interpreteren en wel;, Den Haag weet het niet meer en doet daardoor juist de foute dingen. Ze roepn dat de KRACHT ligt bij het Midden en Klein bedrijf en gaan dat nu even afbreken en hiermee hun eigen onmacht ten toon sprieden.

 • veermannetje

  Rechttrekken deze ongelijkheid. Stilaan betaald er niemand geen belasting meer in dit subsidie- en steunparadijs!!

 • trekker123

  Leg eens uit waar die ongelijkheid uit bestaat dan?

 • Dereek

  De overheid zoekt de oplossing nog steeds in het nog meer belasten van burgers en bedrijven. Wanneer gaan ze in hun eigen vlees snijden en wordt eindelijk de wachtgeldregeling afgeschaft en wanneer worden minimaal 300.000 amtenaren ontslagen.

 • boerderij12

  het wordt tijd dat dit kabinet oprot

 • Piet, Midden-Europa

  Zo maak je het laatste initiatief van mensen die willen werken kapot !!!... Gaan zich in NL ook Griekse gewoonten ontwikkelen ?????.....

 • Romeijn

  As nen boer nich klaagt is hee zeeke!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.