Home

Nieuws 880 x bekeken 3 reacties

Kamervragen over spreeuw op menu

Cothen - Restaurant De Pronckheer in het Utrechtse Cothen serveert al enige tijd spreeuw die is geschoten in de boomgaard van de buren.

Eigenaar Arjan Smit is niet van plan om daarmee te stoppen, ondanks een boze brief van de Vogelbescherming.

De provincie Utrecht zoekt uit of het klaarmaken van spreeuw eigenlijk wel mag en fractieleider Marianna Thieme van de Partij voor de Dieren heeft er dinsdag Kamervragen over gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

De Pronckheer serveert voornamelijk producten uit de streek, zoals gans en wild uit de uiterwaarden en groente en kruiden uit eigen tuin. Spreeuw eten is in zuidelijke landen niet ongewoon. Smit serveert de spreeuwen gebakken of in een salade.

De eigenaar van de boomgaard heeft een afschotvergunning voor spreeuwen. Thieme wil weten of schadebestrijding het enige doel is, of dat "het bevoorraden van een restaurant'' ook onder de vergunningsregels valt. Volgens haar is de spreeuw bovendien een beschermde diersoort. De Pronckheer zou een ontheffing moeten hebben voor het "onder zich houden van een beschermde soort''.

De spreeuw staat in Nederland nog niet op de zogenoemde rode lijst van bedreigde diersoorten. Het aantal spreeuwen gaat de laatste jaren wel hard achteruit. Dat komt volgens de Vogelbescherming mogelijk door de intensieve landbouw en doordat er meer roofvogels als haviken en sperwers zijn.

Laatste reacties

  • Flyinghollander

    IPV van alleen afschieten word de spreeuw nu ook nog nuttig gebruikt. Maar ja als Politiek persoon wil ze toch haar man proberen te helpen.

  • alco1

    Kamervragen over zoiets en daar houden deze 150 dure kamerleden zich mee bezig. Er zijn wel urgentere onderwerpen om je mee bezig te houden. o.a. de crisis. Maar geen enkele partij durft zich daaraan te branden. Net als in de opvoeding is de toegevelijke ouder geliefder dan de ouder die beseft dat het niet kan. Kortom, alles wordt eerst onderzocht naar stem gedrag. Zo komt er ook niets structureels van de grond.

  • Flyinghollander

    zo vraagt kost gemiddeld 1000 euro meende ik.(1 vraag>

Of registreer je om te kunnen reageren.