Home

Nieuws 2707 x bekeken 16 reacties

Geld heikel punt bij ganzenoverleg

Doetinchem - De provincies en de G7 zijn er nog niet uit hoe boeren in ganzenfoerageergebieden komende winter gecompenseerd worden voor ganzenschade.

Woensdagavond is hierover bestuurlijk overleg geweest. Budget is het lastigste punt, aldus Peter de Koeijer, namens LTO betrokken bij het overleg. Inzet van de G7 is dat de boeren van wie het ganzenopvangcontract is afgelopen, bovenop een schadevergoeding uit het Faunafonds een extra vergoeding krijgen.

Het ganzenakkoord voorziet in zo’n plus, in de vorm van een vergoeding van 130 procent van de schade, in ruil voor rust voor de ganzen. Dat geld moet uit de Europese pop-3 gelden komen, en dat is nog niet in werking. Vooruitlopend daarop wordt nu naar de provincies gekeken maar die aarzelen hierover, aldus De Koeijer. Brusselse goedkeuring zou niet nodig zijn voor de beoogde tussenoplossing. De woordvoerster van het Ipo, de koepelorganisatie van de provincies, bevestigt dat geld het probleem is in het overleg. Ze stelt dat de gezamenlijke intentie er is om er in september uit te komen.

Oud-politicus Harm Evert Waalkens is als coördinator en woordvoerder aangesteld door de G7. Hij bevestigt dat het voor boeren in de foerageergebieden nog even onduidelijk blijft waar ze precies aan toe zijn. Hij spreekt van een "overgangsjaar".  Maar als er voor 1 oktober duidelijkheid is, is dat nog wel op tijd, vindt hij. Het rustseizoen begint op 1 november. Wanneer dat weer ophoudt, is nu nog onduidelijk. Het nieuwe ganzenbeleid kent andere einddata dan het oude. Waalkens benadrukt dat het ganzenakkoord een totaalpakket is, waarvan nu een aantal technische punten worden ingevuld. "Dat heeft juridische haken en ogen. Eind september is het hele pakket klaar."

Provincies zijn inmiddels wel bezig de nieuwe regels in hun ontheffingsbeleid op te nemen. Friesland loopt hierin voorop. Hier worden komend seizoen al geen ontheffingen gegeven voor afschot, uitgezonderd ter bescherming van kwetsbare gewassen. Voor boeren betekent dit dat ze niet meer hoeven te schieten, om toch in aanmerking te komen voor schadevergoeding.

Laatste reacties

 • jaapjo

  Overgangsjaar...wat een mafkees

 • J@gertje

  Harm Evert Waalkens, coördinator en woordvoerder van het G7 bevestigt dat het voor boeren in de foerageergebieden nog even onduidelijk blijft waar ze precies aan toe zijn. Hij spreekt van een 'overgangsjaar'.

  Zou Waalkens over de hoogte van zijn salaris ook nog niet precies weten waar hij aan toe is?

 • Zippie

  Hagelpatronen nummer 3 die kosten 30 eurocent per stuk.
  Een goedkopere oplossing bestaat er niet.

 • Aerschot

  400 boeren in Friesland en ruim 300 boeren in Overijssel zijn zo zat van de G7 dat ze de provincie hebben verzocht om in november en december voorlopig te blijven schieten. Want de aanpak van de G7 werpt vooralsnog weinig vruchten af.
  Zou er dan toch minder draagvlak zijn voor G7 dan ze altijd hebben beweerd?

 • J@gertje

  @Aerschot,
  LTO heeft de boeren een akkoord in de maag gesplitst wat vanaf het begin aan alle kanten heeft gerammelt.
  De provincies geven geen eenduidende afschot ontheffing af en de deelnemers aan het G7 komen hun afspraken niet na.
  De KNJV is niet voor niets uit het akkoord gestapt.
  De NMV en de NAV hebben samen met de NOJG alles uit de kast gehaald om het tij te keren.
  Maar Peter de Koeijer heeft namens LTO de boeren botweg in de kou laten staan.
  Dat hele G7 wordt nooit wat op deze manier.

