Home

Nieuws 16 reacties

'Kinderarbeid zaaizaadbedrijven uitbannen'

Den Haag – Kinderarbeid en lage lonen bij zaadproductie in India ziet het kabinet liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Dat schrijft minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse handel in reactie op Kamervragen van CU, PvdD, SP en 50Plus.

Ze wijst erop dat er ondanks eerdere signalen over kinderarbeid op de velden bij de Indiase toeleverancier van het Nederlandse bedrijf Bejo Zaden nog steeds sprake is van kinderarbeid. Het ministerie is daarom in gesprek gegaan met Bejo Zaden en brancheorganisatie Plantum. Ook het bedrijf Nunhems was uitgenodigd voor dit gesprek.

Uit het gesprek blijkt dat Bejo Finance een minderheidsbelang heeft in de Indiase joint venture Bejo Sheetal, waar de kinderarbeid plaatsvond. In 2010 heeft Bejo Sheetal in overleg met Bejo Finance maatregelen genomen om kinderarbeid uit te bannen. “Bejo erkent en betreurt dat die maatregelen niet afdoende zijn geweest om kinderarbeid in de keten te voorkomen”, schrijft Ploumen. Naar aanleiding van het nieuwe rapport van de Landelijke India Werkgroep over kinderarbeid, heeft het bedrijf aangegeven nieuwe maatregelen te nemen, waaronder voorlichting van producenten, monitoring in samenwerking met een maatschappelijke organisatie en de lokale overheid, financiële prikkels voor producenten die zich aan de afspraken houden en ondersteuning van initiatieven voor educatie van kinderen die uit een arbeidssituatie komen. Deze maatregelen zijn geïnspireerd door de resultaten die door zaadveredelingsbedrijf Nunhems in India zijn bereikt. Ploumen zegt vertrouwen te hebben in deze aanpak.

Het ministerie heeft tevens met brancheorganisatie Plantum gesproken over haar statement over het uitbannen van kinderarbeid. Plantum verwacht van haar leden dat deze correctieve maatregelen nemen wanneer kinderarbeid ergens in de keten wordt aangetroffen. De leden zijn hierbij zelf verantwoordelijk. De werkgroep binnen Plantum die zich bezig houdt met kinderarbeid zal zich verder gaan verbreden naar arbeidsomstandigheden, waardoor minimumloon ook als kwestie op de agenda komt.

Plantum gaat werken aan een openbaar rapport over het gevoerde beleid voor het uitbannen van kinderarbeid in de zaadindustrie. Het ministerie zal eind 2014 opnieuw in gesprek gaan met Plantum over de kwestie.

Laatste reacties

 • Bison

  Jong geleerd oud gedaan.
  Als ze eenmaal 18 zijn krijg je ze niet meer aan de gang.

 • ed12345

  Bison ik moet je gelijk geven de meeste van ons staken de handjes al uit de overall mouwtjes toen we zo'n jaar of tien elf waren en zo'n drie vier jaar later konden we veel (trekker) werk alleen goed af

 • pietvlemmix

  Waarom deze acties altijd voor het buitenland. Zorg eerst eens voor dat de rechtsongelijkheid die er nu bestaat tussen kinderen van wel of niet agrariërs qua verrichten van arbeid in Nederland wordt opgeheven. Nu is het nog steeds zo dat kinderen van agrariërs vanaf een jongere leeftijd arbeid op het eigen bedrijf mogen verrichten dan kinderen van niet agrariërs. Daarbij is helpen bij de oogst e.d. volgens mij nog altijd zwaarder dan een krantenwijk. Het zal het meewerken/-helpen van kinderen op boerenbedrijven niet voorkomen maar dat daar een speciale regel voor is, vind ik principieel onjuist. Voor de wet behoort iedereen gelijk te zijn. (1e regel in het handvest Rechten van de mens.)

 • podolski

  Wat een zure reacties toch weer. Ik vind het juist heel goed dat de kinderarbeid uitgebannen wordt. Het gaat hier echt niet om kinderen die een handje toesteken op het bedrijf van hun ouders.

 • aarthamstra1

  Kinderen uitbuiten is erg, maar is dat erger dan dat zogenaamde coöperatieve instellingen.Als ZLTO misbruik maken van hun positie om baby voeding onnodig duur te verkopen aan moeders die uit angst geen ander babyvoeding aan hun kinderen durven te geven.Is dat het idee.Wil de Hollandse boer zo zijn zakken vullen.
  Kinderen mee laten werken,klusjes laten doen, opvoeden, is iets anders dan 14 uur per dag gedwongen laten werken.

 • aarthamstra1

  Kinderen uitbuiten is erg, maar is dat erger dan dat zogenaamde coöperatieve instellingen.Als ZLTO misbruik maken van hun positie om baby voeding onnodig duur te verkopen aan moeders die uit angst geen ander babyvoeding aan hun kinderen durven te geven.Is dat het idee.Wil de Hollandse boer zo zijn zakken vullen.
  Kinderen mee laten werken,klusjes laten doen, opvoeden, is iets anders dan 14 uur per dag gedwongen laten werken.

 • koestal

  Ik moest op m,n 10de jaar ook al flink aanpakken bij m,n ouders,als ik uit school kwam ,dat noemt men soms met trots gezinsbedrijven

 • koestal

  piet vlemmix ! ,volkomen met eens

 • Bison

  Ik had ook geen kans om vet te worden Koestal, ik was 8 toen ik begon met melken..voor en na school,....ik wou het zelf,..nooit gedwongen

 • colorgrower

  Bison is zo vol van zichzelf en over alles dat hij behalve hier commentaar leveren zijn tijd verder vult door zichzelf te melken.

 • henk fledderus

  wat gaat er met deze kinderen gebeuren en met het deel van het gezins inkomen dat zij binnen brengen.
  het is nog niet zo heel lang geleden dat in Nederland kinderen ook aan het werk moesten om de keet aan het draaien te houden

 • Bison

  coloNgrower,.. als je nou niks beter te zeggen heb hou dan je bakkes.

 • mieneke

  Er is natuurlijk niets mis mee als kinderen de handen uit de mouwen steken om hun ouders te helpen, net zoals vroeger bij ons gebeurde. Het is wel onacceptabel als ze daardoor niet naar school kunnen, of verkocht worden als werkkracht, of als ze bevrijd moeten worden omdat ze als slaven worden gehouden.

 • mieneke

  Trouwens, als kinderen hier in Nederland helpen op het bedrijf van hun ouders, leren ze het vak, waardoor ze evt. later zelf ook de kost kunnen verdienen. Dat is anders dan kinderarbeid in de arme landen. Daar blijven ze juist straatarm.

 • frans64

  de polen die in de kassen werken in ons land is ook een moderne vorm van slavernij die moeten ook voor een paar euro per uur werken in de hitte dus laat de kassenboeren maar geen comentaar geven op china

 • bankivahoen

  frans64@, in de tuinbouw hebben de Polen een normaal cao net als de Nederlanders die er ook werken,tenminste hier in de buurt . Aan de nieuwe Audi's A6 en VW Passats tot aan BMW Z4 toe die ze rijden zal het met de slavernij wel meevallen. Trouwens ze komen uit vrije wil, werken 10 jaar hier en hebben een huis vrij van hypotheek in hun thuisland !
  En je bent al lang niet meer in de moderne kassen van tegenwoordig geweest, want daar is het met warme dagen frisser als buiten !

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.