Home

Nieuws 909 x bekeken 4 reacties

LTO over schaliegas: bij twijfel niet doen

Den Haag – LTO Nederland is zeer terughoudend over proefboringen en winning van schaliegas vanwege mogelijke risico’s voor het milieu en de afzet van producten.

“Bij twijfel niet doen”, zegt LTO-bestuurder Siem jan Schenk in reactie op het rapport over schaliegas van Minister Kamp van Economische Zaken. Voor LTO is bepalend welke waarborgen de overheid geeft voor de productiefactoren grond, bodem- en oppervlaktewater. LTO is verder beducht voor de afzet van producten uit ‘schaliegasregio’s’, de productieomgeving mag op geen enkele manier in het geding komen. Ook waarschuwt Schenk voor gevolgen voor financiering, bijvoorbeeld doordat banken een lagere waarde toekennen aan grond in een gebied met schaliegaswinning zoals ook in de VS al is gebeurd. Schenk wil ook dat er vooraf afspraken liggen over wie er gaat opdraaien voor schade: “De situatie in Groningen heeft geleerd dat het altijd gedoe geeft als er eenmaal schade is ontstaan.”

“De onzekerheid overheerst”, concludeert Schenk, “terwijl de consequenties voor agrarische bedrijven groot kunnen zijn. Met de productie van voedsel moet je geen risico nemen.”

Laatste reacties

 • drientje

  Natuurlijk is de LTO terughoudend. Als je een adviesdienst hebt die goed geld maakt in de advisering van zonnepanelen en bij de schaliegaswinning aan de zijlijn staat, is een mening snel gevormd.

 • jaapjo

  En de glastuinbouw vergeten...

 • gjh

  dat is lang geleden dat we wat van siem jan schenk hoorden ik wis niet dat hij er nog was maar onzin praten lukt hem nog aardig.
  bij twijwel niet doen dus weer een duister antwoord dit is
  echt weer zo,n lto antwoord dus zonder daadkracht.

 • j.verstraten1

  Waarom zou de adviesdienst bij schaliegaswinning aan de zijlijn staan? Ik vind het nogal van lef getuigen dat LTO hier een mening neerlegt. Ze hadden ook gewoon kunnen zwijgen en afwachten want LTO heeft hier niks over te zeggen. Voordat een eventuele schaliesgaswinning serieus van de grond komt zijn de zonnepanelen alweer half terugverdient en is het NL aardgas op rantsoen dus het dempt hooguit de prijsstijging van energie op de langere termijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.