 • yentel

  als er geen ontheffingen meer komen op ondermeer overjarig grasland.
  dan is volgens mij half nederland 1 forageergebied!
  en wie vergoedt hier de schade en wie mag dat taxeren?
  en waar moet in deze tijd van bezuinigen het geld vandaan komen?
  want het is zo simpel als het maar zijn kan.
  geen geld voor de grondeigenaren maar wel de ganzen van de overheid op je land!
  we worden op deze manier gewoon bedonderd!!

 • boeren

  Het komt er dus haast op neer dat ze ons in de kou laten staan, en geen schadevergoedingen zullen uitbetalen nu niet en nooit niet.
  En ze laten de ganzen stand nog veel verder oplopen waar is het einde. Ik snap sommige boeren niet die nog steeds lid zijn van LTO ze laten je rustig in de kou staan, zonder dat ze iets kunnen betekenen.

 • PetervanKempen

  De provincie Fryslan loopt voorop met het roepen van allerlei intenties die inhoudelijk niet onderbouwd zijn en waarvoor geen geld is. Die 'domme' NMV en de NAV zijn dus niet zo domme boeren, als zij dat al een jaar geleden verkondigden. Ongelijke behandeling in beleid en uitbetalingen van de kosten voor (ganzen) schade naar een vrije beroepsgroep (boeren) is bij de wet verboden, en onbehoorlijk bestuur. Met betrekking tot 'overgangsjaar' : wordt uitstel onder druk van de vele door boeren aangezegde procedures en de pure onmogelijkheid de procedurele afwikkeling voor 1 november te voltooien. Logisch om de oude en beproefde methodes van schade bestrijding en beperking in de winter te laten voortduren binnen bestaande kaders in het zicht van 100% niet geleverde 'prestaties'vanuit de G7 partners:
  100% geen kader voor ganzen afschot binnen de oorsprong gebieden zomers, 100% geen kader voor afschot van die zomerganzen op alle provinciale terreinen, gemeente gronden en alle wateren, 100% geen beperking van broedparen vanaf februari, 100% geen aantoonbare en controleerbare motivatie voor G7 ideologie dat als de zomerganzen tot 2005 niveau terug gezet zijn, er geen groei van winterschade zal zijn.
  Als meneer Waalkens, samen met de hr Kramer van het IPO, politieke zelfmoord wil plegen moeten ze vooral dooooooorgaan. Komt vanzelf een moment van toetsing via een rechter die zich buigt over de solide inhoud van wettelijke kaders voor deze G7 wens-onzin die 100% niet is onderbouwd.

 • gjh

  waalkens vies links mannetje en die peter de knoeijer bakt er helemaal niets van het beste advies is dat lto de deuren sluit kunnen ze de boel in ieder geval niet verder afbreken

 • PIETER123

  Als ik de kern van dit overleg vrij vertaal dan hebben provincie en overheden vergeten een aanvraag naar Brussel te versturen.Een voordelige actie want er moet naast het Brusselse geld altijd ook nog eigen middelen bij.En je moet wel in de natura 2000 gebieden wonen.Met andere woorden in het G7 overleg is een worst zonder inhoud mensen voorgehouden.
  LTO moet geloofwaardig blijven en uit dit overleg stappen en een goede advocaat in de arm nemen.
  ''
  ALS STEEDS MEER BOEREN HUN 1eSNEE MISSEN DOOR DEZE GANZENPLAAG DAT IS ALS EEN IJSBERG VOOR EEN SCHIP''

  Waalkens heeft niet de uitstraling van een kapitein die dit tij moet keren kan me vergissen.

