Home

Nieuws

Kabinet stelt besluit schaliegas uit

Den Haag - Boren naar schaliegas in Nederland kan op een veilige manier. Dat blijkt uit een via RLT Nieuws uitgelekt advies aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. Het kabinet heeft een besluit hierover vrijdag uitgesteld.

Plannen voor proefboringen naar schaliegas stuiten op veel verzet. Het gas zit kilometers diep onder de oppervlakte, verscholen in gesteente. Om het naar boven te halen, moet dit gesteente worden gekraakt met een mengsel van water, zand en chemicaliën. Burgers, milieu-organisaties en ook veel wetenschappers zijn fel tegen; zij zijn er niet van overtuigd dat de boringen op een veilige manier kunnen worden uitgevoerd.

LTO is dezelfde mening toegedaan. De organisatie vindt dat de boringen risico’s opleveren voor de kwaliteit van het grondwater en volgens bestuurder Siem Jan Schenk is dat onacceptabel. “Schoon water is van levensbelang”, schreef hij onlangs in een column. “Niet alleen voor agrariërs, maar voor alle leven op aarde. Daar mag je nooit risico’s mee nemen. Veiligheid gaat boven alles.”

Vrijdag vergaderde de ministerraad over de kwestie. Ondanks het positieve advies heeft het kabinet echter nog geen besluit genomen over het al dan niet doorgaan van de proefboringen. Als er uiteindelijk groen licht wordt gegeven, zijn Haaren, Boxtel en de Noordoostpolder daarvoor de aangewezen locaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.