Home

Nieuws 825 x bekeken

K+S houdt vast aan ontwikkeling kalimijn

Kassel – K+S houdt ondanks het perspectief van forse prijsdalingen voor kali vast aan de uitbreiding van een kalimijn in Canada.

De Europees marktleider zegt wel haar eerdere omzet- en winstverwachtingen, die uit gingen van een lichte verbetering, in te trekken. Aandeelhouders reageerden door de waarde van het aandeel van het geplaagde Duitse bedrijf direct meer dan 10 procent omlaag te jagen.
Vorige week maakte het Russische Uralkali bekend uit een joint venture met Belaruskali te stappen. De joint venture was in feite een kartel dat meer dan 40 procent van de wereldwijde exportmarkt beheerste. Uralkali kondigde een meedogenloze prijzenoorlog aan. Prijzen voor kali stonden al langer onder druk, maar kunnen volgens Uralkali nog wel 25 procent verder omlaag. K+S maakte in eerste instantie alleen bekend geïrriteerd te zijn en de verwachting dat prijzen fors omlaag gaan niet te begrijpen.
Nu maakt de onderneming uit Kassel bekend prijsreducties te “accepteren”. De afzetvolumes en prijzen voor de toekomst zijn volgens K+S hoogst onzeker geworden. Het bedrijf schrijft dat de bekendmaking van Uralkali in enkele dagen tijd 15 miljard euro aan marktkapitalisatie, de totale waarde van alle uitstaande aandelen, verdampte. Wereldmarktleider PotashCorp verloor 22 procent aan waarde. K+S is nu 40 procent minder waard.
K+S zegt dat haar Canadese mijnen in de staat Saskatchewan rendabel zijn bij een marktprijs van circa 420 tot 460 dollar per ton, inclusief vrachtkosten. Analisten voorzien echter een daling van de marktprijs richting 350 dollar. Probleem is wel dat de markt weinig doorzichtig is omdat kali anders dan bijvoorbeeld olie, gas of landbouwproducten niet op een openbare markt worden verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.