Home

Nieuws 677 x bekeken

Hedgefonds maakt werk van overname Smithfield

New York - Het Amerikaans hedgefonds Starboard Value zoekt steun van andere investeerders om de overname van vleesverwerker Smithfield Foods door een Chinese branchegenoot te voorkomen.

Dat meldde financieel persbureau Bloomberg op gezag van ingewijden. Starboard, dat een belang van 5,7 procent heeft in Smithfield en zich al van meet af aan tegen de overname verzet, probeert nu een consortium bijeen te brengen dat het Chinese bod kan overtreffen. Het hoopt binnen een maand een tegenbod te kunnen doen, zo meldt Bloomberg.

Starboard Value wil Smithfield opsplitsen in drie delen: een Amerikaans vleesverwerkingsbedrijf, een internationaal vleesbedrijf en een varkenshouderijbedrijf. Volgens Starboard kunnen de drie onderdelen als ze afzonderlijk worden verkocht meer opbrengen dan het huidige bod van het Chinese Shuanghui. Volgens Bloomberg is onder meer Tyson Foods benaderd dat actief is in pluimveevlees, rundvlees, varkensvlees en maaltijden.

Het Chinese Shuanghui bracht eind mei een bod uit van 4,7 miljard dollar (3,5 miljard euro) op Smithfield, 's werelds grootste producent van varkensvlees. Inclusief schulden bedraagt de waarde van de voorgestelde transactie 7,1 miljard dollar. Daarmee is het de grootste overname ooit van een Amerikaans bedrijf door een Chinese onderneming.

De overname van Smithfield door het Chinese Shuanghui is in Amerika omstreden. Er wordt gevreesd voor voedselveiligheidsrisico's en de nationale veiligheid van de VS als de Chinezen dit bedrijf overnemen.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.