Home

Nieuws 444 x bekeken

Innovatie Nederlandse levensmiddelenindustrie blijft achter

Den Haag - Nederland staat op de derde plaats in een lijst van Europese landen die zijn vergeleken op innovaties in de levensmiddelensector. Denemarken en Duitsland zijn het meest innovatief.

Uit het onderzoek van Wageningen UR blijkt dat Nederlandse bedrijven meer werk maken van procesefficiëntie en kostenverlaging in plaats van productvernieuwing en marketing. Het ondermijnt de concurrentiekracht van Nederland, concluderen de onderzoekers. Het Nederlandse bedrijfsleven wordt in concurrentiekracht ook belemmerd door hoge kosten, gebrek aan middelen en onvoldoende gekwalificeerde werknemers. Voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) in Nederland is onderzoek, ontwikkeling en innovatie vaak te duur. In Nederland zijn de multinationals en startende bedrijfjes het meest innovatief.

Ten opzichte van Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk heeft de Nederlandse levensmiddelenindustrie een relatief sterke positie wat betreft onderzoek en ontwikkeling en is sterk als het gaat om samenwerking bij innovatie. In Nederland zijn innovaties vaak moeilijk te patenteren. Dit betekent dat deze niet beschermd zijn tegen namaak.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.