Home

Nieuws

Kraft Foods boekt meer winst

Northfield – Kraft Foods heeft het tweede kwartaal geprofiteerd van een evaluatie van de pensioenverplichtingen. Die vielen fors lager uit waardoor de winst het afgelopen kwartaal met 37 procent kon toenemen tot 829 miljoen dollar (624,6 miljoen euro). Zonder aanpassing van de verwachte pensioenlasten was de omzet ten opzichte van vorig jaar juist fors gekrompen.

Kraft Foods introduceerde een programma waarbij werknemers vervroegd met pensioen kunnen. Slechts 600 mensen namen het aanbod aan. Een herberekening van de uitgaven die de onderneming aan twee pensioenplannen kwijt zal zijn, leidde tot een forse bijstelling van de winst. Het bedrijf verkleinde de organisatie en sneed in allerlei kosten sinds het afscheid nam van de snackdivisie die nu de naam Mondelez voert.
Verkopen vielen echter tegen. De producent van onder meer Kraft-kaas, Maxwell House-koffie en Oscar Meyer-worst zag de omzet 1 procent dalen tot 4,7 miljard dollar (3,5 miljard euro), wat ook circa 100 miljoen dollar lager is dan analisten gemiddeld hadden verwacht. Het kwartaal werd gekenmerkt door prijsdruk. Omdat Pasen vroeg valt werd veel bacon al verscheept in het eerste kwartaal.
Topman Tony Vernon zei in een presentatie voor analisten dat het bedrijf bewust geen deel heeft genomen aan een prijzenslag in verschillende categorieën en dan met name salades. De onderneming gaf in het kwartaal 8 procent minder uit aan promotie, hoewel meer werd geadverteerd. De beursgenoteerde onderneming uit Illinois lag een tijdlang onder vuur van aandeelhouders omdat ze minder dan concurrenten zou uitgeven aan advertenties.
De kaasverkopen groeiden 5 procent tot 945 miljoen dollar, deels door hogere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.