 • PetervanKempen

  Niet alleen vergeten een aanvraag te doen bij Europa , ook nog de lef hebben POP3 gelden die voor plattelandsontwikkeling zijn voor te dragen te verbranden voor betaling van ganzen voer . Ook dat nog niet erg, maar ook nog voer voor juist soorten die massaal in aantallen toenemen en waarvan deskundigen zich afvragen of die door raaigras gepimpte groei wel in de broedgebieden voldoende accomodatie heeft?
  MAW: Door het compleet uit de hand gelopen beschermingsregime en vetmesten op kosten van nederlandse boeren blijkt nu de draagkracht van de originele broedgebieden in de Noordelijke toendra's te klein voor winterganzen populaties!
  Vinden we het gek dat steeds meer van die ganzen verkiezen helemaal niet meer heen en weer te vliegen? Zie daar het 'zomerganzen issue'.
  Dat 80 % boeren nu afhankelijk zijn van de LTO opstelling zelf nog geen 5% leden die profiteren van een ganzen vergoeding is bizar en heeft niets met G7 maatschappelijk draagvlak te maken. LTO, keer u af van dit gouden G7 Kalf wat nu een loden last blijkt te zijn voor uw achterban.

 • Demeter Griend

  Afknallen die rotganzen ze schijten alles onder, geen koe die het wil vreten.
  Gewoon goed uitdunnen tot er een kleine behapbare populatie over is. Das mooi genoeg we leven in een landbouwland, geen natuurland.

 • Leo van Malsen

  Als je goed leest kun je nu al zien hoe de boer straks bedondert wordt. Men spreekt over een plus voor de boeren die straks (gedwongen) ganzen op gaan vangen. Maar ondertussen is de hele vergoeding per ha zoals in het huidige gedoogbeheer eruit, dus een sigaar uit eigen doos. Dan mag men ondertussen afstand doen van het recht om schade te bestrijden, in ieder geval op oud gras, en dan zegt men straks als de ganzen op het dak van de boerderij gaat nestelen: U krijgt nog maar de helft van de schade vergoed, dan 25% en dan helemaal niks meer? En de boer kan geen ontheffing meer krijgen want dat recht gaat hij dit jaar, mede dankzij LTO, opgeven. De G7 heeft dan wat ze wil, onbeperkt ganzen opvangen....

 • Leo van Malsen

  @ Aerschot: LTO vertegenwoordigt slechts 3% (?) van de melkveehouders. Je kunt dus wel nagaan hoe het komt dat er geen draagkracht voor is. Maar eigenlijk zouden alle boeren nu moeten laten weten aan de politiek dat zij niet veretegenwoordigd zijn en dat die draagkracht er niet is want Sharon Dijksma gaat prat op die draagkracht...

  @ J@gertje: De KNJV is niet uit de G8 gestapt want wilde het plan gewoon ondertekenen. Daar kregen de leden op tijd kennis van en toen is de KNJV uit de G8 gedwongen. Dat is dus even iets anders. De LTO zou ook gedwongen moeten worden uit de G7 te stappen zodat de politiek weet dat de draagkracht om nog meer ganzen op te vangen ontbreekt.

  In Friesland haast men zich om de winterrust al te garanderen maar met de zomerganzen is niks bereikt afgelopen jaar. Voor de overzomerende kol- en brandganzen staan er nog steeds veel beperkende voorwaarden in de ontheffing. Het bewijs dat men deze soorten ook nog tenminste 4 jaar beschermen wil, om in aantallen wil toe te nemen, want daarna mogen jagers ook aan de zomerganzen helemaal niks meer doen. Dan zitten we over enkele decennia dus ook met 2,5 miljoen hongerige zomerganzen opgescheept!

 • gerry 1

  ik heb er hier ook enkele zitten , waar kan ik die dumpen? enkele meer zal wel geen verschil maken voor jullie ,en zo blijft belgie gespaard ;-)

 • J@gertje

  Leo van Malsen,
  Dat de leden het bestuur van de KNJV teruggefloten hebben weet ik.
  Helaas is dit bij LTO niet gebeurd.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.