Home

Nieuws 2261 x bekeken 2 reacties

LTO onderhandelt niet over cadeaubon bij ballonlanding

Zwolle - LTO Nederland heeft geen enkele behoefte met de organisaties van ballonvaarders te onderhandelen over de waarde van een cadeaubon, die boeren krijgen als op hun land een ballon landt.

Hernieuwde besprekingen over een vergoeding voor grondeigenaren tussen LTO Nederland en de Vereniging van Professionele Ballonvaarders Nederland en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart hebben op dat punt niets opgeleverd.

Beleidsmedewerker van LTO Nederland Kees van Rooijen zegt dat de situatie niet veranderd is sinds augustus 2010. Toen stelden  de ballonvaarders in 2010 eenzijdig een regeling op, waarbij zij een bergingsvergoeding geven van 20 euro per landing, vermeerderd met een bedrag van €2,50 per passagier. De organisatie gaat daarbij uit van een basisbedrag van 35 euro per landing. Ballonvaarders zijn niet wettelijke verplicht tot een vergoeding voor het landen. Als er schade ontstaat geldt daarvoor wel een schaderegeling die aansluit bij de tarievenlijst die tussen LTO Nederland en de Gasunie is afgesproken.

Van Rooijen zegt dat in veel gevallen een ballonlanding helemaal geen probleem oplevert. Maar zeker als het gaat om commerciële vluchten, zijn er boeren die een reële vergoeding willen. "Als je een consultant inhuurt betaal je zo het vijfvoudige van die 35 euro. Een boer is een zelfstandig ondernemer die toch een uur van zijn tijd kwijt is aan zo'n landing. Daar kan ook een goede vergoeding tegenover staan. Maar de ballonvaarders vinden dat niet nodig. En over een cadeaubon gaan wij niet onderhandelen."

Het overleg met de ballonvaarders heeft wel opgeleverd dat aantrekkelijke locaties voor het opstijgen van luchtballonnen met nadruk ook in de buurt agrarisch ondernemers worden gezocht, als die daarin voordelen zien. Dat geldt bij voorbeeld voor ondernemers met een landwinkel of een andere nevenactiviteit. "Ik weet niet precies wat dat opgeleverd heeft", zegt Van Rooijen, "maar daar heeft een aantal leden wel profijt van gehad."

Laatste reacties

  • potuyt

    gewoon een gratis vlucht aanbieden

  • gjh

    als ze willen landen kunnen ze dat op schiphol doen daar hebben ze 5 landings banen maar niet op mijn grond

Of registreer je om te kunnen reageren.